Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 13:22, 22 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

U nas już drugi raz widzę coś podobnego i krew mnie zalewa jak naciągają ludzi takie pseudo ogrodnicze firmy
U sąsiadki jak robili od razu poleciałam Jej powiedzieć co do przerobienia i żeby Się nie dawała wyrolować i przerobili. A teraz obserwuje jak trzydziestoletnim swierkom nawalili na korzenie 20 cm ziemi, nakryli to plastikowa mata, zasypali korą w kilka dziur wsadzili tuje, derenie i jakiegoś marnego iglaka. Masakra jakaś

Tak, większość firm daje szmaty tłumacząc się, że klienci chcą bezproblemowe ogrody, no i rzeczywiście czesto tak jest. Ten mój sąsiad powiedział mi, że on nie chce takiego ogrodu jak ja, bo to jakaś masakta ile czasu ja spędzam w ogrodzie go pielęgnując. On ma biznes i nie ma czasu na plewienie, więc ma zamiar zasypać cały teren grubą warstwą kamienia. No cóż, nie dyskutuję z nim bo każdy ma prawo do własnego zdania Szkoda mi tylko tych azalii...
eVka 13:34, 22 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

To samo mówiłam o którym odcinku Mai...
Nie chodzi o ludzi amatorów którzy gdzieś widzieli i próbują, a o projektantów, którzy z dumą takie coś wykonują.

Najważniejsze jednak, że my idziemy w dobrą stronę

Miłego odpoczynku dla Was pogoda nie rozpieszcza, ale trochę można się rozerwać

Wiem, o który ogród Ci chodzi, niestety ja uważam, że szanujący się zieleniarz (np. Danusia) nigdy nie zgodzi się na położenie szmaty swoim klientom w ogrodzie. Nie i koniec, nawet gdyby nalegali. Moim zdaniem, nawet jak klient nalega, trzeba uświadomić, że to naprawdę nic nie daje tylko szkodzi. Chwasty rosną tak samo jak bez szmaty bo nasiona się wysiewają na górze szmaty i kiełkują i koło zamknięte.
No smutno się na to patrzy...
Ja z sąsiadami nie dyskutuje na ogrodowe tematy bo ma opinię freaka ogrodowego

Dziękuję Daria Właśnie wyszło słoneczko i wróciłam z bylinowych łowów:
Penstemony, przetaczniki goryczka, żeleźniaki. Życie jest piękne!

HannaR 14:34, 22 maj 2021

effka napisał(a)
Właśnie wyszło słoneczko i wróciłam z bylinowych łowów:
Penstemony, przetaczniki goryczka, żeleźniaki. Życie jest piękne!

Ale się uśmiałam. Jak niewiele potrzeba nam do szczęścia .
eVka 16:16, 22 maj 2021

HannaR napisał(a)

Ale się uśmiałam. Jak niewiele potrzeba nam do szczęścia .

Dokładnie, i to jest piękne!
Nowa12 23:04, 22 maj 2021

Mnie też najbardziej cieszą zakupy ogrodowe . Mój mąż to nadal tylko iglaki kocha ale może z czasem da się przekonać do innych roślin. Klona wyhaczył pięknego.
ajka 23:30, 22 maj 2021

effka napisał(a)

Uwielbiamy z mężem bordo i limonkę i tak staramy się komponować ogrodowe nasadzenia.

To zdecydowanie też moje kolorki. Uwiebiam!

Mąż fajnie podjarany zakupami, ja narazie cieszę się jak mój nie nie marudzi, że znów coś kupuję. Ciekawe czy nadejdzie moment, że też będzie wybierać i jarać się ogrodniczymi zakupami Ale i tak mnie już cieszy jak chodzi po ogrodzie i podziwia postępy
eVka 09:59, 23 maj 2021

Nowa12 napisał(a)
Mnie też najbardziej cieszą zakupy ogrodowe . Mój mąż to nadal tylko iglaki kocha ale może z czasem da się przekonać do innych roślin. Klona wyhaczył pięknego.

Mój mąż również najbardziej uwielbia iglaki (nawet się wczoraj o to pokłóciliśmy bo chciał kupić kolejnego świerka Conica), teraz doszła miłość do wszelakich drzew liściastych, głównie klonów, nie tylko palmowych. Byliny go nie interesują, traw nie lubi, jedynie miskant Memory.
eVka 10:19, 23 maj 2021

ajka napisał(a)

To zdecydowanie też moje kolorki. Uwiebiam!

Mąż fajnie podjarany zakupami, ja narazie cieszę się jak mój nie nie marudzi, że znów coś kupuję. Ciekawe czy nadejdzie moment, że też będzie wybierać i jarać się ogrodniczymi zakupami Ale i tak mnie już cieszy jak chodzi po ogrodzie i podziwia postępy

Piękne takie połączenia Śmiejemy się z mężem, że mamy bordowo - limonkowy ogród.

Mój mąż jeszcze niedawno zupełnie się nie interesował ogrodem, narzekał tylko, że za te pieniądze, które władowałam w ogród luksusowy samochód byśmy kupili E tam po co komu luksusowy samochód, jak wystarczy przeciętny
Potem miał fazę lekkiego zainteresowania ogrodem, nieśmiało podziwiał różne rośliny, a teraz plewi rabaty, kosi trawnik, podlewa, tnie i sam planuje nowe rabaty. Tobie też życzę takiej przemiany u męża bo to strasznie fajna sprawa, taka wspólna pasja. Skoro podziwia postępy to bakcyla chyba złapał
eVka 10:34, 23 maj 2021

Słuchajcie, 20.06. jedziemy z Irenką Miłkową i Kasią - Oliwką do Przypek do angielskiego ogrodu Danusi Jedziemy z Wrocka pociągiem do Warszawy Zach. a stamtąd taxi do Przypek. Jak by ktoś miał ochotę dołączyć do nas, zapraszamy
Johanka77 13:30, 23 maj 2021

Ale fajnie macie!!! Qrcze! Co ja robię 20 czerwca...?