Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 17:13, 06 sie 2015

Do góry
Ewo piękne opowieści...i warzywnik i bylinowa( cudna) i krzesła- stare/nowe.
Ciesze się zawsze kiedy zaglądam do Ciebie do wątku i widzę tyle ujęć, i to jakich!
Buki mają niesamowita barwę u Ciebie.
Na bylinowej już nie pielisz teraz?- chyba nie da się w takich łanach.

Rododendronowy ogród II. 06:32, 06 sie 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
U mnie magnolia zakwitła 3 kwiatami
Ten powojnik z ostaniego zdjątka jest bardzo ciekawy.Co to za odmianka ??

Pewnie sie cieszysz z magnolii bo sliczna. Ten powojnik to powojnik bylinowy Cassandra, ja mam go pierwszy rok ale dłuzej ma Ania Monte to zapytaj ja jak sie sprawuje.
Rododendronowy ogród II. 23:25, 05 sie 2015

Do góry
U mnie magnolia zakwitła 3 kwiatami
Ten powojnik z ostaniego zdjątka jest bardzo ciekawy.Co to za odmianka ??
Skąpana w słońcu 22:00, 05 sie 2015

Do góry
Powojnik z magnolią swietnie wyglądaja .Magnolia piękny kolor .Pozdrówka.
Rododendronowy ogród II. 16:14, 05 sie 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
ostatnio zakwitły

U mnie też zaczyna kwitnąć magnolia Yellow Bird. Jak się jej wczoraj przyjrzałam to ma chyba tyle samo kwiatów co wiosną
Dwa ogrody 23:07, 04 sie 2015

Do góry
rozark, Krys, nie brylujęto prywatny ogród udostępniony dla mieszkańców Włocławka, kiedyś Bożenka Epodlas już pokazywała fotki niezłe hektary do ogarnięcia
Yoku, odmianowe w pierwszym i drugim roku rosły pięknie, przesadziłam i chorują, zielona Green Jewell zanikła zupełnie. Przesadzałam je z dużą bryłą korzeniową wiosną, a nieodmianowe jesienią, też zdecydowanie są niższe. Wydaje mi się, że odmianowym należy wybrać dobrze miejsce i już ich nie ruszać, pozwalać się rozrastać. Skubnęłam z różowych niedawno sadzonki pędowe, ukorzeniam w doniczkach, zobaczymy, jakie będą efekty tego eksperymentu, Magnolia pokazywała swoje bardzo udane próby
Ewo, Poziomko, podpory podejrzane w arboretum, niby proste, ale mają w sobie architektoniczną elegancję, kolor bym zmieniła, no i praktyczne jak widać

Bogdziu, dziękuję za nazwę liliowca

upał daje się mocno we znaki, dziś zauważyłam, że derenie zaczynają więdnąć, mus podlewać wszystko
jest jednak trójbarwna cynia

i kosmosy z angielskich nasion, rośliny faktycznie niższe, czy powtarzają cechy po wysianiu zebranych nasion?

Ogród w Puszczykowie 18:53, 04 sie 2015

Do góry
Hej
witam się ze wszystkimi bardzo serdecznie Stęskniłam się za Wami i za moim ogrodem również. Z powodu całkiem spontanicznego zrywu zostawiłam rośliny pod czułą mężowską opieką i uciekłam przed upałami Jestem już z powrotem, naprawiam ogrodowe szkody po fali deszczu i wichur, a teraz jeszcze walczę z upałem. Jak nie... , to... wiadomo co

moje klimaty... choć roślin przez szkło powiększające trzeba szukać

magnolia sadzona w tym roku wygląda tak...
podpórka została wyrwana przez wiatr

powojnik przewrócony razem z podpórką

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:33, 04 sie 2015

Do góry
śliczny ten wianek Ci wyszedł!Baardzo!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:02, 03 sie 2015

Do góry
To będzie raport suszy: nie padało od 6 tygodni. Drzewa i krzewy wsadzone jesienią zeszłego roku wysuszyły się. Buk duży stracił liście całkowicie, 1 magnolia poszła również, zwiędła i zgubiła liście, pierwiosnki zasuszyły się na amen, trochę żurawek.

Platan 10-letni zaczął gubić liście. Ale o dziwo tulipanowiec ma się dobrze.

Rośliny dosłowne się gotują i parzą.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:54, 03 sie 2015

Do góry
Magnolia ma ładne zdrowe listki , owoce smakowite smacznego
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:20, 03 sie 2015

Do góry
Moja magnolia z marketu( jedna z 4 tam kupionych - wszystkie tak ładnie rosną)

len już kończy zaraz zaczną rozchodniki

Owoce czas zacząć

Dla odmiany czas na zmiany... 10:08, 03 sie 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

Widziałam- piękne. Ale bierz się za to jak przeniesiesz się z rodzinka do drewutni a rabatę zrobisz na miejscu domu- na takie połączenie musisz mieć przestrzeń żeby było tak efektownie.

hahahaha...w takim razie już zaczynam szopę adoptować
Dla odmiany czas na zmiany... 10:04, 03 sie 2015

Do góry
beta napisał(a)

to poszukam tych piętek...jeszcze ze dwie szt by mi się na ta rabatę w skrzyni przydały...
no faktycznie, z daleka widać tą małą pomarańczową jeżówkę...ale mam tez ja z bliska...jest urocza..a widziałaś co mi kokocha podesłała?...

Widziałam- piękne. Ale bierz się za to jak przeniesiesz się z rodzinka do drewutni a rabatę zrobisz na miejscu domu- na takie połączenie musisz mieć przestrzeń żeby było tak efektownie.
Dla odmiany czas na zmiany... 09:57, 03 sie 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Ja Pow Wow dziele wiosna przez podział karpy, ale Em, Zebrał wszystkie pędy co się urwały i chyba 90 % się przyjeło.
Przez pęd - tydzień w wodę i do wilgotnej ziemi w doniczce.
A ja wczoraj poszukałam piętek innych jeżówek u podstawy i poodrywałam- niektóre nawet małe korzonki mają. Tak spróbuję je sadzonkować- do ziemi, w doniczce. Piętka to taka mała kępka z podstawy- jakby 3 listki ze sobą złączone i zakończone zgrubieniem.
Tylko ja swoje chyba potrzymam do wiosny w tych doniczkach, albo przesadzę z z cała bryłą, bo jeżówki źle znoszą przesadzanie jesienne- utratę korzeni .

Tak, wydawało mi się że widzę pomarańczowe. Tam duużo ich wyglądałoby super- zrób jak piszesz- będzie ogniście.

Trzcinnik- te takie szpice maja w środku kwiaty

to poszukam tych piętek...jeszcze ze dwie szt by mi się na ta rabatę w skrzyni przydały...
no faktycznie, z daleka widać tą małą pomarańczową jeżówkę...ale mam tez ja z bliska...jest urocza..a widziałaś co mi kokocha podesłała?...
Ogród zmyślony 09:52, 03 sie 2015

Do góry
lubię Twój ogród.
Pięknie jest,a zmiany bardzo dobre. Świetna ścieżka przez rabatę z konarem- masywna, wyraźna.
Dla odmiany czas na zmiany... 09:51, 03 sie 2015

Do góry
Ja Pow Wow dziele wiosna przez podział karpy, ale Em, Zebrał wszystkie pędy co się urwały i chyba 90 % się przyjeło.
Przez pęd - tydzień w wodę i do wilgotnej ziemi w doniczce.
A ja wczoraj poszukałam piętek innych jeżówek u podstawy i poodrywałam- niektóre nawet małe korzonki mają. Tak spróbuję je sadzonkować- do ziemi, w doniczce. Piętka to taka mała kępka z podstawy- jakby 3 listki ze sobą złączone i zakończone zgrubieniem.
Tylko ja swoje chyba potrzymam do wiosny w tych doniczkach, albo przesadzę z z cała bryłą, bo jeżówki źle znoszą przesadzanie jesienne- utratę korzeni .

Tak, wydawało mi się że widzę pomarańczowe. Tam duużo ich wyglądałoby super- zrób jak piszesz- będzie ogniście.

Trzcinnik- te takie szpice maja w środku kwiaty

Dla odmiany czas na zmiany... 09:20, 03 sie 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
Koper pięknie 'podbił' limonką bordowo- niebieską rabatę.
bardzo podobają mi się rytmy płotu w jej tle.
jeżóweczka Pow- Wowo Wild Berry jest niesamowta, bardzo nietypowa- sztywna i krzaczek ma krągły, nie smukły, za to kolor wyraźny i mocny. I wg mnie twarda z niej sztuka. Mam ja kilka lat z jednej sztuki i niby nigdzie mi nie pasuje, a wciąż ja mnożę i oglądam potem jak wdzięcznie rosnie. Jak będziesz miała czas, to uszczknij jej przekwitłe kwiatki, a będzie kwitła jeszcze bardzo długo. A wiosna podsyp jej odrobinkę wapna ogrodniczego( wszystkim jeżówkom)

magnolia napisał(a)
a poza tym- lubię Tu wpadać i oglądać jak Wam pięknieje w oczach ogród.
trzcinnik bierze się za kwitnienie?

magnolia napisał(a)
o- widzę że się bierze.
Widok na perowskie przez szałwię - super!

zebrałam Twoje posty...dopiero na zdjęciach zauważyłam jak fajnie ten koper się wpasował..."rytm płotu"-dla mnie wyższa szkoła jazdy....uznaję to jako komplement...dziękuję
odnośnie Pow Wow, to faktycznie ma bardzo fajny pokrój...prezentuje wszystko to co o niej napisałaś...zaskoczyła mnie jeszcze tym, ze ma kilka kwiatów na jednej łodydze...jest niesamowicie wdzięczna...niestety przez podział wiosną zakwitną mi tylko 4 szt. ale to i tak mi wystarczy...już je pokochałam...a jak rozmnażasz swoje?...czytałam u Kokochy że poprzez oderwanie gałązki?...dobrze kojarzę?...a ta pomarańczową widziałaś?..to od Ciebie...też fajna jest...nawet myślałam żeby ją rozmnożyć i dać jako niższe piętro do tej rabaty przy szopie...bo te wysokie jeżówki się kładą...no i są wysokie...wtedy musiałbym delikatnie poszerzyć rabatkę...co o tym myślisz?
edit: nie mogłaś widzieć swojej jeżówki, bo zdjęć nie dałam...ot gapa. Zdjęcia mam, ale cierpliwości mi wczoraj brakło...może dziś

trzcinnik musze zaobserwować bardziej w takim razie...bo nie wiedziałam, ze on się zbiera
widok przez szałwię już niestety nieaktualny...wczoraj ścięłam...ale już wypuszcza nowe

i dziękuję za każde dobre słowo
Ogród Mirelli 23:23, 02 sie 2015

Do góry
Od budlei w lewą stronę chciałam posadzić 6 szt rozchodników w połączeniu z 6 sztukami rozplenicy hameln. Niestety jak rozstawiłam to się okazało, że jest trochę mało miejsca i jakoś to niezbyt wyglądało. Więc zaczął się problem.
Rozdzieliłam te rośliny na 3 miejsca na rabacie i pytanie co o tym sądzicie?

Tutaj jest posadzona:
pierwszy rząd lawenda nie widać na zdjęciu

drugi rząd planuję rozplenica hameln, rozchodnik, rozplenica hameln , rozchodnik, rozplenica hameln też wszystkiego nie widać

trzeci rząd rośnie magnolia - nie pamiętamy czy drzewo czy krzew - chyba drzewo

czwarty rząd planuję rozchodnik, perowskia, rozchodnik

piaty rząd rosną pigwy krzaki, a za nimi wierzba hakuro na pniu i pod płotem tuje.

Dla odmiany czas na zmiany... 22:35, 02 sie 2015

Do góry
o- widzę że się bierze.
Widok na perowskie przez szałwię - super!
Dla odmiany czas na zmiany... 22:34, 02 sie 2015

Do góry
a poza tym- lubię Tu wpadać i oglądać jak Wam pięknieje w oczach ogród.
trzcinnik bierze się za kwitnienie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies