Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kwitnące skarpy 21:42, 11 lut 2015

Do góry
o tym "białym ustojstwie" chcę już zapomnieć nie mogę się doczekać wiosennych porządków i kolejnych ogrodowych działań!!

Czy u Was bywają brzozy chińskie fascination?
Makowo na Kociewiu 13:54, 11 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Dzień Dobry
Myślisz Kasiek, że mogę jeszcze zebrać nasiona mojej rozplenicy i wysiać? Mam taką jedna fajną odmianę, Lady U. Wysoka, szeroka i z obfitymi kotkami. Kupiłam dwa lata temu 3szt i tak sobie myślę, że jej rozmiary pasują do mojego ogrodu... Może pod brzozy... Tylko tam potrzebuję sporo, więc wysianie swoich baaardzo by mi oszczędziło wydatków na ten zagajnik.

Kosmos... Ty i Anetka narobiłyście mi ochoty na ten zapach właśnie. To niesamowite, że roślina może mieć czekoladowy kolor i czekoladowy zapach.

Ja bym się nie zastanawiała tylko spróbowała - wysiej do kilku kuwetek jak najwięcej jeśli nie wzejdą do 6 tygodni to znaczy, ze pewnie już nie wzejdą, ryzykujesz tylko że stracisz trochę swojego czasu, i trochę czasu parapetowego . Jak sie nie uda to zawsze możesz te 3 sztuki podzielić. Z 3 letniej rośliny powinno wyjść przynajmniej 4 dorodne sadzonki z podziału a może da się ich zrobić jeszcze więcej 12 Rozplenic to już niezły zagonek

Kosmos ,ma kolor czekoladowo - winny, a zapach delikatny, gorzkiej czekolady. Powinien rosnąć blisko miejsca, z którego będziesz go oglądać bo jest delikatny i z daleka prawie niewidoczny za sprawą swojego ciemnego koloru No i oczywiście posadzić go trzeba w grupie przynajmniej 3 - 5 sztuki na jaśniejszym tle.
Makowo na Kociewiu 12:09, 11 lut 2015

Do góry
Dzień Dobry
Myślisz Kasiek, że mogę jeszcze zebrać nasiona mojej rozplenicy i wysiać? Mam taką jedna fajną odmianę, Lady U. Wysoka, szeroka i z obfitymi kotkami. Kupiłam dwa lata temu 3szt i tak sobie myślę, że jej rozmiary pasują do mojego ogrodu... Może pod brzozy... Tylko tam potrzebuję sporo, więc wysianie swoich baaardzo by mi oszczędziło wydatków na ten zagajnik.

Kosmos... Ty i Anetka narobiłyście mi ochoty na ten zapach właśnie. To niesamowite, że roślina może mieć czekoladowy kolor i czekoladowy zapach.
Ogród na górce w zakolu wiślanym 07:10, 11 lut 2015

Do góry
Brzozy moje, kupione razem z działką. Za nimi również nabyty z dobrodziejstwem inwentarza żywopłot z pęcherznicy, kilka jarząbów i sosen czarnych. To wszystko w tyle działki. Zostawiliśmy tak jak było.
Z brzozami problem jest jeden, nic pod nimi nie rośnie bo wysysają całą wodę.
Liście mi nie przeszkadzają, grabię dwa razy na jesieni i po kłopocie.
Poza tym lubię je . To jedyne wysokie rośliny u mnie.
W tym roku planuję coś tam posadzić. Jestem na etapie wybierania roślin, którym susza nie straszna.
Zapraszam jak najbardziej, na wiosnę u mnie się ruszy, jak fotki jakieś zrobię .
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:41, 10 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
A może tak jednak?
Czyli brzozy po drugiej stronie???? Ale i tak musiałyby być to dorenboosy.

Juziu brzozy nie mogą być z tamtej strony. Za mało tam na nie miejsca. Gdzieś czytałam, że mają koronę 6-7 m. Będą w takim razie 3 doorenbosy, ale za basenem.

Kosodrzewinka mogłaby być przy drewutni.
Jeśli dąb i klony nie znajdą miejsca nawet z boku to oddam.
Może w międzyczasie komuś nasunie się jakiś nowy pomysł.

Sosny nawet mi się podobają tam na końcu.

Jeszcze są te dwie jarzębinki, jedna w kulę a druga normalna. O nich zapomniałam. Może choć pendulę gdzieś dać. Na przeciwko basenu?
Jak nie to też wydam

Ogród na górce w zakolu wiślanym 18:20, 10 lut 2015

Do góry
Renatko w końcu dotarłam do Ciebie.
Piękne te Twoje różyczki
Czy ja dobrze widziałam duże brzozy u Ciebie? Jeśli to Twoje to masz jakiś problem z nimi?
Motoru gratuluję. Piękny Za młodzieńczych lat też śmigałam motorkiem
Pozdrawiam.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:57, 10 lut 2015

Do góry
A może tak jednak?
Czyli brzozy po drugiej stronie???? Ale i tak musiałyby być to dorenboosy.

Jeden klon mógłby zostać za basenem.
Sosny za brzozami, wiśnie tam gdzie chcesz

Kosodrzewina, drugi klon żółty lub dąb przy drewutni. I już więcej nie ma miejsca
No chyba, że jeszcze z boku domu coś dorzucimy....

Może dąb by się dało wrzucić na bok, a kosodrzewina przy drewutni.
Drugi żółty klon musiałby wyemigrować
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:23, 10 lut 2015

Do góry
IWONKO brzozy są różnej wielkości. Ta bliżej basenu to doorenbos i jest mniejsza. I też tak pomyślałam jak radzi AGNIESZKA że lepiej jak będą wszystkie doren.

Pisząc dalej o brzozach odpowiem JUZI, że one osłaniają nas od słońca.Tj.basen. Serby jak wyrosną to spełnią swoje zadanie.Jednak gdybym musiała je ciąć na żywopłot z jakiegoś powodu to wolę mieć alternatywę w postaci drzewek.
Do tego pięknie szeleszczą i miło jest pod nimi posiedzieć latem.I mają piękną białą korę.I już się w nich zakochaliśmy, ogólnie w brzozach.

JUZIU rysując te zarysy wisienek też pomyślałam, że trzeba gdzieś przenieść kosodrzewinkę. Tylko gdzie?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 16:11, 10 lut 2015

Do góry
Podglądam i bardzo .zdecydowanie wchodziłabym w wiśnie , jeśli brzozy to widziałabym trzy takie same czyli doorenbosy. Wychodziłabym z klonów i dębu. Świerki w miarę ażurowo. Sosny - sama nie wiem.
Kibicuję planom
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:31, 10 lut 2015

Do góry
A ja mam jeszcze pytanie... od czego Was te brzozy niby osłaniają???
Bo ja na zdjęciach nie widzę nic czego nie zasłoniłyby Serby.
Brzoza - Betula 12:08, 10 lut 2015

Do góry
Witajcie. Chciałbym obciąć dolne gałęzie brzozy. Wiem, że powinno się ciąć dopiero z końcem czerwca, ale chciałbym aby powstała tam rabata, poza tym wtedy gałęzie będą jeszcze grubsze. I moje pytanie, kiedy można by ewentualnie ciąć aby nie wyciekły soki? Teraz? Nic się nie stanie?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:58, 10 lut 2015

Do góry
Dziewczyny jestem.Tj.wyspal mi sie komputer i mam problem.
Wzielam syna tablet, ale nie lubie na nim cokolwiek robic.

Przepraszam za to.bede probowala cos zdzialac.jak sie nie uda to bede strasznie ograniczona.
Toszka dzieki, podpatruje Dominiki ogrod.

WIETRZYKU myslalam od rana o Tobie.
Podoba mi sie ten Alana ogrod.
sProbuje zrobic obrysy z drzewami jak zrobie kompa
dziekuje.

AGCIU ladnie rozplanowalas.Widzisz jak ja pisze, szalu dostane.I jak ja teraz wytrzymam bez Ogrodowiska
a Doorebnos to 6m w koronie mam liczyc tak?A te normalne to ile?

Polu, Agcia ma racje zanim brzozy wyrosna, to i dzieci podrosna.A cien zbawienny tam.

kochane odziekuje WAM.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:04, 10 lut 2015

Do góry
Pola napisał(a)
Gosiu, czy nie będzie wam przeszkadzał przy basenie cień z brzóz no i liście spadające do wody, pamiętam, że gdy u mnie był basen to mój eM który zajmował się czyszczeniem miał wielki problem, ale niestety drzewa były u sąsiadów i niec na to nie mogliśmy poradzić....

zanim te brzozy urosną to pewnie basenu już nie będzie..ale słuszna uwaga. Z tego co Gosia pisała to lekki cień przy basenie wskazany. Dobrze, że to jej brzozy to wywali jak będzie źle.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:45, 10 lut 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Może spróbuj tak narysować, rzutem z góry i zachowując skalę wielkości.

Te pozostałe dwie brzozy to są chyba z tego co pamietam pożyteczne(ale dalej nie wiem) i jedna pożyteczna Doorenbos. Nie wiem czy Gosia wie że Doorenbos to brzoza pożyteczna właśnie.

Dobrze, że tak to rozrysowałaś, można sobie wyobrazić
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:34, 10 lut 2015

Do góry
Gosiu gdzieś jest ??

więc tak. Co do drzew to mają rację osoby co tu wcześniej o nich pisały. Choć ja też myślę, że Gosia o tym wie i świadomie chce zaryzykować i tak zrobić- ewentualnie czas skoryguje. Serby można ciąć, a efekt będzie szybko. Ewentualnie można zredukować ich ilość żeby bardziej ażurowo wyglądały a nie taka zbita ściana. Brzozy dają świetlisty ładny cień, pożyteczne rosnę trochę inaczej niż brodawkowata. Z czasem może je Gosia wytnie i zostawi tylko Doorenbos.
Druga sprawa to to, że drzewa wzdłuż linii bocznych ogrodu jeszcze bardziej go wydłużają.. i tylko te cisy w podziale pokoi go ciut skracają, poszerzają i blokują patrzenie na dal.. i oby z nimi się nic nie zmieniło

Tu wrzucam plan jak ja to widzę tak na pierwszą myśl, to co mi się nasunęło.

1. to jak wiadomo wrzosowisko, brzozy, trawy, krokusy, berberysy, itp.
2. dąb kolumnowy, pod nim mogą być hosty
3. to te sosny piramidalne (choć też dla nich przyszłości na wiele lat w tym ogrodzie nie widzę) pod nimi red baron.
4. wiśnie, które chciałaś(3 to chyba za dużo, dwie wystarczą-korony szybko urosną) hortensje pod nimi.
5. tuje i pod nimi róże dwie odmiany rabatowe-jasny i ciemny róż albo róż i biel, pod nimi w końcu LAWENDA i koniecznie obwódka z bukszpanu. Gdzie nie gdzie może z róż wystawać czosnek lub jakieś ażurowe lekkie byliny w zbliżonych barwach.
6. sebry. ewentualnie mniejsza ilość, żeby efekt nie był za ciężki, gęsty. Tylko taka ażurowa ściana. (gdyby miało ich nie być to ewentualnie mogłyby być jakieś świerki, ale koniecznie z szeroką podstawą- to też trochę poszerzy ogród. A im wyżej tym węziej. Tylko, że ich już nie utniesz a serby można). Więc ja i tak stawiam na serby.

Musisz zdecydować co z klonami- bo albo one albo te wiśnie.
To taka moja pierwsza myśl. Tylko ta część przy basenie i na przeciw niego będzie trochę nudna ale basen musi być więc narazie trzeba się z tym pogodzić, że nie będzie tam nie wiadomo czego..

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 10:02, 10 lut 2015

Do góry
Pączki raz na rok dobre, ale ten tłuszcz mocno ogrzany nie bardzo.
Wolę pączki brzozy i lipy pgryzać.

Miłego dnia wszystkim odwiedzającym.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:09, 10 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Może nazwiemy to wersją nr 2 .będzie łątwiej rozpoznawać.

Ładne linie, niebanalny układ Fajnie Ci to wyszło
Zgadzam się z Toszką co do drzew. Lepiej zaplanować odmiany w docelowych rozmiarach. Gosia piszesz, że brzozy to 1 Doorenbos, a pozostałe dwie? Betula Pendula? To ogromne drzewiska będą, nie dasz rady ich formowac.

http://www.szkolkikornickie.pl/go.live.php/PL-H3/katalog/SNzM%3D/brzoza-brodawkowata.html?title=Brzoza%20brodawkowata

Chyba, że inne?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:12, 09 lut 2015

Do góry
Toszko wiem , że masz rację. Nie wiem gdzie mogłabym przesunąć brzozy.
One w tym miejscu się sprawdzają, jeśli chodzi o osłonę od sąsiada.
Dzieci często leżakują pod nimi i je uspokajają szelestem

Pozostaje cięcie, jak chcemy robić.
A myślisz, że zamiast serbów na końcu mogłabym posadzić inne rośliny.?
One będą kiedyś duże na 20 m jak nie wyżej. Zastanawiałam się czy nie posadzić ich tylko na części , ale nie chcę robić jeszcze większego bałaganu.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:03, 09 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Rozmieściłam inaczej drzewa.
Może lepiej,hm.
Tylko lawenda miłaby po zmianie mniej słońca, ale tam i tak słońce jest ciągle.
Co myślicie?

Może nazwiemy to wersją nr 2 .będzie łątwiej rozpoznawać.

Gosiu, nie krytykuję planów odnosnie drzew. Zwracam ci tylko uwagę, że największe nasłonecznienie mamy od południa i zachodu, Działka ma 12m szerokosci. Poczytaj jaką wysokość po 10 latach osiągną twoje drzewa i zaznacz sobie na planie zasięg cienia... Jakie to brzozy?
Zaplanuj z rozmysłem, bo inaczej zbraknie słonecznego miejsca na róże, lawendę, zioła etc.
Patrząc na plan to usadowienie drzew po prawej/zachodniej stronie zacieniuje lewą/wschodnią strone.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:33, 09 lut 2015

Do góry
My bardzo lubimy brzozy .Najchętniej jeszcze bym choć jedną wsadziła
Wiem mam mało miejsca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies