Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 23:10, 11 mar 2015

Przeglądam paprocie. To na tą chwilę mi się podoba:
http://www.dobrepole.pl/Polystichum%20setiferum_-_paprotnik%20szczecinkoz%C4%99bny_nlat_683.html
http://www.dobrepole.pl/Dryopteris%20affinis%20%22Crispa%22_-_narecznica%20mocna_nlat_677.html

Jakąś narecznicę mam kupioną w ilości 3 szt. Ładnie przezimowała, ale dość plaskata jest po tym sezonie, a wolałabym taką rosnącą w górę. Ale to dopiero jeden niepełny sezon u mnie, więc zobaczymy co pokaże.
Ten paprotnik z pierwszego linku bardzo ciekawy.

agniecha973 23:50, 11 mar 2015

magnolia napisał(a)
spróbujmy:

B- buk
c- Conica
Rh- jakis rhododendron do towarzystwa dla Novej Z, jasniejszy, niewielki gabarytowo
- Różowe elispy- 2 Nove Z
-białe mazy- Kacze dzioby
- Białe kulki- może Soirea Betulifolia, albo inna mała forma krzaczasta
- Fioletowe plamy- miodukna, albo żurawka, jesli urosnie cokolwiek przed jałowcem, a własciwie pod nim , to tez tam
-H- hortensja pnaca
-Zielona plama jasna- paprocie
- zielona ciemniejsza- hosty i epimedium, można jesszcze w małych kepach żurawki
Te zielone plamy mozna połączyć i dać paprocie kępami/grupkami, a między nimi hosty i epim.

Paprocie- ja lubię Adiatum Imbricatum- bardzi mi się podoba, ale to jest malec- 40 cm wys
co do innych paproci- nie pomogę,chyba tzreba popytać specjalistki. Ja bym dała tam paprocie kilkadziesiąt cm, nie za wielkie
Hosty- może nie z tych wielkich, albo jak wielka to 1- 2szt, a reszta z nie za dużych.Może gdzie kepka z Praing Hands.

Marta, wszystko świetnie. Podoba mi się. Pytania:
1. Jeśli Nova Z. kwitnie na czerwono-różowo, to jaki ten drugi kolor rh?
2. pod drugą brzozę mam drugą hortensję, mogę powtórzyć?

Wklejam domalowane zdjęcie

i oczywiście mam pytania

Domalowałam niebieskie słupki - to dwa cyprysiki, jeden jeszcze mały, ale docelowo zajmie sporo. Tylko one tam zostają z towarzystwa, więc i tu będzie trochę miejsca. Z tyłu wsadzę hortensję. To co pomazałam na biało to z myślą taką, że powtórzę tojeść. Co powtórzyć z przodu? Tam gdzie wskazuje biała strzałka.
Marta, a przyszły mi na myśl jeszcze hortensje, może coś tu wcisnąć? Czy już za dużo dobrego będzie? Chyba za dużo.
agniecha973 23:53, 11 mar 2015

Dziewczyny, dzięki za doping i podpowiedzi. Mam nadzieję na fajną rabatę.

Haniu, Ewa, no nie ogarniam, nie da rady. ALe i tak mi z tym dobrze Haniu, zdrowia trzeba, ostatnio coś się buntuje, dziękuję.
magnolia 10:17, 12 mar 2015

jaki rhod do Nowej Z?- jakiś co będzie kwitł w podobnej porze, nie za ogromny i jasniejszy. Myslę że lekkie fiolety,biało-różowe.... chodzi o to że Nova Z ładnie wygląda z kontrastem- wtedy nie gasną jej kwiaty
Ale tez możesz dobrać jakieś małe rhod zamiast Spirea betulifolia ( pod warunkiem że tam ich nie wypali słońce)

2. pod drugą brzozę mam drugą hortensję, mogę powtórzyć?- Ta Hortensja jest tam gdzie napisałaś H?

Nie umiem powiedziec jak tam z miejscem, czy zmieszczą się hortensje, ale jak tam sa to jesli sadzić, to właśnie gatunki które sa tam już. Mogą być tez jakies mniejsze odmiany żeby nie zrobił się ścisk.
Ty jeszcze na końcu pytasz czy hortensje obok cyprysików posadzić, tak? Można, tylko nie za wielkie, albo ciąć, żeby po 3 metry nie miały.

agniecha973 10:37, 12 mar 2015

Marta, powoli, bo namieszało się.

Tam, gdzie napisałam H pod brzozą, to hosty Krossa Regal x5 (niepotrzebnie użyłam tej samej litery co ty do hortensji pnącej).

Tawuła brzozolistna podoba mi się, myślę, że będzie ładnie jak nie będą tam same rh, na jesień dodatkowo się przebarwi. Ile ona kwitnie?

Hortensja pnąca raczej na tyły w tło, czyli z tyłu brzozy i pod cyprysiki.

Hortensji tam nie ma żadnych, więc nie ma potrzeby wprowadzać. Jak wyjdzie w praniu, że jest miejsce, to się zastanowię, ale na razie nie mieszam, chyba będzie za mało miejsca.

Przy tej strzałce z przodu zastanawiam się co dać, powtórzyć hosty? epimedium? żurawki?

Marta, jeśli mam tu 5 szt. krossa Regal, to utrzymywać tą kolorystykę host czy nie muszę? JAkie odcienie host tam będą pasować?
magnolia 10:58, 12 mar 2015

agniecha973 napisał(a)
Marta, powoli, bo namieszało się.

Tam, gdzie napisałam H pod brzozą, to hosty Krossa Regal x5 (niepotrzebnie użyłam tej samej litery co ty do hortensji pnącej).

Tawuła brzozolistna podoba mi się, myślę, że będzie ładnie jak nie będą tam same rh, na jesień dodatkowo się przebarwi. Ile ona kwitnie?

Hortensja pnąca raczej na tyły w tło, czyli z tyłu brzozy i pod cyprysiki.

Hortensji tam nie ma żadnych, więc nie ma potrzeby wprowadzać. Jak wyjdzie w praniu, że jest miejsce, to się zastanowię, ale na razie nie mieszam, chyba będzie za mało miejsca.

Przy tej strzałce z przodu zastanawiam się co dać, powtórzyć hosty? epimedium? żurawki?

Marta, jeśli mam tu 5 szt. krossa Regal, to utrzymywać tą kolorystykę host czy nie muszę? JAkie odcienie host tam będą pasować? [/quot

Brzozolistna jest śliczna- jesienią czerwona, taka spłaszczona kula. Kwitniena przełomie wiosny i lata- nie pamiętam jak długo, ale wg mnie pięknie.
To jak nie masz tam hortensji, to juz narazie nie dorzucaj, chyba że wyjda w praniu pustki to może wtedy.
Jeszcze myślałam czy nie próbowac tam hortensji pnącej prowadzić na krzak- potrafi być piękny jak się go trochę po czasie skoryguje. Ale to tez możesz decydowac później- jeśli dywan z niej się nie sprawdzi, można puścić na krzew.

Przy strzałce tojeść w takim razie- fajny pas wyjdzie.
A przed nią barwne np ciemne żurawki i epimedium- to ładne połaczenie. Hosty Krossa R w sasiedztwie tez grają. Możesz je dac plamą i jeszcze powtórzyć w tym zurawkach z epimedium punktowo czy mała grupą.
Mogą tez być inne hosty ale wg mnie o podobnych kolorach raczej, ewelnutalnie zielone, ale nie żółtawe, nie paskowane.
magnolia 10:59, 12 mar 2015

no to sobie popisałam- sorry że tak 'zespoliłam 'Twój tekst z moja odpowiedzią.
agniecha973 11:05, 12 mar 2015

OK. Dziękuję. Dałam radę Już opanowałam temat. Muszę zapisać. Jeszcze raz dziękuję.
magnolia 11:13, 12 mar 2015

na zdrowie.
Aga, tylko te żurawki z epim raczej plamą sadź, nie rządkiem
agniecha973 11:18, 12 mar 2015

Postaram sie zachować podobne kształty plam jak narysowałaś.
Marta, ja nie wiem czy tą rabatę uda mi się teraz zrobić, ale myślę, że jak lada moment wysadzę stamtąd jukki i już rozwalę spory kawałek, to może ruszymy z całością. Wolę mieć plan gotowy, żeby nie robić bezsensownej roboty. Chyba jednak znowu za dużo chcę na raz.

Marta, a epimedium masz jakieś warte polecenia? U tego pana mojego z ryneczku jest sporo odmian. Wypisać nazwy? Znasz się na odmianach?