Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:35, 24 wrz 2018

Do góry
W szklarni jedynie czuć komfort termiczny

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:34, 24 wrz 2018

Do góry
Od wczoraj leje i wieje. Pojechałam na szybko zobaczyć czy nie poprzewracało drzew, czy stoją donice. Oczywiście, że niektóre leżały w błocie..a drzewa świeżo posadzone w rozmoczonej glebie nieco się pochyliły pod naporem wiatru, ale nie złamały się.
Zobaczcie jak wieje:

]

Cleome - kleome 15:33, 24 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wysoka (około 1 m) roślina jednoroczna wygląda nieziemsko i bujnie, pędy dość silnie rogałęzione, kwiaty pachnące w kolorze różowym i białym.
Rozmnażamy ją z nasion wysiewanych w szklarni, ale także na parapecie okiennym. Kiełkuje po miesiącu i wtedy pikujemy do doniczek. Dużo łatwiejszy jest wysiew w kwietniu wprost do gruntu.

Lubi stanowisko słoneczne i przepuszczalną glebę. Nie znosi podmokłych terenów. Doskonale współgra z różami i różnymi bylinami do ogrodów w stylu wiejskim. Ponieważ jej kwiaty mają dość egzotyczny wygląd może znaleźć także inne zastosowanie w ogrodach w stylu egzotycznym.

nie mam o tym bladego pojęcia
Bratki 15:32, 24 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moimi pierwszymi roślinami sadzonymi na wiosnę, gdy tak jestem spragniona koloru, są bratki i ich wesołe twarzyczki, usmiechające się do mnie.
Trwaja w donicach aż do maja. Potem zieniam dekoracje

W tym roku miałam dwukolorowe kompozycje bratkowe. A Wy jakie najbardziej lubicie? I co sądzicie o bratkach?

Część bratków granatowych dosadziłam do hortensji i ta kompozycja najbardziej przypadła mi do gustu.

ja lubie każde
Winobluszcz trójklapowy 15:32, 24 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Winobluszcz trójklapowy jest dość ekspansywnym pnączem o liściach, które się przebarwiają jesienią.

tak jest
Tulipany w donicach 15:31, 24 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pisałam kilka lat temu taki artykuł do Kwietnika i pokazywałam w swoim dawnym ogrodzie jak to zrobić.

Wybieramy dużą doniczkę. Na dno dajemy drenaż. Sypiemy nieco ziemi i układamy cebule.
Cebule można sadzić gęsto, a nawet piętrowo, jedna warstwa na drugiej, przesypując nieco ziemią.
Termin sadzenia: wrzesień-październik. Po posadzeniu podlewamy. Cebule muszą się do zimy ukorzenić.

Sposób przechowywania zimą:

I wariant - zakopywanie do ziemi.

Ja to zrobiłam w taki sposób, że owinęłam donicę dużą reklamówką, aby się mocno nie zabrudziła ziemią. Jak ziemia rozmarzła wykopałam i ustawiłam na tarasie.
Nie polecam pozostawienia na dworze bez zabezpieczenia, bo zmarzną. Można jeszcze ustaiwć na styropianie i okręcić matą słomianą, ale to jednak zawodny sposób.

II wariant - przechowywanie w piwnicy

Przeniesienie do piwnicy lub innego pomieszczenia. Lecz jesienią czekamy aż zadziała na nie temp poniżej zera. Potem przenosimy do piwnicy i temperatura do + 5 stopni C. Leciutko podlewamy, dosłownie żeby tylko wilgotna ziemia była.

Wiosną wykopujemy donice z gruntu lub wynosimy z piwnicy i ustawiamy w słonecznym miejscu. Jeśli temperetury nie spadają poniżej -10 stopni C, mogą zostać na dworze. Okrywamy na noc papierem.

tulipany są bardzo ładne
Metamorfozy ogrodowe 15:28, 24 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czas szybko płynie i równie szybko zapominamy swoje zmagania z ogrodem. Miło przypomnieć sobie jak kiedyś było, a jak jest obecnie.
Pokazujmy więc charakterystyczne miejsca w swoim ogrodzie "przed" i "po".

bardzo ładnie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:09, 24 wrz 2018

Do góry
Dziękuję za te wielkie słowa pod moim adresem. Czy zasłużyłam na tyle dobrych słów?
Wiele dobrego na pewno udało mi się uczynić, choćby zmienić sporo ludzi na dobrych ogrodników, a ogrody na ładniejsze

Widzę je po Polsce, gdy pokonuję te przestrzenie. Zaglądam za płoty i prześwity
Ogród z koniczynką 12:12, 24 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kolor ławki wyszedł znakomicie. W tym jest właśnie moc
Dzieki Danuś za miłe słowo. Czerwień miała być jeszcze jaskrawsza, ale kolory na puszkach czasem trochę przekłamują...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:30, 24 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogrodowisko ma stronę główną, nie ma grupy. Jest portal i jest forum. Jest Ogrodowisko na FB. https://www.facebook.com/ogrodowisko/

Innej "Opcji" nie ma i nie będzie.

Bardzo się cieszę, bo nie wszyscy są na FB
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:07, 24 wrz 2018

Do góry
Może się ogarnę, ale wolę jechać w kwiatki robić zdjęcia Choćby padało.
Mój jesienny ogród 07:06, 24 wrz 2018

Do góry
Też byłam, dzięki za fotki z kanionu, urokliwe te korzenie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:11, 23 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bukiet wybitny, rojniki obfite, dalia niby pomyłka? ale nie, fajna jest, anemonowa. Mnie się podoba

Piękny wrzesień niestety u nas się skończył, ale mam szklarnię, a tam - ciepło
Urządzam ją. W klamoty

Danusia Twój avatar

Wybitną to Ty masz szklarnię a o klamotach nawet nie wspomnę - o tam bym coś wybrała .

A dalia to miała być Cafe i to nawet z mlekiem, ta pomylona ma śliczne powycinane listki nie jak daliowe.

a taką mam z siewu - niby Honka

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:29, 23 wrz 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku 44 rocznica ogrodniczkowania

Piękna, dwie czwóreczki
Ja na tym ogrodzie w kwietniu piata, a w ogóle to 25Ale ja na małą skalę
Ogród z koniczynką 22:27, 23 wrz 2018

Do góry
Kolor ławki wyszedł znakomicie. W tym jest właśnie moc
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:25, 23 wrz 2018

Do góry
W tym roku 44 rocznica ogrodniczkowania
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:17, 23 wrz 2018

Do góry
Bukiet wybitny, rojniki obfite, dalia niby pomyłka? ale nie, fajna jest, anemonowa. Mnie się podoba

Piękny wrzesień niestety u nas się skończył, ale mam szklarnię, a tam - ciepło
Urządzam ją. W klamoty
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:11, 23 wrz 2018

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Danusiu, beda tez wizyty w pazdzierniku? Niekoniecznie w weekend

Będą, jeśli pogoda pozwoli, ale raczej w soboty, bo wtedy robimy na miejscu. W tygodniu pracujemy poza terenem naszego ogrodu. Goście obecni dzisiaj zapowiedzieli się na przyszłość
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:05, 23 wrz 2018

Do góry
Moja droga była bardzo podobna. Ale ja w 2014 roku obchodziłam tylko 40-lecie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:01, 23 wrz 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Danusiu, śledzę ten wątek, podziwiam Ciebie jak konsekwentnie realizujesz marzenia.
Jesteś dla nas kimś takim, jak Alan Titchmarsh dla Anglików.
Jak opisujesz przebieg dni otwartych to zazdroszczę wszystkim, którzy mogli tam być.
Mam trochę daleko, ale wiosną (mam nadzieję) z przyjemnością odwiedzę Twoją Anglię.
Gratuluję i pozdrawiam

Dziękuję za takie porównanie, to dla mnie ogromny zaszczyt, bo to mój ulubiony ogrodnik (po nieżyjącym Geoffie Hamiltonie). Byłam obecna w Londynie podczas 50 lecia jego ogrodnictwa - miał wspaniałą wystawę.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies