Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

LyraBea 10:42, 07 cze 2016

anbu napisał(a)
Bea ta rabata którą prezentujesz, będzie jakąś wyspą oderwana od całości? Czy co?

Dobre pytanie...

anabuko1 10:46, 07 cze 2016

Ech już roślinki są , rabaty powstają.Trawka rośnie!1
Pustynia się zmienia
Rumianka 15:30, 07 cze 2016

Idziesz jak burza, codziennie coś nowego...Podlewaj dobrze bukszpany, a szybciej zagęszczą się...one lubią wodę...Trawka w takim stadium cieszy najbardziej, później chodzi się po niej nie myśląc że jest taka fajna...Poprostu jest.
ren133 15:49, 07 cze 2016

LyraBea napisał(a)

Przód:

A nie ciachasz bukszpanów?
Iwk4 17:18, 07 cze 2016

Beatko, tą rabatę nową teraz sadziłaś? Sółte tuje ładne. Do metra mogą rosnæć. Tak wyczytałam.
Idą znowu upały. Będzie trzeba wodę lać.
LyraBea 10:32, 08 cze 2016

Dzień dobry
...) )
...( (
(""""""")o
"""""""""
Kawka w Wami zaczyna mi wchodzić w krew. Coś dzisiaj pospałam długo. Wczoraj w dzień też drzemkę odstawiłam. Potem mam wyrzuty sumienia, że prace leżą odłogiem jak ja i ta moja ziemia.
Wczoraj nie wyrobiłam się z całą listą prac. Na dzisiaj pozostało wypielenie części za garażem. Za to skosiłam mój trawniczek nową kosiarką. Po prostu bajka! To co zajmowało mi około 2 godzin, wczoraj zajęło 30minut! 50cm powierzchni tnącej i ziuuuuuu, niemal fruwałam za kosiarką
BasiaLT napisał(a)
Trofea super Nie jest łatwo tworzyć dużą rabatę na płaksim terenie. Będę dalej kibicować i z przyjemnością
podglądać. Niech moc kawki będzie z tobą
Tworzyć na plaskim terenie chyba jest łatwiej niż na pokręconym. Z tym, że czuję, że obawiasz się, że będzie jnudno i nijak (ja też się tego obawiam, ale może jednak uda mi się żeby nie).
Dzielę się mocą kawki
anbu napisał(a)
Bea ta rabata którą prezentujesz, będzie jakąś wyspą oderwana od całości? Czy co?
Jeszcze raz wracam do pytania. To co w tej chwili zaczęłam montować na pustkowiu to centralna część dosyć sporej rabaty, która bardziej półwysep będzie przypominać niż wyspę (taki wielki cyc, jak u baby wiejskiej ). Nie będzie oderwana od całości tylko będzie się dalej ciagnąć, zakręcać czyli tak jak w moim prototypie projektu. Czyli dookoła rabaty, po środku trawnik. Z tyłu tej cześci jest miejsce na pojedyncze drzewa, które mają sobie rosnąć w zwyż ile zechcą i stworzyć taki mini zagajniczek. Jeszcze nie wiem dokładnie ile i ktore drzewa. Chcę sie Was poradzić w tej sprawie. Ważne, żeby miały różnorodny pokrój i kolor liści tak, żeby na tle tego jasnego domku sąsiadów fajnie grały z resztą . Z drzew na pewno widzę u siebie Glediczję, Metasekwoję chińską a potem nie wiem...Może Graba, Buka pospolitego "Purple Fountain" albo jakieś inne o liściach wybarwiających się na ciemne kolory.
AnnaCh napisał(a)
Zdobycze super
Rabatka będzie śliczna
Jak ja Cię podziwiam za ten pęd do pracy, ja ostatnio chyba trochę oklapłam, ale nic to, werwa mi kiedyś wróci
Trawka śliczna, wspaniały widok, takie małe źdźbła
Wróci Aniu, wróci. Organizm sam sobie dozuje zapał żeby nie pozwolić się nam kompletnie zatracić w naszych ogrodach
anabuko1 napisał(a)
Ech już roślinki są , rabaty powstają.Trawka rośnie!1
Pustynia się zmienia
Ale nadal ruchome pisaki wciągają mnie
Rumianka napisał(a)
Idziesz jak burza, codziennie coś nowego...Podlewaj dobrze bukszpany, a szybciej zagęszczą się...one lubią
wodę...Trawka w takim stadium cieszy najbardziej, później chodzi się po niej nie myśląc że jest taka fajna...Poprostu jest.

Podlewam. To priorytet. W taką suszę co 3 dni po jednej taczce pod każdy krzak. Już puszczają przyrosty nawet na tych większych zdrewniałych gałęziach. Ja jestem trawkomaniaczką i uwielbiam mój trawnik, nawet ten z tamtego roku. Serce mi się raduje, że go mam, bo mam przed oczami, jak wyglądało moje obejście bez niego
ren133 napisał(a)

A nie ciachasz bukszpanów?
No właśnie przecież pociachane i to tak do łysego niemal byly. Ne widać, jakie drapaki? 4 z 6sztuk
ciachnięte. Na te dwa nie mam pomyslu, więc w tym roku im darowaląm. Dlatego takie brzydule te pociachane. Zasłaniałam je przez długo czas płachtą od słońca, ale i tak odchorowały porządnie. To okazy ponad 10 letnie, nigdy nie formowane, przesadzone z żyznej ziemi, gdzie miały blisko wodę i cień, więc nie było im łatwo na tej mojej patelni. Najważniejsze, ze się przyjeły. W przyszłym roku dosadzę im mniejsze przy ubytkach i zacznę konkretnie formować.
Iwk4 napisał(a)
Beatko, tą rabatę nową teraz sadziłaś? Sółte tuje ładne. Do metra mogą rosnæć. Tak wyczytałam.
Idą znowu upały. Będzie trzeba wodę lać.
Ta rabata to się "robi" od wiosny kiedy to właśnie te wielkie bukszpany do mnie przywędrowały. 6 dorodnych, półtora metrowych, nieformowanych bukszpanów. Gdybym miała już ramy ogrodu, to może bym im jakieś inne przeznaczenie znalazła a tak wymyśliłam sobie taką kompozycję i teraz dośpiewuję sobie resztę. Wiem, że tuje mogą dorosnąć do metra objętości i na końcu próbują się w piramidki formować, ale zamysł mam taki, żeby je formować na kulki. Posadziłam do 80 cm, fajnie będzie, jak zaczną się dotykać Wodę leje cały czas Iwonko. U mnie susza od dłuższego czasu potworna. Ostatni deszcz spadł grubo ponad tydzień temu

Dominika11 10:38, 08 cze 2016

trofea super
trawka wschodzi, ani się obejrzysz i będziesz narzekać na koszenie
LyraBea 10:50, 08 cze 2016

Rheingoldy posadzone:

Rabata ma iść mniej więcej tak:

Ilość miejsca od tyłu na drzewa:

Widok z góry z posadzonymi Rheingoldami
Dominika11 10:54, 08 cze 2016

a Reingoldy nie przysłonią ci w przyszłości tej rabaty ??? nie wiem jaki był zamysł, ale może trzeba było coś niższego
Dominika11 10:55, 08 cze 2016

dobra dobra doczytałam, że będziesz formować