Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:35, 17 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Odmiane znam, ale tylko z 'imienia' na żywo jeszcze nie widziałem

Ta pięknie wyglądała ale sadzonki małe nie za bardzo się chciały rozrastac kilka padło i dlatego jestem na nia zła ha ha
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:30, 16 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Różnia się przedewszystkim fakturą i kształtem liści. U Cherry Cola liście są bardziej okrągłe i matowe, młode listki są intensywnie czerwone i w słońcu ładnie się wybarwiają, a starsze liście nie mają tendencji do nadmiernego blaknięcia. U Fire Chef liście są również mocno czerwone, ale bardziej postrzępione i troszke błyszczące, starsze liście na słońcu lubią blaknąć. Zobaczę jeszcze wiosną jak się zachowa w tym roku

Bardzo ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź Niesamowity jesteś tak je rozróżniać.Podziwiam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:46, 16 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Znam znam, bardzo ładna jest. Ja się zastanawiałem nad nią, ale wybrałem Light Years Away, niestety jeszcze nie kwitł

Wiesz one są takie podobne do siebie, bardzo trudno odróżnić te odmiany pomiędzy sobą, chyba pomyliłam i ta moja falbanka to jest właśnie Light Years Away, zresztą porównamy jak twój zakwitnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:43, 16 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ja ze szczęką przy podłodze podziwiam wiedzę Andzi Hosty są dla mnie nie do ogarnięcia.

Łukasz... moja szczęka zleciała do piwnicy której nie mam.... wiec masz dobrze, bo na kolankach ja odnajdziesz..
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:41, 16 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
To ja proszę o wpisanie do fan klubu a takich fotek to ja więcej prosze

Witaj w klubie liliowcowym Łukasz, będę wklejać odmiany, których nazwę odmiany pamiętam

tego nie pamiętam, ale sobie przypomnę
może
El Desperado

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:41, 16 sty 2014

Do góry
Znam znam, bardzo ładna jest. Ja się zastanawiałem nad nią, ale wybrałem Light Years Away, niestety jeszcze nie kwitł
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:37, 16 sty 2014

Do góry
Ja ze szczęką przy podłodze podziwiam wiedzę Andzi Hosty są dla mnie nie do ogarnięcia.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:33, 16 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dobrze dobrze już mówię B... nie chce nikogo rujnować

Łukasz dziękuję, wstępnie przejrzałam galerię, ależ liliowcowy falbankowy zawrót głowy

Z mojej nielicznej kolekcji liliowców mam jedną falbankę to:

Clothed in Glory

i portrecik

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:33, 16 sty 2014

Do góry
To ja proszę o wpisanie do fan klubu a takich fotek to ja więcej prosze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:07, 16 sty 2014

Do góry
Pięknie śnieg udekorował ogród, ale chyba Danusiu pozostajemy przy wersji troszke śniegu, mały mrozik...tydzień nie dłużej i niech wraca wiosenna aura
Połowa działki - czyli mam powoli dość 16:07, 16 sty 2014

Do góry
Odmiane znam, ale tylko z 'imienia' na żywo jeszcze nie widziałem
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:31, 16 sty 2014

Do góry
O kurcze mrożone zima na całego.
Postawić trawkę nad i... 12:20, 16 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No to gratuluję awansu
Tego zielonego dachu jestem bardzo ciekawy gdyby co to mam i będę miał sporooo niepotrzebnych rojników, na zielony dach chyba idealne

...idealne są rojniki...chciał bym żeby mój dach miał piętro takich roślin do 1 metra i kwitnących...a bokami zwisające...i muszę to przemyśleć... tym bardziej że jeden dach będzie w półcieniu a drugi w totalnym słońcu...bo dachy będą dwa wiata i altana....
Postawić trawkę nad i... 12:15, 16 sty 2014

Do góry
No to gratuluję awansu
Tego zielonego dachu jestem bardzo ciekawy gdyby co to mam i będę miał sporooo niepotrzebnych rojników, na zielony dach chyba idealne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:46, 16 sty 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Łukaszu, czy ż. 'Berry Smoothie' to dobry wybór na miejsce cieniste / żyzne / wystarczająco wilgotne?

Berry Smothie ładnie rośnie na każdym stanowisku, a jak jeszcze będzie rosnąć na żyznym i wilgotnym stanowisku to szybko utworzy dużą i ładną kępe. Wybarwienei może się troszke różnić i najbardziej intensywne będzie do lipca, później będzie łagodniejsze
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:37, 16 sty 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
A kolorystycznie bardzo się różnią od Cherry Cola które mi poleciłeś ? Bo fotki mogą przekłamywać.

Różnia się przedewszystkim fakturą i kształtem liści. U Cherry Cola liście są bardziej okrągłe i matowe, młode listki są intensywnie czerwone i w słońcu ładnie się wybarwiają, a starsze liście nie mają tendencji do nadmiernego blaknięcia. U Fire Chef liście są również mocno czerwone, ale bardziej postrzępione i troszke błyszczące, starsze liście na słońcu lubią blaknąć. Zobaczę jeszcze wiosną jak się zachowa w tym roku
Połowa działki - czyli mam powoli dość 11:09, 16 sty 2014

Do góry
Witam się grzecznie na początku
Ahhh te fioletowe żurawki takie kapryśne kamelony... nie jestem pewien i obstawiam między dwoma odmianami Plum Pudding i Amethyst Mist. Niektóre fiolety są bardzo charakterystyczne i od razu wiadomo jaka odmiana, niestety część bardzo podobna do siebie. Wiosną będzie się trzeba upewnić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:42, 15 sty 2014

Do góry
Fire cheff rośnie u mnie w słońcu, ale jak do tej pory jest dość kapryśna, znam też kilka osób o podobnych doświadczeniach, ale widziałem też łądnie rosnące. Osobiście nie jestem wielkim jej zwolennikiem Mam też Fire alarm, a raczej już chyba miałem. Kolor piękny, ale nie wytrzymała tej pogody, ale bardzo prawdopodobnie przyczyną jest fakt, że dostałem ją jako mikroskopijna sadzonka, na którą była skłądana reklamacja.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:26, 15 sty 2014

Do góry
A niby te rośliny czasem takie nieposłuszne niemowy, ale jak łopatą pogrozisz.... łopata to najlepsza dyplomacja w ogrodzie a żylistek rzeczywiście cudownie zakwitł
Ogród cioci 22:19, 15 sty 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Co do trzmieliny na pniu. Zimą 2011/2012 (mroz dochodziły do -30) moja bardzo ucierpiała. Skazałem ją na śmierć bo wiosną zgubiła wszystkie liście, a gałązki po odłamaniu wydawały się suche. Stałem nad nią z łopatą kiedy zawołała moja mama 'zostaw to w spokoju!!!!! nudzi Ci się??' i raz dobrze posłuchałem. Ruszyła z miesięcznym opóźnieniem, ale rośnie nadal i jest odwdzięcza się za uratowanie

Łukaszu chyba będzie wersja z ciurkadłem i trzmieklinką trzecią w półkolu na środku. W drugim półkolu bez ciurkadła Fajnie że twoja trzmielina uratowana. Ja tak wywaliłam po tamtej zimie wrzosy, sąsiadka nie miała czasu i zostawiła. Jej wrzosy odżyły. Myślałam że beczeć będę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies