Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:22, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Magnolko jak będę znała dokładne wymiary to zrobię porządny plan. Póki co nie wiem ile miejsca zajmie altana, czy murek nie będzie musiał być przesunięty do przodu, to wszystko jest jeszcze w fazie projektowania

Odezwę się wiosną jak już choć trochę zrobimy prac budowlanych
Dziękuję za poświęcony czas!

pewnie. tak będzie lepiej jak złapiesz wymiary. Teraz, bez nich trudno powiedzieć czy da się to ładnie skomponować.
Prawdę mówić liliowców się obawiam że jednak bałagan tam mogą zrobić ( te na fotkach z pina to są raczej odmianowe).
Typografia ogrodu 12:20, 19 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
cisy Hilli,o nie pytałaś- teoretycznie one po 10 latach maja po 1.5 m wys. Także nie rosną bardzo silnie. Na wys te 60 cm utrzymasz. Nie wiem napewno czy da się ciąć je tak wąsko,na te 40 cm, bo to jednak mało.
Te żywopłoty u Ciebie bardzo fajne.

Marta, prawdą jest, że są odmiany cisu, które jesteśmy w stanie prowadzić na 40 cm szer.?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:14, 19 sty 2016

Do góry
Magnolko jak będę znała dokładne wymiary to zrobię porządny plan. Póki co nie wiem ile miejsca zajmie altana, czy murek nie będzie musiał być przesunięty do przodu, to wszystko jest jeszcze w fazie projektowania

Odezwę się wiosną jak już choć trochę zrobimy prac budowlanych
Dziękuję za poświęcony czas!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:02, 19 sty 2016

Do góry
Magnolka taki mam pomysł:

Na czerwono zaznaczyłam stronę od której będzie najbardziej widać tą rabatę.

Murek będzie miał 30-40 cm., ciężko mi teraz dokładnie powiedzieć.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:53, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Reniu dzisiaj mam same hortki posadzone na tle smaragdów i jak dla mnie jest ok. Smaragdy jak wiadomo będą się rozrastać, hortki mają dużo miejsca, nie kładą się na bukszpany a jak wiemy rośliny muszą mieć też przewiew aby nie chorowały.

Jeśli miałabym więcej miejsca nie dałabym gracilimusa za hortensje. Mimo, że ja kocham gracki to uważam, że on jest za masywny do takich nasadzeń. Sam, w szpalerze wygląda cudownie ale w połączeniu z innymi roślinami sprawia wrażenie ciężkości

Edytuję bo przypomniałam sobie, że Madżenka ma połączenie hortek z grackami i jest zadowolona. Wszystko zależy Reniu od tego co Ci się podoba...

Laurowiśnia zwróciła ostatnio uwagę (bardzo ciekawą i pouczającą), że to jest kwestia skali. Jak rabata duża i widokowa to gracki nie rażą z hortensjami i szmaragdami. Trzeba patrzeć na proporcje i bryły w skali ogrodu.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:51, 19 sty 2016

Do góry
Reniu jeszcze sobie pomyślałam, że jeśli bardzo chcesz hortensje i wysokie trawy to może zrobić szpaler hortensji, np.8 szt i obok szpaler traw.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:47, 19 sty 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)

Polinko- jak da mnie, ta rabata jest cudowna No i jak gusta się różnią, prawda

Masz rację Kasiu Dla Ciebie cudowna, a mnie bardzo denerwował ten ścisk

Fajnie, że każdy ma inny gust bo nie byłoby forum gdy każdemu z nas podobało się to samo. Wchodzisz do stu osób a tam wszędzie to samo połączenie Nuda!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:44, 19 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

jeśli chcesz zwarty szpaler hortek (u mnie sadzone co metr) to odpuść wysokie trawy

Też tam myślę

Widziałaś Reniu u Oli szpaler hortek? Moim zdaniem za dużo by się działo na takiej rabacie jeśli z tyłu byłyby jeszcze wysokie trawy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:43, 19 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Polinko
To ja dzisiaj muszę sobie jeszcze raz wszystko pomierzyć
Mam rozumieć, że Ty radzisz nic nie sadzić z tyłu? I zostawiłabyś hortki same na rabacie? bez traw? I czy może gdybyś maiła więcej miejsca to dałabyś i jedno i drugie?

Reniu dzisiaj mam same hortki posadzone na tle smaragdów i jak dla mnie jest ok. Smaragdy jak wiadomo będą się rozrastać, hortki mają dużo miejsca, nie kładą się na bukszpany a jak wiemy rośliny muszą mieć też przewiew aby nie chorowały.

Jeśli miałabym więcej miejsca nie dałabym gracilimusa za hortensje. Mimo, że ja kocham gracki to uważam, że on jest za masywny do takich nasadzeń. Sam, w szpalerze wygląda cudownie ale w połączeniu z innymi roślinami sprawia wrażenie ciężkości

Edytuję bo przypomniałam sobie, że Madżenka ma połączenie hortek z grackami i jest zadowolona. Wszystko zależy Reniu od tego co Ci się podoba...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:34, 19 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
hej. Jestem jeszcze potrzebna? Staneło na cisach z rynną i brzozach ze żwirkiem i seslerią, albo molinią, tak? Czy pokręciłam?

Magnolka stanęło na brzozach z liliowcami, które z sentymentu muszą zostać a nie mam ich gdzie wcisnąć. Zamiast obwódki bukszpanowej mógłby być cis aby nawiązać do pierwszej części ogrodu i cisów pod rynną?

http://www.houzz.com/photos/19859267/Boxwood-maze-Red-Robin-high-stem-trees-and-Daylily-planting-modern-landscape-dublin
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:42, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu widzę, że dalej ciągnie Cię do połączenia hortek z grackami?

Pokażę jak to u mnie wyglądało i powiem szczerze, że nigdy więcej tego bym nie powtórzyła...

Moja rabata ma 180 cm szerokości. Gracilimus i hortki muszą mieć dużo miejsca bo inaczej to wszystko wygląda jakby upchnięte na siłę.

Jak obejrzysz to usunę.

Polinko- jak da mnie, ta rabata jest cudowna No i jak gusta się różnią, prawda
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:09, 19 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu widzę, że dalej ciągnie Cię do połączenia hortek z grackami?

Pokażę jak to u mnie wyglądało i powiem szczerze, że nigdy więcej tego bym nie powtórzyła...

Moja rabata ma 180 cm szerokości. Gracilimus i hortki muszą mieć dużo miejsca bo inaczej to wszystko wygląda jakby upchnięte na siłę.

Jak obejrzysz to usunę.

Polinko
To ja dzisiaj muszę sobie jeszcze raz wszystko pomierzyć
Mam rozumieć, że Ty radzisz nic nie sadzić z tyłu? I zostawiłabyś hortki same na rabacie? bez traw? I czy może gdybyś maiła więcej miejsca to dałabyś i jedno i drugie?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:31, 18 sty 2016

Do góry
Kasia73 napisał(a)
Czytam na bieżąco

Kasiu, cieszę się bardzo, że jesteś i się odezwałaś!

Pamiętasz, że obiecałaś zimą pokazać swój ogród??

Macham ciepło
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:29, 18 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mam gorączkę zatem niewiele zrozumiałam z tych wielu stron planowania. Wiem jednak że będzie pieknie!

Madzen ciężko dzisiaj było się połapać Chciałam wykorzystać moment, że MAgnolkę złapałam i od razu dwie rabaty chciałam zaplanować

Zdrówka Madżen!
Moja codzienność - ogród Oli 22:28, 18 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Ale to Oli chyba jedyny wjazd od tej strony widoczny z drogi?

Wchodząc uliczką widzimy ten wjazd i dlaczego on nie ma być reprezentacyjny? Po drugie prowadzi do altany, oczka a te miejsca Ola ma mega piękne to i wjazd chyba powinien być elegancki?
Nie wiem, głośno myślę

jedyny, drugi techniczny jest niewidoczny od domu, trzeba pójść za altanę żeby zobaczyć

elegancki jak reszta to wszystko jakby nie patrzeć front
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:27, 18 sty 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Cieszę się, że się na coś przydałam

No ba kochana Nawet eM stwierdził, że nareszcie coś z kwiatami
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:27, 18 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
Nie łączyłabym rynny z nasadzeniami rynnę załóż a posadź to na co masz ochotę.
U mnie na ten przykład bariery śniegowe założone są dla serbów a od wejścia do dziś nie założone

Ola, pewnie pamiętasz, że zimą podczas planowania rewolucji myślałyśmy już nad tymi dwoma żywopłotami i doszłyśmy do wniosku, że cis będzie tam najodpowiedniejszy
Moja codzienność - ogród Oli 22:25, 18 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Graby, berberysy, ML.
A w dalszej części pod serbami może Molinię? Moim zdaniem Molinia powinna być gdzieś tu powtórzona.

ML tak jak pisałam mam już nadto i jakoś nie widzę molinii KF za ML ona jest ładna jak jest wyeksponowana
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:24, 18 sty 2016

Do góry
malkul napisał(a)
wiesz co daj może zdjecie tego miejsca bo np moze tym nasadzeniem trzeba osłonić cosik to wtedy wyższae i zwarte nasadzenie

Kokoszko, poproszę Cię o radę jak zrobię konkretny plan całej działki. Wrzucę zdjęcia i wtedy będzie wszystko czytelne.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:23, 18 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Mysle ze rozwiazanie z rynna moze byc najlatwiejsze wiadomo cis elegancki.ja tez w ogrodzie nie wiele mam mimo wszystko zimozielonych roslin i zima mi troche tego brakuje.ale mojabmilosc.do traw nawet z takiego powodu nie oslabnie
A w jakim znaczeniu zamowilas graby?masz je czy jeszcze nie? Moze polacz gdzies grabowy zywoplot z grabami kolumnowymi jak na Twojej inspiracji i dodaj trawy.

Wiesz Asiu, u mnie nie ma gdzieś
Żywopłot grabowy mam od dwóch lat w części gospodarczej ale teraz będzie zawadzał podczas prac rozbiórkowych i dlatego szukam dla niego miejsca. Ale chyba już mam na niego pomysł
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies