Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Juzia 08:54, 06 mar 2015

Moje mają już 3m A kupowałam 80cm
Mala_Mi 09:55, 06 mar 2015

Topinambur... już u Karoli napisałam co o tym myślę.. ...
Niesmaczny, chociaż zdrowy, ale obieranie go to masakra...
Ekspansywny... megaekspansywny
Jesienią nadaje sie do ciecia piłą i do palenia w piecu.. jak eis nie pali w piecu..to trzeba zastanowić się co z tym odpadem zrobić.. wycinanie to Siekierą lub piłą..
Sadzić tylko w ograniczniku. Wysoki na ponad 3 metry.. i się pokłada.
Kupiłam 4 małe bulwki i po 1 sezonie mam tego ...grrrrr .. koszyk wykopałam.. z resztą walczę wiosną..
Nie nadaje się do przydomowych ogrodów. Myślałam, że słoneczniczek wierzbolistny to potfffór... ale słoneczniczek to malutki potforek.. bardzo malutki I nieekspansywny w odróżnieniu do podobnego kolegi.

Doorenbos ma takie listki jak "plastykowe", duże, ciemnozielone. Startuje później. Długie kotki wiosną, które bardzo pylą na żółto Woda w oczku aż żółta
Jesienią trzyma liście dłużnej niż inne brzozy.. Czyli potwierdzam obserwacje Madżenki.
ewalm 11:08, 09 mar 2015

popcorn napisał(a)
Moje doorenbosy maja jakis metr wysokosci, a kore brazowiutka, wiec nie pomoge
Topinambur posadze za plotem, niech kolonizuje nieuzytek, lepsze to niz nawloc i chwasty po pachy

Milego dnia!

Oj, Karola, a jesteś pewna że topinambur weźmie ten Twój płot pod uwagę? Bo on może równie dobrze skolonizować w drugą stronę. Zastanów się jeszcze. Ja bym wolała nawłoć,chyba że go czymś mocnym ograniczysz.
popcorn 11:17, 09 mar 2015

hehe, to ja oddam jednak większość tego paskudztwa (dzisiaj mają wysłać, dopiero a posadzę po drugiej stronie płota 15m od granicy działki - ciekawe ila lat mu zajmie żeby dojść teraz to się zastanawiam czy w ogóle go sadzić mega potwór! hihi

miłego, pozdrawiam!
agniecha973 10:11, 11 mar 2015

Juzia napisał(a)
Moje mają już 3m A kupowałam 80cm

U mnie podobnie.

Mala_Mi napisał(a)

Doorenbos ma takie listki jak "plastykowe", duże, ciemnozielone. Startuje później. Długie kotki wiosną, które bardzo pylą na żółto Woda w oczku aż żółta
Jesienią trzyma liście dłużnej niż inne brzozy.. Czyli potwierdzam obserwacje Madżenki.

Ja plastikowych liści nie zauważyłam, więc mam obawy, ze mam jednak zwykłe brzozy.

Ewa, pozdrówka. napisz co tam u ciebie w ogrodzie, choć wiem, że to jeszcze ciężko ogrodem nazwać. Jakieś konkretne plany co do ogrodu na nowym miejscu już są na ten rok, czy jeszcze nie czas?

Karolina, i co ty teraz wymyślisz z tym niesmacznym chwastem
agniecha973 11:13, 11 mar 2015

Wracam do projektowania. Mam taką paskudnie zaniedbaną rabatę, z której chcę zrobić kącik leśny (?)
Wstawię zdj. ze stanem obecnym

1 - róże Stadt Rom
2 - stipa brachytricha
3 - różanecznik Nowa Zembla
4 - kosodrzewina
5 - świerki Conica
6 - buk purpurowy bezodmianowy
Brzozy i dwa cyprysiki (wielki i mały) zostają, reszta stąd wypada.
Jeszcze zapomniałąm zaznaczyć - pomiędzy 2 i 5 rośnie 5 host Krossa Regal.
Muszę uporządkować teren od 5 po prawej stronie do jałowca przy ostatniej 5 po po lewej stronie (w sumie wychodzi, że to teren pomiędzy brzozami). Poprowadziłam linię (masakryczną ) rabaty.
Moje plany:
1. dosadzić jeszcze jednego rh Nova Zembla - gdzie?
2. posadzić pas paproci w środkowej części rabaty - jakich? jakie warto wypróbować?
3. w pasie paproci posadzić hosty (jakie? i czy w ogóle?) i lilie martagon białe
4. przy samym trawniku zrobić pas z czegoś niższego - brak pomysłu
5. chciałabym tu wcisnąć tojeść clethroides, tą z kaczymi dzióbkami - w którym miejscu?
6. mam do wykorzystania zielone, bordowe i miedziane żurawki, miodunki, podobają mi się epimedium,
7. mam 2 azalie pontyjskie w tym miejscu, chyba pójdą na tyły rabaty, gdzieś za tą żółtą 6
8. myślałam o puszczeniu po ziemi hortensji pnącej na tyłach rabaty, tak, żeby zadarniła i zarosła miejsce pod brzozami, bo tam i tak już ciężko coś będzie uprawiać. To co rośnie daje radę, ale nowe może mieć kłopot.

Oczywiście nie wszystko muszę tam wcisnąć, to tylko myśli kłębiące się w głowie.

Ufff....
grupa_trzyma... 11:30, 11 mar 2015

Ufff
Nie pomogę, ale kibicować będę dzielnie! W tym jestem dobra!
agniecha973 11:39, 11 mar 2015

No ja u ciebie na trybunach też chętnie zasiądę, tylko w końcu podaj terminy rozgrywek!
grupa_trzyma... 11:45, 11 mar 2015

już za chwileczkę, już za momencik...
Juzia 12:07, 11 mar 2015

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
już za chwileczkę, już za momencik...

Jakoś nie wierzę