Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

polinka 22:13, 18 sty 2016

Reniu widzę, że dalej ciągnie Cię do połączenia hortek z grackami?

Pokażę jak to u mnie wyglądało i powiem szczerze, że nigdy więcej tego bym nie powtórzyła...

Moja rabata ma 180 cm szerokości. Gracilimus i hortki muszą mieć dużo miejsca bo inaczej to wszystko wygląda jakby upchnięte na siłę.

nawigatorka 22:14, 18 sty 2016

ani z tyłu ani z przodu - jedynie pomiędzy
swoja drogą - piękne.
nawigatorka 22:26, 18 sty 2016

Jesli Reniu pozwolisz - moje limki na zdjęciu poniżej maja dokładnie rok - rosną po 2 sztuki - w odległości od siebie - 1,6 m. niżej zdjęcie jakie sadziłam sadzonki. usunę zaraz

leon60 22:30, 18 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
swoja drogą - piękne.

pomiędzy albo obok jako oddzielne szpalery
nawigatorka 22:33, 18 sty 2016

leon60 napisał(a)

zgadza się
ren133 09:01, 19 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

Renia, tak się nie da. Co roku roślinki rosną, nabierają masy. Chciałabyś mieć dobre odległości za rok, za dwa czy za 10 lat? Powiedzmy, że za 10. Wtedy przez 9 lat będziesz patrzeć na rabatę, jakby jej coś brakowało, dziury wielkie, jak nie wiem co. A w dwunastym roku stwierdzisz, ze trzeba coś wyrzucić, bo wchodzą rośliny na siebie. Już to przerabiałam, więc wiem. Ogród się zmienia, a najlepszym sprzymierzeńcem jest szpadel. Jak coś za kilka lat będzie za wielkie, rozsadzisz. Przy okazji dasz w nogi dobrej ziemi, nawieziesz pod roślinką. Takie są reguły gry zwanej Ogrodnictwem.

Dodaj jeszcze,ze nasze upodobania i moda ogrodowa się zmienia. Więc zmiany będą zawsze, tak samo, jak meblowanie domu.

Dlatego zadbaj o widoki na najbliższy czas, a potem będziesz się martwić, co dalej.
Zobacz u Ewy rosną 3 hortensje od kilku lat. Porównaj z wielkością krzesła wgłębi. Jak myślisz, czy miskanty będą widoczne z tyłu?
Potem fotkę usunę.

Iwonko
Moje plany nie wybiegają więcej niż dwa lata w przód. Nawet się nie zastanawiam co będzie za 10 lat Może dlatego tak blisko posadziłam hortki Chciałam szybko uzyskać zwarty szpaler Po prostu jestem niecierpliwa i to nie wychodzi mi na dobre ... zwłaszcza w ogrodzie Z tego co napisałaś zrozumiałam, że wraz z upływem czasu zawsze będę coś w ogrodzie zmieniała jak nie ze względu na rozrośnięcie się roślin to znowu z racji nowych trendów
W takim razie co Ty zrobiłabyś z hortkami i ML gdybyś była na moim miejscu?

PS Śliczne są te hortensje ... ale gdyby z boku i za nimi były jakieś zwiewne trawki to byłoby idealnie ... jak dla mnie oczywiście
ren133 09:09, 19 sty 2016

polinka napisał(a)
Reniu widzę, że dalej ciągnie Cię do połączenia hortek z grackami?

Pokażę jak to u mnie wyglądało i powiem szczerze, że nigdy więcej tego bym nie powtórzyła...

Moja rabata ma 180 cm szerokości. Gracilimus i hortki muszą mieć dużo miejsca bo inaczej to wszystko wygląda jakby upchnięte na siłę.

Jak obejrzysz to usunę.

Polinko
To ja dzisiaj muszę sobie jeszcze raz wszystko pomierzyć
Mam rozumieć, że Ty radzisz nic nie sadzić z tyłu? I zostawiłabyś hortki same na rabacie? bez traw? I czy może gdybyś maiła więcej miejsca to dałabyś i jedno i drugie?
ren133 09:11, 19 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
swoja drogą - piękne.

Jeśli dam pomiędzy to jest pytanie: czy hortensje stworzą zwarty szpaler? Bo takie zwarte mi się podobają
ren133 09:14, 19 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
Jesli Reniu pozwolisz - moje limki na zdjęciu poniżej maja dokładnie rok - rosną po 2 sztuki - w odległości od siebie - 1,6 m. niżej zdjęcie jakie sadziłam sadzonki. usunę zaraz

Asiu
Ja też takie sadzonki sadziłam bodajże w czerwcu
ren133 09:17, 19 sty 2016

leon60 napisał(a)

Ale jak dam pomiędzy to hortki będą przedzielone, nie będą stanowić takiej zwartej całości ...