Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek warzywny na balkonie 07:09, 11 kwi 2021

Do góry
Hortensja bobo zdecydowanie wolniej rusza niż little lime

Ogródek warzywny na balkonie 07:05, 11 kwi 2021

Do góry
I kilka zdjęć do wiosennej dokumentacji, widać po zdjęciach, że wszystko rusza wolniej w tym roku

Ogródek warzywny na balkonie 07:02, 11 kwi 2021

Do góry
Moje największe zmartwienie tej wiosny: hortensje ogrodowe, zastanawiam się czy jeszcze odbiją liście na starych pędach?
No i graby. Wczoraj jednak zlałam je promanalem. Czy to aby nie za późno? Cały czas nie jestem pewna czy to jest faza pękającego pąka czy już po...

Przerwa na kawę... 06:59, 11 kwi 2021

Do góry
Gosiu, wykorzystuję to co mam.
Tak to na razie wygląda.

Tu jeszcze muszę łuk na wysokości belek zrobić bo do całej reszty jest za prosto.
Małymi krokami-Ogród Wioli 06:30, 11 kwi 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
2016 nastapił przełom... zmiana z linii falowanych na proste, przesadzanie i kupowanie nowych roslin...

Wiesz co mi się u Ciebie podoba? Ze zmieniając całkowicie wygląd ogrodu potrafiłaś niektóre już rosnące rośliny wspaniale wkomponować w ten nowoczesny styl.
Moje ogrodowe życie 00:53, 11 kwi 2021

Do góry
Moje ogrodowe życie 00:50, 11 kwi 2021

Do góry
I taka wiosna też była
Moje ogrodowe życie 00:48, 11 kwi 2021

Do góry
Czas się obudzić z zimowego snu, wprawdzie wiosna tego roku nas nie rozpieszcza, raz 18 stopni, a na drugi dzień śnieg, ale rabaty posprzątane, trawy wycięte, pierwsze kwiatki już też kwitną.
No to teraz pismo obrazkowe.
Ptasi gaj 00:46, 11 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Dzisiaj cieplutko było. Zachmurzyło się myślałam, że burza przejdzie.
Parę kropli spadło i po burzy.
Dzisiaj robiła zupełnie coś innego niż zaplanowałam ale już jestem coraz bliżej końca porządków wiosennych.

Jednak jak trawnik zrobiony od razu widać porządek. Kulki już poprawione.

To raczej kule, a nie kulki . Lubię takie kształty

U nas tez kilka kropel tylko spadło. Podlewałam ręcznie
Mentirkowa przygoda z ogrodem 23:16, 10 kwi 2021

Do góry
Witam wszystkich serdecznie!
Postanowiłam założyć swój wątek bo moja przygoda z tworzeniem ogrodu dopiero się zaczyna.
Wszystkiego muszę się nauczyć bo do tej pory moj ogród to było kilka balonowych skrzynek z pelargoniami, komarzycami i ukochanymi fuksjami.
Teraz may balkonik zamieniłam na przydomowe kilkadziesiąt metrów2.
W tym ogrodzie na razie pojawiły się krokusy, żonkile, tulipany, mieczyki, piwonie, kanny oraz bez, forsycja i migdałek. I trochę owocowych: borówki, maliny, agrest, porzeczka i jabłonka.
W zeszłym roku skupiliśmy się na trawniku oraz naszej skarpie.
Trawnik nam wyszedł, ze skarpą trochę gorzej
Skarpą była przykryta od zeszej wiosny "szmatą" w tym roku z kia się pożegnaliśmy i mamy poważne zamiary co do niej
Skarpa jest dość strona, mam na niej kilka irg które pięknie podrosły od zeszłych wakacji.
Plan jest taki że obsypujemy żyzna ziemię na skąpe oraz kładziemy na nią siatkę jutowa. No i potem rośliny. Planowałam irgi, jałowce, kosodrzewinę, trzmieline, berberysy oraz tawułę Boni jeszcze o rozy okrywowej myślałam.
Pytanie tylko - jak?
Czy dobre rośliny, czy nie za dużo różnych? Jak je poukładać?
No właśnie, z tym mam problem.
Rozsądek podpowiada mi że powinnam posadzić same irgi bo szybko rosną i szybko się ukorzeniają więc będą trzymać skarpę ale boje się że to będzie bardzo nudny widok. Skarpa otacza nasz taras więc powinna być przyjemnym widokiem o każdej porze roku.
Dodatkowo góra pod ogrodzeniem chciałabym coś ciut wyższego żeby było fajnym tłem dla roślinek.
Proszę Was doświadczone koleżanki i koledzy o pomoc.
Załączam zdjęcia.
No i jeszcze wymiary:
Jedna strona ma 13m długości
Druga strona ma 20m długości
W środkowej części jest najwyżej 2.2m
(chyba muszę zrobić rysunek)
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:07, 10 kwi 2021

Do góry
Pierwsze warzywka już kiełkują, widoczny bób oraz rzodkiewka. I jeszcze coś tam...
Mała rzecz a cieszy .
Trawy chyba ruszą, tzn jesienią rozdzielona rozplenica wypuszcza nowe źdźbła. Trzeba podzielić następną.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:06, 10 kwi 2021

Do góry
Witam,
Planuję zrobić rabatę wyspową w kształcie ziarna fasoli. Przyznam szczerze, że mam trochę rozterek. Na zdjęciu z góry czerwoną linią zaznaczony jest kształt rabaty (przepraszam za jakość zdjęcia) w dwóch wersjach - wcięcie z jednej i drugiej strony.
1.

2.

natomiast na zdjęciu z projektem ta rabata w wersji drugiej (rzut 2).

Chciałbym, żeby współgrało to z resztą. Czy może powinien być inny kształt? Teren nie jest za duży, ale chciałbym jeszcze coś tu dorobić Stylem trzymam się z resztą, czyli dominujące będą:
różaneczniki,
element wysoki to buk Purpurea Pendula
obwódka berberys Goldalita
hortensja bukietowa
dwa świerki kuliste.

To w zasadzie tyle, może czosnki lub jakieś trawy - nie wiem.
Wystawa jest południowo - wschodnia i w południe połowa rabaty jest na słońcu, a na drugą połowę cień rzuca dom).
Proszę o radę jak lepiej to będzie wyglądać, dziś już wykopałem nawet krawędzie (wg projektu), ale muszę się upewnić zanim będzie za późno. Jeszcze mogę łatwo zmienić . Teraz wydaje mi się, że jednak opcja nr 1 wygląda lepiej. Nie chciałbym uzyskać efektu oderwanej od reszty rabaty
Mirkowy ogród (początki) 23:06, 10 kwi 2021

Do góry
U mnie wreszcie zielone widać
Trzcinnik KF

Trzcinnik. Brachytrycha

Kapustki

Kocimiętka Wolkers Love
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:54, 10 kwi 2021

Do góry
Takie coś na szybko w komórce narysowałam. Te czarne poziome kreski to ścieżka z desek betonowych a'la drewno.

Wszystko wysypane drobną korą.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:42, 10 kwi 2021

Do góry
oliwka napisał(a)

Ewa a od kiedy ty masz taką huśtawkę???

Mam od dawma, wcześniej stała na tarasie.
Ona ma takie monsterowe kolorowe poduchy

Ptasi gaj 22:35, 10 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Darcia, na Mazowszu na razie ma nie padać

Dzisiaj cieplutko było. Zachmurzyło się myślałam, że burza przejdzie.
Parę kropli spadło i po burzy.
Dzisiaj robiła zupełnie coś innego niż zaplanowałam ale już jestem coraz bliżej końca porządków wiosennych.

Jednak jak trawnik zrobiony od razu widać porządek. Kulki już poprawione.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:34, 10 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Patrzą czy wiosny nie widać
Cudne są!
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:29, 10 kwi 2021

Do góry
Wieczorem skosiłam trawnik na wjazdowej, posiałam nawóz i podlałam... niech rośnie !

ECH, też nie lubię zdejmować darni. A perzu nienawidzę...
Napisz co za krzaczor masz na środku tej rabaty. Bez liści to trudno rozpoznać A ja właśnie szukam jakiegoś pomysłu na tego typu rabatę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies