Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Glina i zielsko 21:08, 10 kwi 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Fajne zakupy
nie widziałam takich dereni na pniu .....a rabata dereniowo-budlejowa brzmi ciekawie -pokaż jak posadzisz

doniczki też super -zdolną masz siostrę

i śliczna wiosna w donicach

Może doradzisz coś? To wstepny szkic.

Wypełniacze pomiędzy bym chciała dac ale nie wiem co. Za dużo mi sie podoba wszyskiego.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:06, 10 kwi 2021

Do góry
Pomimo chłodu w ogrodzie wiosenny ruch

Ogród Basi i Romka 21:02, 10 kwi 2021

Do góry
Trochę też popracowałam, plany były większe ale dopiero po południu była w miarę pogoda

Powiększyłam, zmieniłam kształt i obsiałam kwietną łączkę, tylko chyba muszę dokupić nasion, bo na koniec trochę mało wyszło

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:58, 10 kwi 2021

Do góry
W oczekiwaniu na dogodny skok na gołąbka, gdzie on się ukrył

Przerwa na kawę... 20:57, 10 kwi 2021

Do góry
Dopiero skończyłam robotę. Jeszcze odbieram zamówienie z LM.
Przód, kształt rabaty i chodniczek zrobiony. Teraz trzeba jeszcze w jednym miejscu na starej rabacie łuk dopieścić i będzie fajnie. Jutro przekopanie i już sadzenie. Ciężkie prace budowlane na tej rabacie za mną. Zdjęcia nie ma bo ciemno. I jeszcze ziemia leży. Z tyłu kostka z łuku pod dawną ławką zebrana. Jeszcze muszę trochę dokorytować ale za chwilę będzie gotowa do sadzenia. Tu zdjęcia w trakcie zrobiłam

O tyle więcej miejsca do sadzenia

Rąk i nóg nie czuję.
Glina i zielsko 20:53, 10 kwi 2021

Do góry

Dla Martki
Nie mam lepszego foto.
Teraz już mam tu wykorowane.
Migawki z ogródka 20:50, 10 kwi 2021

Do góry
Migawki z ogródka 20:43, 10 kwi 2021

Do góry
Te dwie sterty to wczorajszy urobek. Dziś pakowałam do worków.
Migawki z ogródka 20:42, 10 kwi 2021

Do góry
Po spacerku jesteśmy
Ogrodowe wariacje 20:32, 10 kwi 2021

Do góry
Dodadźcie proszę czy miskanty kleine silberspinne posadzic jako drugie piętro przed tujami, czy może na mijankę np. z hortensją anabelle bo ona najwcześniej ma kwiaty. Do tego w nogach coś zielonego na obwódkę. Czy 2.20 m wystarczy? Tak one wyglądają w pelnej krasie

W ogródku Martki 20:29, 10 kwi 2021

Do góry
Klony posadzone, tu siedzą: Sango Kaku z lewej i Orange Dream z prawej strony. Umieściłam je na centralnej rabacie, która znajduje się na wprost tarasu i jest bardzo dobrze widoczna z salonu. To taki "Central", będzie z tyłu uzupełniona o ekran z cisa, z przodu o trawy i pomiędzy nimi mały tarasik z kostki granitowej na ławkę.

Darń na całej rabacie będzie oczywiście zdjęta, dziś robiłam tylko sadzenie, żeby drzewka nie siedziały w donicy. Niestety, palce bardzo cierpią i bolą od wyrywania darni i później siatki z niej. Tak to jest, gdy nie ma się od razu gotowej koncepcji ogrodu i coś zaczyna, a potem trzeba zrobić trzy kroki do tyłu. Jednak nie zawsze mamy to co chcemy, będę sukcesywnie zrywała darń tę i kolejne rabaty. 

Tu zbliżenie na Orange Dream:

Tu Sango Kaku:

Tuż przy tarasie posadziłam maleństwo, klonik Dissectum Garnet. Zastanawiam się, czy tu pod nim da radę Liriope szafirowe Monroe White Liriope muscari, czy lepiej Hakonechloa??? Stanowisko: półcień.

Czeka mnie też bolesna kwestia wyrywania trawy z kostki: wrasta bez skrupułów. Będzie co robić...

Nie pytajcie o ściółkę i kanciki, wszystko w nieodległych planach

Ogrodowe wariacje 20:24, 10 kwi 2021

Do góry
Przesadzilismy tylko dwie skrajne katalpy, ponieważ dwie pozostałe miały takie rozległe korzenie, że odpuscilismy. Może nie ma tego złego, zrobiło się ciekawiej.

Podjęłam także męską decyzję nie będzie wrzosowiska, z bliska prawie każdy zbrazowialy, nie lubię jak coś szpeci. Poczytałam różne wątki i wiele osób robilo kilka podejść i finalnie nici. Gdybym miała dużą działkę to gdzieś z tylu by była szansa ale specjalnie szukać miejsca...będą w donicach jesienią

Podzial miskantow okazał się przyjemny, posadzilam tylko w dwóch miejscach symetrycznie, reszta czeka jak rozrysuję plan i zobacze gdzie moglyby sie znaleźć, wrzośce są do przesadzenia, ładnie kwitną wiosną i nie chorują.
Ależ mam teraz miejsca na nowości

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:24, 10 kwi 2021

Do góry
effka napisał(a)
Wróciłam z kancikowania trawnika. Matko jaka umęczona jestem, to chyba dzisiejsze kiepskie ciśnienie tak na mnie działa. Nawet w połowie nie jestem. Dobrze, że to dwa razy do roku tylko się robi.

Przy okazji wyciachałam kawałek trawnika i tam tam trawa najgorzej rosła, ciężko się kosiło a zraszacz nie dosięgał. Przy garażu obok graba Lukasa Przesadzę tam wielkie siewki stip, które zarosły już borówki te przy strzałce.

Ewa a od kiedy ty masz taką huśtawkę???
Małymi krokami-Ogród Wioli 20:21, 10 kwi 2021

Do góry
Dziś była piękna pogoda,więc cały dzień spędziłam w ogrodzie...

Jest progresss.. teściowa mi pomogła... jeszcze ze 3 podejscia i powinnyśmy skończyć a potem wzbogacanie ziemi, grabienie,wałowanie itd. i na koniec będzie nowy trawniczek

Wieczorem skosiłam trawnik na wjazdowej, posiałam nawóz i podlałam... niech rośnie !
Ogrodowe wariacje 20:06, 10 kwi 2021

Do góry
Moja młodziutka magnolia, pieniek cieniutki ale pąki są

Mirkowy ogród (początki) 19:45, 10 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
[/
Elu dziś ci zdjęcie Grujecznika zrobiłam zobacz jaka piękna kora
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:37, 10 kwi 2021

Do góry
kasiek napisał(a)

Fajne spostrzeżenia... Ogrom pracy, nawet już nie licze ile godzin po i przed pracy w zimie i lecie spędziłam na projektach i wykonaniu. Ciesze się że tyle się nauczyłam - klejenie kamieni, stawianie scianek, murowanie donic, praca z wyżymarką,konstrukcje drewniane, układanie ścieżek, budowa oczek wodnych...
Praca bardzo rozwija, i za to jestem niezwykle wdzięczna życiu że dało mi mozliwości by się rozwijać
A ilość roślin... no to dopiero by sie zebrała lista w ciągu 20 lat

Lasek... Wymagał sporej wyobraźni i podszeptów dobrego Duszka (cmokam Mała Mi) by z dżungli

Zrobić park

Teraz kiedy patrzę na to wszystko mam ogromny sentyment do początków, do własnej wiary w cuda i niezłomnej woli
Dzięki Ula

Niesamowite zmiany, oczywiście na plus (podpatrzę, bo u mnie też trzeba trochę popodcinać)). Podobnie, jak na wcześniejszych zdjęciach przedstawiających , jak zmieniał się twój ogród przez lata. Wierzyć się nie chce, że to ten sam. Pięknie!
Przepiękna brzoskwinka! Miłej niedzieli!
W Dolinie Muminków 19:33, 10 kwi 2021

Do góry
Ja też lubię zmiany. W tym roku planujemy rabatke przed domem. Chcemy zrobić taką podwyższoną.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:15, 10 kwi 2021

Do góry
Call me crazy!
Mimo deszczu stwierdziłam, że szkoda żeby szparagi się marnowały. Przecież to tylko 20 dołków . Owszem, przemokłam kompletnie, ale frajda jest.
Teraz tylko mieć nadzieję że się przyją i będą ładne szparagi już za 2 lata

Backlijm i Gijnlim w roli głównej:

Przerwa na kawę... 18:53, 10 kwi 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Widok z okna kuchennego w trakcie prac

Ładnie szarpnęłaś robotą A jakie kuleczki masz idealnie przycięte. Ja swoje też cięłam wczoraj i dzisiaj ale mam jakieś scentrowane oczko. No i przez ćmę nie będą idealne, muszą się odbudować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies