Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:45, 15 sty 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
te ścieżki są bardzo niewygodne takie wąskie. Pamiętaj że wokól masz deski czyli pionowe ograniczniki, czyli stopę trudno będzie przekręcić,czy kucnąć.
Może faktycznie przekręc w poprzek, dosuń jedna skrzynię do siatki, potem ścieżka i druga skrzynia

Maggnolka, będę dumać nad tym przekręceniem skrzyń. Wtedy nawet mogę zrobić węższe a dłuższe.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:41, 15 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

Gdybyś przesunęła skrzynie do siatki mogłabyś wtedy wjechać taczką

Niestety ale tam nie będzie możliwości wjazdu taczką. Nawet jeśli będzie szeroka ścieżka to musi być wąska bramka przez którą nie przejadę taczką
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:46, 15 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)
Fajnie, że będziesz miała warzywnik.

I ja się cieszę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:45, 15 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Uśmiechy zostawiasz
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:38, 15 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Paulinka nie pomogę, warzywnika nie mam i raczej mieć nie będę, jakoś nie czuję takiej potrzeby.

Twoje poczynania będę obserwowała

Mierelka ja od zawsze miałam warzywnik i jakoś cieżko mi bez niego żyć. Mały bo mały ale własny i zdrowy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:37, 15 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Albo odwroc skrzynie o 90 stopni i przyklej do plotu a na srodku daj wieksza sciezke.na jezyne znajdziesz miejsce.

Za bardzo nie mogę odwrócić skrzyń ponieważ po lewej stronie mam mur i nie ma tam rynny. Jeśli skrzynia będzie pod murem to w razie ulewy będę miała powódz w skrzyni.

A na tych 80 cm będzie buk i owocowe
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:51, 15 sty 2016

Do góry
Projekt warzywnik

Zaczynając od góry:

-Płot betonowy na który puszczę bluszcz i może powojnik??

-Przed płotem pas o szer. 80 cm w którym będzie Buk Dawyck Purple, 4 szt. krzewów owocowych na pniu ( agrest, porzeczka). Pod drzewkami truskawki.

-2 skrzynie drewniane 70x160cm wys. 40 cm.

-płotek drewniany z wąskich deseczek taki jak już Betki tylko niższy.

- po prawej stronie na siatkę planuję puścić jeżynę bezkolcową.

I co myślicie?

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:44, 15 sty 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Mnie możesz śmiało powiedzieć, bo ja mam mały ogródek cieszyły by mnie każde nowe metry.

Na siatkę nieustająco polecam powojnik Summer Snow.

A jakież to tajemnicze "pewne sprawy" przyspieszyły działania w pozyskaniu metrów?

Tessiu tajemnicze sprawy to tęsknota za ogródkiem warzywnym W poprzednim ogrodzie miałam fajny, duży warzywnik a tutaj z racji małej powierzchni nie miałam gdzie zrobić. Teraz nareszcie mam kawałek na zieleninkę
Wstawię zaraz plan to zobaczysz ile przybyło
Na siatkę znalazłam jeżynę bezkolcową.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:40, 15 sty 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

kiwi- akinida?

Za duże. Dorasta do 5m a po drugie jakoś boję się tych egzotycznych owoców
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:39, 15 sty 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale ci fajnie się rok zaczął ogrodowo...doszła ci nowa powierzchnia do planowania, obsadzania etc.....
Super! I nie ważne ile to metrów...ja mam mały ogród i doskonale cię rozumiem Polinko

Małgoś, to prawda, pod względem ogrodowym mam bardzo miły początek roku My przedstawiciele małych ogródków dobrze rozumiemy co to znaczy brak powierzchni. Kiedyś nawet nie przypuszczałam, że dotrwam czasów gdzie kazdy cm będzie na wagę złota
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:36, 15 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Polinko, mam tyle zapinowanych inspiracji, że hektary bym potrzebowała, hi, hi. Dziś je oglądałam przy okazji, jak dziewczynom radziłam i aż serce mi się krajało, ze miejsca brak

Oj, znam to uczucie Ja cały czas myślę gdzie by tu długi pas Gracilimusa wcisnąć I tak myślę już od trzech lat...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:35, 15 sty 2016

Do góry
aga_pe napisał(a)

Ja cały czas na pełnych obrotach....forum tylko chwilowo zaniedbałam ...ale już wiosnę czuję. Przed wigilią zakwitł mi ciemiernik

Ja też poczułam a tu kolejny biały poranek Choć dzisiaj byłam w M. a tam tylko lekkie popruszenie... Zasypało Cię??
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:33, 15 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
To wytlumaczysz z tymi metrami czy przeoczyłam?

Przeoczyłaś Ale spokojnie, zaraz będziesz na bieząco
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:33, 15 sty 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Gratuluję dodatkowych metrów

Reniu, dziękować
Zielono zakręcona 15:24, 15 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Cześć Ewka
Fajnie, że odważyłaś się ujawnić! Jestem na etapie projektowania warzywnika u siebie i każdy ogródek warzywny śledzę z zapartym tchem U Ciebie podpatrzyłam pomysł na truskawki pod krzewami owocowymi

Podpowiedz proszę jakie masz odmiany krzewów owocowych? Widziałam, że masz dużo na pniu.

Hej Polinko,
mam na pniu dwie porzeczki: czarną i białą oraz agrest (biały). Pod nimi rosną poziomki.
Wstyd się przyznać ale nie wiem co to za odmiany. Jak je kupowałam to nie zapytałam o nazwy, chciałam tylko żeby były na pniu, bo zajmują mało miejsca. Choć kupione w ciemno ładnie owocują. Przetworów z tej ilości nie będzie ale dla dzieci do podjadania jest w sam raz
Owoce porzeczki białej i czarnej są dużo słodsze od czerwonej więc wybrałam je ze względu na moje maluchy.
Zielono zakręcona 14:25, 15 sty 2016

Do góry
Cześć Ewka
Fajnie, że odważyłaś się ujawnić! Jestem na etapie projektowania warzywnika u siebie i każdy ogródek warzywny śledzę z zapartym tchem U Ciebie podpatrzyłam pomysł na truskawki pod krzewami owocowymi

Podpowiedz proszę jakie masz odmiany krzewów owocowych? Widziałam, że masz dużo na pniu.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:12, 15 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Tessiu, kilka metrów Nie piszę ile bo widzę już spojrzenia właścicieli dużych ogrodów

Mnie możesz śmiało powiedzieć, bo ja mam mały ogródek cieszyły by mnie każde nowe metry.

Na siatkę nieustająco polecam powojnik Summer Snow.

A jakież to tajemnicze "pewne sprawy" przyspieszyły działania w pozyskaniu metrów?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:51, 14 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Kasiek jeszcze taka mała wątpliwość mnie naszła
Masz młody ogród, w tamtym roku dopiero sadziłaś rośliny, może nie używać wcale chemii? Ogród jeszcze nie przyzwyczajony do sztucznych środków...
Masz fajny początek do stosowania naturalnych nawozów i ochronnych specyfików, nie musiałabyś stopniowo eliminować chemii tylko na dzień dobry zaczynasz z przyjaznymi wywarami, gnojówkami itd.

Pewnie narażę sie kilku osobom ale mój ogród przez poprzedni sezon nie widział sztucznych nawozów, ciężkich środków na grzyby, przędziorki itp. i jak widziałaś wszystko świetnie sobie radzi

też tak bym chciała jeśli Waldek powie że nie uśmierce 200 grabów i grusz za kilkaset złotych to będę mieszać ważyć i przelewac
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:53, 14 sty 2016

Do góry
Kasiek jeszcze taka mała wątpliwość mnie naszła
Masz młody ogród, w tamtym roku dopiero sadziłaś rośliny, może nie używać wcale chemii? Ogród jeszcze nie przyzwyczajony do sztucznych środków...
Masz fajny początek do stosowania naturalnych nawozów i ochronnych specyfików, nie musiałabyś stopniowo eliminować chemii tylko na dzień dobry zaczynasz z przyjaznymi wywarami, gnojówkami itd.

Pewnie narażę sie kilku osobom ale mój ogród przez poprzedni sezon nie widział sztucznych nawozów, ciężkich środków na grzyby, przędziorki itp. i jak widziałaś wszystko świetnie sobie radzi
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:42, 14 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Jestem ciekawa co Waldek odpisze

Co do grabów to uzyskałam informację, że na przedwiośniu czyli temperatura musi być w granicach 8-12 st. obficie opryskać Promanalem albo Treolem ( czymś olejowym).
W maju, w razie pojawienia się szpecieli zastosować wyciąg z piołunu i wrotyczu w odstępach kilkudniowych.

w sensie ze nie ma sensu chemia w póki nie ma liści?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies