Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród prawie wymarzony … 11:40, 23 sie 2024

Do góry
I kilka portretów - różowych

Finito. Miłego dla Was ❤️
Anna i Ogród 2 11:38, 23 sie 2024

Do góry
Wzgórze chaosu 11:37, 23 sie 2024

Do góry
Iwonka napisał(a)
Będzie nudno jak w telenoweli ...

Nie grzesz kobieto! Jakie nudy?? Cuda ogrodowe po prostu, już to pisałam, ale prowadzisz jeden z grupy piękniejszych ogrodów gratulacje nieustanne!!
Anna i Ogród 2 11:37, 23 sie 2024

Do góry
Na pocieszenie zrobiłam kilka zdjęć motylkom na werbenie
W kamiennym kręgu od początku 11:30, 23 sie 2024

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu, ale cuda! Nie wiadomo, które różyczki przytoczyć, mniut dla oczu moich.
U mnie ulewa dwa dni pod rząd parogodzinna
Ogród prawie wymarzony … 11:20, 23 sie 2024

Do góry
Kilka fot wstawiam
Idzie roz

I róż brzozowy

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:08, 23 sie 2024

Do góry
Dzien dobry. Moze ktoś z Was będzie moją dobra duszą i pomoże przy projekcie rabaty

Klon zostaje i laurowiśnia przy ogrodzeniu.

2,5x 4,7
W rogu zaznaczony zraszacz

Obok przy płocie klon oraz bukszpany I trawa dronning ingrid- co miało być "kontynuacją" całego pasa z przodu domu.
Ale tam jest bardzo wąsko i myślę czy nie zmienić tam tylko na trawy np strictus lub karl forester

Z góry dziękuję za propozycje
Grzebiuszka ziemna 11:00, 23 sie 2024

Do góry
Ciąg dalszy światełka:

Pomidory już wszystkie oczyszczone i wyrzucone krzaczory, reszta jak chce, to dojrzeje, a jak nie i będzie czysta niezainfekowana zarazą - na sałatkę z zielonych pomidorów nadal:

Anna i Ogród 2 10:53, 23 sie 2024

Do góry
U Was też czuć zniżającą się jesień??
Ledwo co hortensje bukietowe zakwitły a już są różowe
Nie zdążyłam nacieszyć się ich bielą

Z tego wszystkiego Strong Anabelle cieszyły najdłuższej świeżością
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:51, 23 sie 2024

Do góry
Młoda też zadowolona bo w tej dziczy realizowała swoją pasję - zbieranie... kości (na szczęście muszle też przywiozła )

Zaliczyłam jako kierowca w tę i z powrotem trasę nad morze, zrealizowałam plan z ogrodem, czuje się jak niedźwiedź

A teraz lecze łapki bo nie mogę nimi ruszać , no cóż żeby było zrobione trzeba się poświęcić

Grzebiuszka ziemna 10:51, 23 sie 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
U mnie jednak chyba jest za sucho, a raczej za słonecznie . W każdym razie na razie nie mam sukcesów na paprociowym froncie .
Są takie rośliny, oprócz właśnie wspomnianych paproci, jak np rododendrony, czy miłorzęby, z którymi jakoś mi nie po drodze .

Agnieszko mogę Ci w ramach eksperymentu przesłać kępkę i metodą doświadczalną sama zobaczysz czy pasuje do Twoich ziem czy nie

Margo2 napisał(a)

Mnie zauroczyły te zdjęcia.
Kącik kawowy też wygląda bardzo przytulnie

Małgosiu miło mi

Urszulla napisał(a)
... W sprawie wiciokrzew, ja swojego bardzo ograniczam, pilnuję przy słupku i tnę dwa razy w sezonie a kilka razy docinam w parasol. Szczególnie pilnuję przy ziemii.
Zdolna kobieta jesteś, ślicznie i klimatycznie zrobiony kącik kawowy pod ceglaną ścianą. Miodzio

Ula dzięki co do wiciokrzewu, to u mnie jakoś inwazyjny nie jest, nie wiem od czego to zależy.

Parę ujęć z dobrego światełka nadal:

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:47, 23 sie 2024

Do góry
Linie rabat na razie wąskie, póki nie żyję tam na stałe, bylin nie będzie wiele a i te co przywożę i będę wozić to rośliny żelazne

Na koniec przyjechali rodzice i zrobiliśmy pierwsza imprezkę nad morzem
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:40, 23 sie 2024

Do góry
Odpoczywaliśmy przy zachodzie słońca niedowierzając że się udało...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:38, 23 sie 2024

Do góry
Potem młoda siała (ręcznie bo nie mieliśmy siewnika) trawę

Następnie było deptanie

Potem rozkładałam pasy włókniny które będą wytyczać ścieżkę pod kostkę
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:35, 23 sie 2024

Do góry
Sąsiad stwierdził że broną już nie wjedzie by się znów nie zakopać, więc zostały grabie

Po wyrównaniu i rozdrobnieniu oraz usunięciu większości chwastów zrobiło sie pięknie
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:30, 23 sie 2024

Do góry
Szło pięknie i nagle... trafił na rów gdzie była rura od szamba, rów nie został zagęszczony i ...

Normalnie serce mi stanęło, a sąsiad telefonicznie wezwał drugiego na pomoc

Ale była akcja!!
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:28, 23 sie 2024

Do góry
Działka zarosła, poplon zmieszał się z chwastem, potrzeba było ciężkiego sprzętu...

Pogadałam z sąsiadem i... przyjechał traktor z glebogryzarką

Przerwa na kawę... 10:27, 23 sie 2024

Do góry
Z takich ciekawostek roślinnych - tak wygląda morwa po 4 miesiącach od cięcia wiosennego. Te wykonuję na krótko i raczej ostro (dużo gałęzi wycinam). Cięcie jest w połowie sezonu niezbędne, bo zarasta i wszystko co pod nią traci dostęp do światła. Zobaczcie same, ile musiałam ją ciachnąć.

Tak wygląda po cięciu.

Moja drobna sugestia zakupowa. Nigdy, przenigdy nie kupujcie tej morwy szczepionej niżej jak 2 metry. Moja tyle ma i uważam, że to i tak za mało. A samą morwę pendula polecam. To bardzo zdrowe płaczące drzewko do małego ogrodu. Ma liście o pięknym kształcie przebarwiajace się jesienią na żółto. Można ją ciąć. Ma smaczne owoce, które wbrew opinii nie brudzą kostki - wystarczy zmyć wodą. U mnie jest już chyba z 5-6 lat. Nie choruje. A teraz to ulubiony punkt obserwacyjny mojej kotki same zalety.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:25, 23 sie 2024

Do góry
Potem zrobiłam małą prostokątną rabatę z boku domku z wierzbą hakuro, hortensjami i trawami ( które tam rosną), dosadziłam tuje golden globe i danica na rogi pierwszej rabatki

W tym czasie reszta roślin sytała bo nie szło wbić łopaty w ziemię - wielki szaun dla tych co maja glinę, teraz juz rozumie. U mnie nawieźli 100 ton ziemi ale pomylili kolejność robót, po nawiezieniu zrobili wyko i tę glina z wykopów nałożyli na ziemię
Błagałam o deszcz i .... zostałam wysłuchana, spadło 50 mm deszu, szok! zbiorniczki się spisały!

Na drugi dzień zamówiłam woda nieco opadła a ziemia przeschła... Mogłam posadzić wszyustkie rośliny, nie opisze ile było z tym zachodu ale choć mordercze, to piękne chwile dla ogrodnika
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 10:19, 23 sie 2024

Do góry
Najpierw spulchniłam skopaną miesiąc temu rabatę przed domem, wsadziłam horty i bambusy
Facelia już się zasuszyła i czas było ją usunąć, zbierałam ją na włókninę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies