Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:27, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Hortensje Limelight z jarzmianką, naparstnicą i ostrożeniem

przepięknie bardzo trafione połączenie roślin
Z Pszenicznej ... 11:21, 08 cze 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Przycięłam pierwszy raz bukszpany, liczę że za 2-3 lata będą już przypominać kule

Kochana
A ja Ci mówię, że w przyszłym sezonie będą już przypominać kule
NewLife w ogrodzie 10:32, 08 cze 2016

Do góry
Dzień dobry
...) )
...( (
(""""""")o
"""""""""
Kawka w Wami zaczyna mi wchodzić w krew. Coś dzisiaj pospałam długo. Wczoraj w dzień też drzemkę odstawiłam. Potem mam wyrzuty sumienia, że prace leżą odłogiem jak ja i ta moja ziemia.
Wczoraj nie wyrobiłam się z całą listą prac. Na dzisiaj pozostało wypielenie części za garażem. Za to skosiłam mój trawniczek nową kosiarką. Po prostu bajka! To co zajmowało mi około 2 godzin, wczoraj zajęło 30minut! 50cm powierzchni tnącej i ziuuuuuu, niemal fruwałam za kosiarką
BasiaLT napisał(a)
Trofea super Nie jest łatwo tworzyć dużą rabatę na płaksim terenie. Będę dalej kibicować i z przyjemnością
podglądać. Niech moc kawki będzie z tobą
Tworzyć na plaskim terenie chyba jest łatwiej niż na pokręconym. Z tym, że czuję, że obawiasz się, że będzie jnudno i nijak (ja też się tego obawiam, ale może jednak uda mi się żeby nie).
Dzielę się mocą kawki
anbu napisał(a)
Bea ta rabata którą prezentujesz, będzie jakąś wyspą oderwana od całości? Czy co?
Jeszcze raz wracam do pytania. To co w tej chwili zaczęłam montować na pustkowiu to centralna część dosyć sporej rabaty, która bardziej półwysep będzie przypominać niż wyspę (taki wielki cyc, jak u baby wiejskiej ). Nie będzie oderwana od całości tylko będzie się dalej ciagnąć, zakręcać czyli tak jak w moim prototypie projektu. Czyli dookoła rabaty, po środku trawnik. Z tyłu tej cześci jest miejsce na pojedyncze drzewa, które mają sobie rosnąć w zwyż ile zechcą i stworzyć taki mini zagajniczek. Jeszcze nie wiem dokładnie ile i ktore drzewa. Chcę sie Was poradzić w tej sprawie. Ważne, żeby miały różnorodny pokrój i kolor liści tak, żeby na tle tego jasnego domku sąsiadów fajnie grały z resztą . Z drzew na pewno widzę u siebie Glediczję, Metasekwoję chińską a potem nie wiem...Może Graba, Buka pospolitego "Purple Fountain" albo jakieś inne o liściach wybarwiających się na ciemne kolory.
AnnaCh napisał(a)
Zdobycze super
Rabatka będzie śliczna
Jak ja Cię podziwiam za ten pęd do pracy, ja ostatnio chyba trochę oklapłam, ale nic to, werwa mi kiedyś wróci
Trawka śliczna, wspaniały widok, takie małe źdźbła
Wróci Aniu, wróci. Organizm sam sobie dozuje zapał żeby nie pozwolić się nam kompletnie zatracić w naszych ogrodach
anabuko1 napisał(a)
Ech już roślinki są , rabaty powstają.Trawka rośnie!1
Pustynia się zmienia
Ale nadal ruchome pisaki wciągają mnie
Rumianka napisał(a)
Idziesz jak burza, codziennie coś nowego...Podlewaj dobrze bukszpany, a szybciej zagęszczą się...one lubią
wodę...Trawka w takim stadium cieszy najbardziej, później chodzi się po niej nie myśląc że jest taka fajna...Poprostu jest.

Podlewam. To priorytet. W taką suszę co 3 dni po jednej taczce pod każdy krzak. Już puszczają przyrosty nawet na tych większych zdrewniałych gałęziach. Ja jestem trawkomaniaczką i uwielbiam mój trawnik, nawet ten z tamtego roku. Serce mi się raduje, że go mam, bo mam przed oczami, jak wyglądało moje obejście bez niego
ren133 napisał(a)

A nie ciachasz bukszpanów?
No właśnie przecież pociachane i to tak do łysego niemal byly. Ne widać, jakie drapaki? 4 z 6sztuk
ciachnięte. Na te dwa nie mam pomyslu, więc w tym roku im darowaląm. Dlatego takie brzydule te pociachane. Zasłaniałam je przez długo czas płachtą od słońca, ale i tak odchorowały porządnie. To okazy ponad 10 letnie, nigdy nie formowane, przesadzone z żyznej ziemi, gdzie miały blisko wodę i cień, więc nie było im łatwo na tej mojej patelni. Najważniejsze, ze się przyjeły. W przyszłym roku dosadzę im mniejsze przy ubytkach i zacznę konkretnie formować.
Iwk4 napisał(a)
Beatko, tą rabatę nową teraz sadziłaś? Sółte tuje ładne. Do metra mogą rosnæć. Tak wyczytałam.
Idą znowu upały. Będzie trzeba wodę lać.
Ta rabata to się "robi" od wiosny kiedy to właśnie te wielkie bukszpany do mnie przywędrowały. 6 dorodnych, półtora metrowych, nieformowanych bukszpanów. Gdybym miała już ramy ogrodu, to może bym im jakieś inne przeznaczenie znalazła a tak wymyśliłam sobie taką kompozycję i teraz dośpiewuję sobie resztę. Wiem, że tuje mogą dorosnąć do metra objętości i na końcu próbują się w piramidki formować, ale zamysł mam taki, żeby je formować na kulki. Posadziłam do 80 cm, fajnie będzie, jak zaczną się dotykać Wodę leje cały czas Iwonko. U mnie susza od dłuższego czasu potworna. Ostatni deszcz spadł grubo ponad tydzień temu

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:32, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale czad, szmaragdy, ich zieleń niesamowite tło dla tego pięknego towarzystwa cudownie
Ja bardzo lubie szwedkę i ona u mnie daje radę w półcieniu. Musisz pamiętać, ze ona ma pokrój wzniesiony nieco sztywny filiżanki patrzy zawsze do góry także potrzebuje czegoś w nóżki np stipę. Rabaty z ŚŚ najpiękniejsze na świecie
Typografia ogrodu 10:02, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Asia
Moja szałwia rozsiała się trochę ... ale może dlatego, że po ostatnim kwitnięciu nie ścięłam jej przed zimą
moze tez nie zetne...nie pogniewalabym sie gdyb sie rozsiala
Typografia ogrodu 09:15, 08 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
dziękuję. nie wiem czy sie rozsiewa bo ścinam jej kwiaty, ale ja mam zamiar jedną, może dwie podzielić. u mnie też tylko kilka ich jest może z 8 max

Asia
Moja szałwia rozsiała się trochę ... ale może dlatego, że po ostatnim kwitnięciu nie ścięłam jej przed zimą
Anulajda w raju 09:02, 08 cze 2016

Do góry
A te poduchy zamawiałaś czy w ogóle cały ten zestaw kupowałaś?
Anulajda w raju 08:58, 08 cze 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

Tak konstrukcja stalowa

Świetne wykonanie
A czemu tam są takie wkręciki?
Mogłabyś mi podać wymiar profilii i w ogóle całej ławeczki?
Ty to zawsze wszystko masz na wysoki połysk
Makowo na Kociewiu 08:50, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli za tydzien można zaczynać zabawę we fryzjera?

U mnie prawdopodobnie będzie na to czas
Makowo na Kociewiu 08:50, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

no chociażby potasu, ja mam jeszcze amonu
Nie można by tak rodków podsypywać co jakiś czas?

podlewałam kilka razy wiosną Rodki, borówki, i magnolię siarczanem amonu i wszystko wygląda dobrze oprócz Geni
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:37, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A ja nie moglam odmówić AM i próbuję jeszcze raz z nimi
No wlaśnie mi tez sie te krwawniki podobają w brzozach ... a eM nie jest nimi zachwycony bo mówi, że wyglądają jak chwasty Ale tym to sie za bradzo nie przejmuję Myślę tylko, ze caly czas coś mi jeszcze nie leży na brzozowej ... czegoś jeszcze brakuje ... a może pośrodku między kulkami dorzucić jeszcze niższego krwawnika a przy trzcinnikach gaurę? Co o tym myślisz?

Gaura - chyba jak najbardziej OK. Ale jakoś tak mi rozum podpowiada (uznajmy, że jakiś tam mam ), by dodać mocnego akcentu kolorystycznego - może dołóż parę strzelistych, bordowych berberysów? Ze trzy grupki, pogrupowane pod 3?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 07:43, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

ach gdybym tylko lubiła hortensje zgapiłabym
Anulajda w raju 06:47, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Na tarasie masz meble? Konstrukcja stalowa? Pokazałabyś troszeczkę?
eM musi wyspawać konstrukcję pod ławeczkę tylko czeka na projekt ode mnie

Tak konstrukcja stalowa
Makowo na Kociewiu 00:31, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

no chociażby potasu, ja mam jeszcze amonu
Nie można by tak rodków podsypywać co jakiś czas?

A ja jutro sprawdzę, czym zakwaszałam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:26, 08 cze 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Coś pięknego!

Merciiii
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:26, 08 cze 2016

Do góry
Zielona napisał(a)
MOŻE podobać???? Renia, proszę Cię! Dbasz o każdy szczegół. Już jest pięknie. Pamiętam pierwsze debaty u Ciebie i pomysły na rabatę przy garażu. Spójrz na pierwszą stronę swojego wątku. To nie ten ogród! Jest bosko!

No aż mnie zatkało ... przez chwilę nie wiedziałam co napisać ... to sie jednak dzieje ... mam uśmiech od ucha do ucha ... jakże miło słyszeć takie słowa
Cóż mogę więcej powiedzieć ... dziękuję Martuś ... bardzo dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:21, 08 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Coś mi się pokręciło z jej docelową wysokością i miejscówka nie taka , jak powinna...bo 50-60 to mało jednak. Teraz lawenda ją zasłoniła.Poczekam do jesieni.

Chyba Marzenka radziła żeby teraz to juz poczekac z przesadzaniem do jesieni. Ja tez mam lawendę przed moja Pastellą ale chyba tą niższą odmianę Hidcote Blue Także dobra decyzja
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:18, 08 cze 2016

Do góry
A teraz pytanie w kwestii nowo powstającej rabaty ze świdośliwami
Przy ŚŚ mam posadzone kule bukszpanowe rożnych wielkości w towarzystwie: hakone mam nadzieję którejś z zielonych + liatria rożowa (w takim kolorze jak moje "szałowe" szałwie) + ostrożeń fioletowy + jeżówka Carriben Green + ... no właśnie i tu mam pytanie czy moglabym dorzucić do tego zestawu różę Queen of Sweden po jednej sztuce przy jednej i drugiej ŚŚ? i może szałwię fioletową przy nich?

zdjęcia poglądowe (typowo techniczne) rabaty ze ŚŚ:

ŚŚ1

ŚŚ2
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:13, 08 cze 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Coś pięknego!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies