Całe poletko zawilców. U mnie na razie w jednym miejscu zakwitły, tam gdzie dywanik, jeszcze nie. Chyba, że mam różne odmiany, nie wiem.
Śliczna wiosna
pod tujami tulipany, róże i ida już anabelki i Grandliflora
deszcz lał, ostrość nie bardzo
pełno ubiegłorocznych kwiatostanów
część fruwa, część zostaje
Tak, naprzeciwko. Poszłam zobaczyć co zrobili i przy okazji stwierdziłam, ze gaz pociągnięty został nie do sąsiadów naprzeciwko tylko na działkę dalej w stronę rzeki. Znaczy bedą nadal grzebać
Taśma klejąca górą! Na razie zakleili, mam nadzieję, że dziś jakoś to poprawią. Nie znam się ale wygląda, że założyli zawór odcinający. Zapach gazu nadal czuję choć słabszy
Ciekawe co to za pęczek żółtych rurek widocznych z prawej strony?
Izabelko, Alicjo, dziękujemy za uznanie, może i zasłużyliśmy na nie? Bo innej "takiej pary" na Ogrodowisku chyba nie ma. A kwiatki przy wpisach lubię wstawiać, szczególnie jak z tematem wpisu mają coś wspólnego.
No i czasami wyjdzie coś miłego. Staram się u innych forumków nie wstawiać swoich zdjęć.
Miłego jutrzejszego dnia.
Gosiu!
Ja jak karczowałam graby to się przekopały i wyszło pole.
Dziś drugi dzień po szczepieniu i jest znośnie, wczoraj wieczorem czułam zimno, ubrałam się w grubą piżamę, a dziś boli troszkę głowa, rękę czułam że mam po zastrzyku, ale bez mocnego bólu.
Wszystko do przeżycia
Pogoda zła to można przesiedzieć w domu i oszczędzać się, serce mniej boli że ogród czeka:
Jeszcze nie doszłam z cięciem do doktorka, ciekawe ile zmarzło
Jak wiecie w tym roku mam fazę na róże i chyba póki z nimi nie spróbuję, to będę żałowała, że ich nie posadziłam. Mam nowe rabaty "słoneczne", więc zaczynam planować. Z racji, że jestem jeszcze niedoświadczona w tym temacie, potrzebna jest mi Wasza pomoc przy doborze róż
Doradźcie proszę jaki kolor pasuje do takiej kompozycji? Po powiększeniu tej rabaty, mam do obsadzenia dół i myślałam o kontynuacji róż. Tam jest 3m do wykorzystania o szerokości ok. 60-70 cm (wiadomo - po bokach się zwęża). Róże najlepiej w jednym kolorze, jedna grupa, muszą być niskie (max. 60 cm wysokości). To musi być coś, co połączy kolorystycznie różową 'The Fairy' z bordowym klonem.. i tu mam problem, bo kompletnie nie potrafię dobrać
Lavender Ice? Lions-Rose ADR? Pastella? Nie chcę iść w żółte tony...
Tu zdjęcie przed kwitnieniem róż 'The Fairy':
Danusia ma połączoną właśnie 'Lavender Ice' z ciemnymi / bordowymi kolorami, więc może ja skorzystam z gotowego rozwiązania i też tak tu zrobię? Takie nasadzenie chyba pasowałoby i połączyło te bordowe liście klona w jedną całość? Myślicie, że to będzie OK? Ciemne jarzmianki, ciemne/rude trawy, konwalnik niger, ciemne rozchodniki, może żurawki?
Dziękuję , mam kilka sporych ciemierników, i z 10 sztuk kupionych młodych sadzonek, oprócz tego mam też swoje siewki, które wysadzam na wiosenną lamówkę.
Alchymistowi zrobię zdjęcie jak przestanie deszcz padać. W pierwszym roku ledwo co się przyjął, w drugim zaatakowała go choroba i ubiegłoroczne pędy zaschły. W ubiegłym roku wypuścił 2 pędy , jeden ze 100 cm, a drugi ponad 2 metry. Do tej pory nie było zachwytu, zobaczymy może wreszcie doczekam się kwiatków.
dDokończę dziś tą rabatkę
.... jak już wycięłam stipy to pomyślałam sobie że te wszystkie cisy tak fajnie zielono wyglądają na tle buków, że postanowiłam dokończyć to co zaczęłam..
poszło zamówienie na kolejne X liczby cisów..
i tak oto rabatkę uznałam za zakończoną, przynajmniej na dziś... teraz czekam na nabranie masy
Podsumowując... obwódka cisowa Taxus baccata, Stipy (dosadzę w tym roku żeby było ich więcej), jeżówki Vintage Vine, buxy, kulki cisowe, tulipany i... czosnek główkowaty Allium - bardzo mi się on w stipie podoba
widać jego "kłosy" już pomalutku...
I byłoby dla mnie idealnie ale...jedyne co mnie tu martwi to różnica kolorów cisów z obwódki.. mam nadzieję że te pierwsze sadzone jesienią 2020 nie złapały jakiejś choroby i że ruszą... były kupione z gołym korzeniem, glebę mieszałam z mączką i dolomitem...mam nadzieję ze to faza adaptacji... tegorocznę są piekne zielone... misecznika brak napewno, oprysk zrobiony na wszelki wypadek... oby było dobrze..
W każdym razie relację z rabaty brzozowo-kulkowej uważam za zakończoną
Widziałam już część zdjęć na FB, wszystko wygląda po prostu niesamowicie zjawiskowo! Brak mi słów, że tak może wyglądać wiosna ♥ A te rzeźby na postumentach genialne! Myślę, że efekt robi także ich spora ilość, naprawdę piękna kolekcja!
Osobiście zachwyciła mnie też szachownica i pierwiosnek(?) w kształcie kul
O Boże, jak cudnie! Na tą pogodę ostatnio, to takie widoczki działają, jak lekarstwo.
Też nie mogę się doczekać.
Dzięki, że nam pokazałaś takie piękne zdjęcia!!!