Wiem, o który ogród Ci chodzi, niestety ja uważam, że szanujący się zieleniarz (np. Danusia) nigdy nie zgodzi się na położenie szmaty swoim klientom w ogrodzie. Nie i koniec, nawet gdyby nalegali. Moim zdaniem, nawet jak klient nalega, trzeba uświadomić, że to naprawdę nic nie daje tylko szkodzi. Chwasty rosną tak samo jak bez szmaty bo nasiona się wysiewają na górze szmaty i kiełkują i koło zamknięte.
No smutno się na to patrzy...
Ja z sąsiadami nie dyskutuje na ogrodowe tematy bo ma opinię freaka ogrodowego
Dziękuję Daria Właśnie wyszło słoneczko i wróciłam z bylinowych łowów:
Penstemony, przetaczniki goryczka, żeleźniaki. Życie jest piękne!
Czy ta bylina to jeżówka? Wyrosło tego sporo w miejscu w którym w ubiegłym roku rosły rudbekie i kilka jeżówek. Rosną w promieniu około metra od zeszłorocznego stanowiska. One aż tak się rozsiewają czy to jakiś podobny chwast.
Nareszcie się odezwałaś , mam pretensję że tak rzadko bywasz na forum
Żartuję, bardzo się cieszę że jesteś, już myślała że covid cię dopadł. Storczyki dwa w lasku zakwitły, tam jest cieplej, na kolejne dwa czekam ale nie wiem czy zakwitną bo je ruszyłam i trochę przesunęłam w inne miejsce.
Pustynniki z Twoich na razie dwa będą kwitły, u reszty nie widać pąków, najgorsze że u moich też nie widzę żadnych pąków kwiatowych.
Podsypałam kompostem jak sadziłam, a teraz wiosną jak wszystko trochę obornikiem granulowanym. Napisz czy jeszcze je zasilać i kiedy i czym i ile
Buksy wykopujesz bo ćma czy grzyb? U mnie ćmy nie ma tylko grzyb. Mam trochę własnych sadzonek cisa, samosiejek i ukorzenionych pędów. Będę w razie czego wymieniać. Tylko że sił mi ubywa na cięcie kulek więc pewnie raczej je zlikwiduję , niż zastąpię cisami
Będziesz na północy teraz? U mnie zaczynają kwitnąć Rh więc gdybyś była to wpadnij
Najkorzystniej byłoby pokryć pergolę poliwęglanem przezroczystym a na łaczeniach zastosować podkładki systemowe z uszczelkami. Pamiętać trzeba o spadku, by odprowadzić wody opadowe w porządanym kierunku by nie lała się tam gdzie niepotrzeba.
Ależ udane połączenie! Gosiek, niesamowite, widziałam takie buczki w ogrodniczym, napaliłam się z myślą o towarzystwie dla Brilliantissimum właśnie, a tu dziś u Ciebie taki smaczek znajduję! Tylko co, tylko w ogrodzie nie mają jeszcze wprowadzonego do systemu i obsługa nie wiedziała, co to za jeden (!?). Czy to jest purpurea?
Jakby ktoś był zainteresowany to mam do oddania ogromną roze pnącą - jasminę
Jest juz bardzo ładnie zredukowana do kilku pedow
Teraz wystarczyłoby tylko przyciąć najodpowiedniej wydokosci i wykopać
Ma landrynkowo różowy kolor którego nie lubie