Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pomieszanie z poplątaniem.Może kiedyś coś z tego wyrośnie :) 09:41, 26 lut 2015

Do góry
Widzę,że ktoś do mnie zagląda Dzisiaj postaram się wstawić to co udało mi się wytworzyć na kartce papieru .
3 dni temu przycięliśmy brzozy i wierzby mandżurskie.Słońce mi trochę przygrzało i posiałam lawendę, jeżówkę, smagliczkę i żagwin Pogoda nas rozpieszcza he, he.

Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 19:11, 25 lut 2015

Do góry
Powtórzę i tu to co pisałam u Sylwii z prośbą o pomoc.

Jak już pisałam chciałabym u siebie kawałek żywopłotu z choiny kanadyjskiej, ale ze względu na ułożenie działki na jej tle musiałyby być róże bądź brzozy z wrzosowiskiem, trawami itp. Doradźcie mi proszę czy takie zestawienie ma sens i czy będzie to do siebie pasowało czy jednak na tle choiny lepiej będą się prezentować inne rośliny, to wtedy będę nadal kombinować.

Bo wydaje mi się, że róże w kolorze różowym i białym lepiej się będą presentować na tle takiej zieleni jak szmaragdy, ale może to takie tylko moje odczucie i spojrzycie na to świeżym okiem
Ogród Sylwii od początku cz.II 18:52, 25 lut 2015

Do góry
Witaj Sylwia!
Przejrzałam cały twój pierwszy wątek i drugi do strony nr 700 (dalej dopiero dotrę) i jak większa część Ogrodowiska jestem zachwycona Twoim ogrodem letnim i zimowym. Podziwiam ogrom pracy.

Mam też do ciebie prośbę. Chciałabym u siebie kawałek żywopłotu z choiny kanadyjskiej, ale ze względu na ułożenie działki na jej tle musiałyby być róże bądź brzozy z wrzosowiskiem, trawami itp. Doradź mi proszę czy takie zestawienie ma sens i czy będzie to do siebie pasowało czy jednak na tle choiny lepiej będą się prezentować inne rośliny, to wtedy będę nadal kombinować.

Pozdrawiam

Ps. Zaglądać będę, bo cuda pokazujesz

Marta
Mój wymarzony ogród 20:02, 24 lut 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)
Magdziu i ja oszalałam, gdy zobaczyłam tę alejkę kulkowo-naparstnicową... i te brzozy przy tarasie... Swoją drogą nie wiem jak zamierzają je przesadzać... brzoza kopana bardzo źle się przyjmuje, a to przecież drzewiszcza już są! Oj jest co zgapiać... spodobały mi sie też te przedmurkowe nasadzenia. Widziałam już podobne, ale zawsze łączone z kamienną nawierzchnią - a tu z trawnikiem. To zgapię na pewno, tym bardziej, że murki już mam

ja też mam murki a przed nimi póki co lawenda

z tym przesadzaniem to masz rację, chyba, że są posadzone w jakichś "pojemnikach"
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:51, 24 lut 2015

Do góry
Ojoj ja muszę rewolucję na brzozowej zrobić..... Chociaż wszystkie cebulowe bym stratowała.... Mysle.... Ale jak zbyt długo będę myslała to brzozy pendule zostaną.... A ja chcę platany!! Pisz proszę co mam robić!!,
Brzozy czy platany, platany czy brzozy?? Zerknij prosze swoim krytycznym wzorkiem
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:19, 24 lut 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Widzę, że sezon ogrodniczy u Ciebie otwarty. Przyjemnie, że już można coś robić.

Kasiu otwarty bo brzozy wymagaja wczesnego cięcia- i tak nie wiem czy nie za późno, ale nie przejmuję się tym. Ja na razie staram się nie nadwyrężać mojego kręgosłupa i pokazuję tylko co trzeba zrobić. Ale tak można tylko do pewnego momentu- później przyjda takie prace które będę musiała sama wykonywać i tego sie obawiam. Pozdrawiam Kasiu i życzę owocnej przygody z zagospodarowywaniem ogrodu
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 12:15, 24 lut 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Gosiu teraz ciałaś brzozy? Nie boisz się, że je to osłabi?

Danusiu teraz to właśnie jak na mnie to wcześnie- one jeszcze u mnie nie puszczają soku. Zazwyczaj cięłam póżniej i nawet wtedy kiedy z nich płynęło i nic im się nie działo. A cięcie i przerzedzanie dużo im daje. Liście są większe i ogólnie są ładniejsze. Ale oczywiście niektórym mogą sie nie podobać takie przycinane brzozy. Fakt , że te puszczone do góry są piękne ale to są takie duże drzewa. Częśc takich mam też zostawionych żebym się mogła na nie papatrzeć.
Mój wymarzony ogród 12:07, 24 lut 2015

Do góry
Magdziu i ja oszalałam, gdy zobaczyłam tę alejkę kulkowo-naparstnicową... i te brzozy przy tarasie... Swoją drogą nie wiem jak zamierzają je przesadzać... brzoza kopana bardzo źle się przyjmuje, a to przecież drzewiszcza już są! Oj jest co zgapiać... spodobały mi sie też te przedmurkowe nasadzenia. Widziałam już podobne, ale zawsze łączone z kamienną nawierzchnią - a tu z trawnikiem. To zgapię na pewno, tym bardziej, że murki już mam
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 10:14, 24 lut 2015

Do góry
Gosiu teraz ciałaś brzozy? Nie boisz się, że je to osłabi?
Ogród tworzony z pasją 19:59, 23 lut 2015

Do góry
Karol czytam że obawiasz się cięcia liściastych ..zapomnij tnij tnij .zwłaszcza derenie i pęcherznice .
nic im nie będzie wręcz przeciwnie . teraz żadnych grzybów w powietrzu .chorób , bo zimno owocowe tez tylko i wyłącznie teraz .mój tato to nawet w styczniu owocowe przycinał .
brzozy też wyłącznie teraz na wiosnę płaczą ,hibiskusy podobnie . ja w śniegu w sobotę przycinałam . . z dereniem z cięciem to radzę jeśli jeszcze nie przycinałeś wytnij najstarsze ( 2-3)pędy . te najgrubsze . tym odmładzasz roślinę i pobudzasz do wypuszczania młodych pędów od ziemi . wtedy zachowuje ładny naturalny pokrój . jak obciachasz tylko w kulę to odrosty utworzą nie naturalną czapkę .
jak masz pytania to śmiało ...
Ogród tworzony z pasją 17:44, 22 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)

Ja takie prezenty to też bym chciał dostawac.

Z drugiej strony to taka żona ogrodniczka to skarb, bo nie trzeba głowić się nad kolorami tych sukienek, nutą przewodnią perfum itd.
Wiosennie już u Ciebie, brzozy pięknie się prezentują.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:49, 22 lut 2015

Do góry
Stipa po zimie też beznadziejna... śladów życia nie widać.. na szczęście mam w szklarni w dobrym stanie

Kiścienie i różaneczniki zadowolone z takiej zimy

Wrzosy spod brzozy idą out... posadzę tam Ice Dance .. namiastka Wojsławic, kontynuacja tych co już mam

Czarną trawę odkryłam, wygląda dobrze

Mój ogród pod górkę... 20:10, 21 lut 2015

Do góry
Agi2006 napisał(a)

O to prawie same liściaste. ja tez kocham brzozy i buka posadziłam w tamtym roku.i to wszystko na przekór męzowi, który twierdzi , że z tych drzew to tylko liście w rynnach na jesień...

Dla mnie największym zatykaczem rynien jest modrzew, którego w moim sąsiedztwie nie brakuje. A drzewa liściaste pokochałam razem z Ogrodowiskiem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:28, 21 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia, pytałaś u Krysi o brillantissimum. To piękny klon jest. Mieli go w zeszłym roku w Sieradzu pod namiotem na Jana Pawła (ten sezonowy sklep naprzeciwko dworca PKS). Nawet po niego pojechałam ale ostatecznie wyszłam z esk sunset bo akurat przywieźli a u nas tego trudniej dostać. Klony, brzozy, dęby, platany i ambrowce to moje ulubione drzewa ale chyba dzięki szefowej to ja się chyba i na buka skuszę a co!

Dziękuję Ci bardzo
A od kiedy tam zaczyna się sezon? I po ile były te klony?
Mały miejski ogród Ewy 19:25, 21 lut 2015

Do góry
Ewuś widzę u Ciebie dwie brzozy yongii blisko płotu i tarasu. Nie boisz sie, że są za blisko, będziesz je cięła mocno. Uwielbiam brzozy ale ja mam ograniczone sadzenie przez rury od pompy. Posiadam dużą, która już rosła i youngii z którą wedruję po ogrodzie.
Wilcza Góra 18:29, 21 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Dziękuję za śliczną wiosenną galerię...cudowne prymulkowe niebieskości Ewa, pozdrawiam

ach tam
postanowiłam sobie trochę zaniebieścić życie bo kolorki za oknem wciąż takie smętne

Kasya napisał(a)
Poważnie te prymulki kwitną teraz u ciebie ?
potwierdzam kwitną, ale na oknie kuchennym wyszłam z nimi do ogrodu na "hartowanie" i jakoś mnie tak na zdjęcia wzięło....

Karol99 napisał(a)
Wspaniale!!
też tak uważam WSPANIALE !!!

Enya73 napisał(a)
Cześć, upominam się o zmianę awatarka na ten z FB. Buziaki
no dojrzewam do decyzji ... tak się już do tego mojego wilczka przyzwyczaiłam ...

ewalm napisał(a)
Mam bardzo podobne zdanie na temat urokliwych drzew w ogóleZ pokręconych wierzb mniejsza jest 'Erythroflexuosa', też bardzo ładna. miłego dnia Wilczyco
dziękuję ... tydzień miałam na maxa trudny, ale jakoś dochodzę do siebie porobiłam dziś trochę fotek i już mi lepiej

makkasia napisał(a)
Pierwiosnki miodzio !!! Poproszę o więcej wiosny ps. Mam nadzieję, ze już jesteś najzdrowsza na świecie!!!
czuję się dużo lepiej, dziękuję a z tą wiosną, to tylko mogę improwizować bo w nocy mróz, a w dzień ciemnica ... wiosny nie widać
prymule w kuchni kwiatną ... mam jeszcze tulipanki, bo sesję robiłam na zlecenie...może coś wrzucę ...będzie wiosennie

Agatek napisał(a)
Cudowne prymulki i to jeszcze w moim ukochanym kolorze
i ja uwielbiam tę tonację ... a prymule to moje ulubienice...mogłabym mieć więcej i więcej...one u mnie i wiosną i jesienią kwitną...to co że małe ? ale jakie fajne u mnie rozrastają się w takie duże kępy, że robią całkiem fajne wrażenie...czekam już na prymulkowe popisy w ogrodzie....

Zielona napisał(a)
Jeszcze myślisz? Czy już podjęłaś decyzję? Avatar na wiosnę to dobry pomysł
PS Prymulki jak nierzeczywiste
no myślę, myślę ....
a prymulki rzeczywiste całkowicie rzeczywiste

lojalna_ napisał(a)
moszcze sie ....... Niebieszcze .......... Chabruje ............Wilczyco Ty to potrafisz pochabrować
bo ja uwielbiam ten kolor...uwielbiam...

anka_ napisał(a)
Wilczyco serdecznie dziękuję Brzozy i ja uwielbiam. Ewo (ewalm) tobie również bardzo dziękuję.
płosie polecam się na przyszłość

Viola napisał(a)

Nieprawdopodobnie piękne
taki właśnie świat chciałbym w fotografiach zawsze zapisywać, ale nie zawsze on jest taki piękny....jak w życiu...czasem chmury, czasem deszcz a tylko niekiedy słoneczko ach życie ... macham z Wilczej

mira napisał(a)

Ha ! warto było czekać, cudne !
no i ta dedykacja dziękuję
obiecane - niekłamane cieszę się, że Ci się spodobało

Enya73 napisał(a)
A dla mnie siostrzyczko też coś się znajdzie ze specjalną dedykacją?
TAK
dzisiejsza galeria jest dla Ciebie no i dla Ciebie będzie nowy avaterek
nosek do góry, tak poza tym wszystkim....
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:15, 21 lut 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Renia, pytałaś u Krysi o brillantissimum. To piękny klon jest. Mieli go w zeszłym roku w Sieradzu pod namiotem na Jana Pawła (ten sezonowy sklep naprzeciwko dworca PKS). Nawet po niego pojechałam ale ostatecznie wyszłam z esk sunset bo akurat przywieźli a u nas tego trudniej dostać. Klony, brzozy, dęby, platany i ambrowce to moje ulubione drzewa ale chyba dzięki szefowej to ja się chyba i na buka skuszę a co!
Monika jak znajdziesz gdzies tanie umbry to daj nam znac
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:53, 21 lut 2015

Do góry
Mój ogród pod górkę... 11:13, 21 lut 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Trochę zdradzę: buk, grab, brzoza, śliwa wiśniowa, świerk serbski. Reszta będzie z zaskoczenia.

O to prawie same liściaste. ja tez kocham brzozy i buka posadziłam w tamtym roku.i to wszystko na przekór męzowi, który twierdzi , że z tych drzew to tylko liście w rynnach na jesień...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:51, 21 lut 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Na dolnym śląsku to macie jak w raju ..u mnie jeszcze w ogrodzie ani paseczka trawy nie widać ...śnieg ,lód i zima . w nocy dzisiaj było -8. za tow dzień ładne słoneczko i.....ledwo +4. ale graby to i ja już przycięłam ,hibiskusy i klony . drzewa można nawet w styczniu przycinać .a owocowe to juz zwłaszcza .
Stipy określają u nas jednorocznymi ze względu na ostre zimy , ale jak łagodne to przeżywają spokojnie . u mnie jednak nie raz w bezśnieżną zimę choć łagodną wymarzły .siewki za to są i to w obfitych ilościach

Dziwi mnie ten śnieg zalegający u Was. Zwykle mamy ok 1 tygodnia róznicy w temepraturze a w tym widzę już 2 a może nawet 3 tygodnie.
U mnie dzisiaj rano było wreszcie na plusie i tak ma byc przez ok dwa tygodnie a potem już tylko sporadyczne przymrozki. Wszystko wskazuje na to ze wiosna rzeczywiście u mnie nadeszła.

Masz rację drzewa można z powodzeniem ciac w styczniu. Ja tylko z z zywopłotem czekam do lutego bo bo to długotrwały proces i i jest mi za zimno brzozy rok temu w styczniu cięłam.
Ja mam juz wszystkie drzewa przyciete (buki i graby) te ktore mozna. Bo wisnie bede cieła po kwitnieniu, niektore idą out (brzozy) to ich nie tne

Krzewy może za tydzień ruszę albo dopiero w marcu, z tym pospiechu nie mam

Najbardziej czasochłonne było ciecie traw ale to już w 90% mam za sobą. Wiec jestem w miare na biżąco z pracami ogrodowymi tej wiosny a specjalnie na narty w styczniu pojechałam bo ubiegłoroczny marzec bardzo mocno mi z planami ogrodowymi kolidował
Ale moj urlop pod koniec czerwca to bedzie niewypał.... W srodku kwitnienia roz.....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies