Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogród z pergolą 12:26, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, jesteś? Na stronie 204 zadałam kilka pytań - brakuje mi danych
Znalazłam wprawdzie zdjęcie z przodu domu, to już wiem, że nie ma tam okien na tej części.
Czy obok domku narzędziowego z prawej strony coś posadziłaś przy ogrodzeniu? Bo na pierwszych fotkach tam nic nie ma, a dalej nie doczytałam. Co tam planujesz?

Zaczęłam robić plan. Właściwie wczoraj odręcznie zrobiłam jeden i dziś rano stwierdziłam, że jest do d.... Więc rysuję inaczej.
Na kilku fotkach zobaczyłam, ze domek narzędziowy jest bardzo ładny i nie trzeba go mocno chować.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/99/990438/original.jpg
Problemem jest ładne wyeksponowanie drewna sezonowego, wiem, że to jest spory problem, jak go przechowywać. Wklajam ci więc kilka inspiracji, moze zaświeci ci się lampka, co z tym drewnem zrobić
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387250062/
https://pl.pinterest.com/pin/553661347918527469/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385810047/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712383774333/
A to jest u Tess:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780471/

Moim zdaniem najlepsza propozycja to ta u Tess drewno ma odpowiednią wentylację, wszystkie inne składziki wyglądają na zamknięte...
Jeśli dom jest ubezpieczony to drewno pod dachem raczej odpada, można stracić ubezpieczenie w razie pożaru gdy drewno oparte jest o dom...
Ogródek Iwony 12:20, 22 lut 2016

Do góry
makkasia napisał(a)

Jeszcze raz o Bonicach.
Mam Bonicę na pniu i jeden krzak Bonici 16-letni. Rzeczywiście moja Bonica to potwór choć tnę ją na wiosnę mniej więcej nad piątym oczkiem czyli tak do kolana. Pędy dorastają do 150 w porywach do 170 i szerokości 150. Ciekawe co byłoby gdybym cięła ją niżej nad 3 oczkiem może byłaby niższa. Chcę dodać, ze takie wielkości osiąga już od paru ładnych lat. U siebie wkleiłam Bonicę w różnych odsłonach.
Miłej niedzieli Iwonko

Kasieńko, dziękuję za informację. Nawet się cieszę, ze z niej taki krzaczek się robi. Posadziłam przed domem na rabacie. Zwraca na siebie uwagę, jak się wychodzi z domu. Kasiu, co do Bonici by pasowało? Bo posadziłąm tam Abrahama, ale to nie ta tonacja. Muszę go wiosną przesadzić. A tam co dać? jak nie wymyślę nic, to zostaną jeżówki, szałwia ... cały czas mi tam coś nie pasuje na tym kawałku:

Ogródek Iwony 12:11, 22 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka jak znajdziesz chwilę to wpadnij do mnie

Nie chcę Ci zawracać głowy, ale zobacz co ostatecznie z kostką postanowiłam. Myślę, że tak będzie ok

Jadę dzisiaj na zakupy, może donice-wkłady do donic kupię

Miłego dnia

Mirelko, byłam. Twoja decyzja Potem pokombinujemy, co dalej, aby się nie zrobił kamieniołom
Ogródek Iwony 12:07, 22 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Iwonko, zauwazylam, ze pieknie dziewczynom pomagasz na watkach. I tak pomagasz z glowa, nie po lebkach. Zwlaszcza Ani pomagasz wyjsc na prosta. Bardzo to podziwiam i szanuje, bo malo kto tak potrafi. Chapeau!

Ewuniu, bardzo Ci dziękuję za miłe słowa. Staram się tak, jak umiem. Ja też otrzymałam na początku pomoc, nadal mnie kilka osób wspiera, a z czasem już jest łatwiej
Teraz pora oddać innym ...

edit:
Uśmiałam się, bo kiepska jestem językowo i wpisałam do google: Chapeau!
Otrzymałam odpowiedź kapelusz. Domyślam się przenośni
Dzięki
Ogród z pergolą 12:04, 22 lut 2016

Do góry
Aniu, jesteś? Na stronie 204 zadałam kilka pytań - brakuje mi danych
Znalazłam wprawdzie zdjęcie z przodu domu, to już wiem, że nie ma tam okien na tej części.
Czy obok domku narzędziowego z prawej strony coś posadziłaś przy ogrodzeniu? Bo na pierwszych fotkach tam nic nie ma, a dalej nie doczytałam. Co tam planujesz?

Zaczęłam robić plan. Właściwie wczoraj odręcznie zrobiłam jeden i dziś rano stwierdziłam, że jest do d.... Więc rysuję inaczej.
Na kilku fotkach zobaczyłam, ze domek narzędziowy jest bardzo ładny i nie trzeba go mocno chować.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/99/990438/original.jpg
Problemem jest ładne wyeksponowanie drewna sezonowego, wiem, że to jest spory problem, jak go przechowywać. Wklajam ci więc kilka inspiracji, moze zaświeci ci się lampka, co z tym drewnem zrobić
https://pl.pinterest.com/pin/529876712387250062/
https://pl.pinterest.com/pin/553661347918527469/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712385810047/
https://pl.pinterest.com/pin/529876712383774333/
A to jest u Tess:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388780471/

Gożdzikowa - wiejski ogród 11:02, 22 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hortensje, to fajny pomysł. 4 by się zmieściły. Ale ja bym bukszpany posadziła wtedy tylko przed hortensjami. Zdaje się, że z tyłu też są.
Danusia radzi, by sadzić te średnich rozmiarów 5-7 sztuk na metrbieżący. Tak, by sie lekko stykały. Wtedy efekt obwódki jest zadowalający w szybkim czasie.
Takie coś bym tam widziała:

Ewo
pierwsza część rabaty 5 m,to jest do tego duzego iglaka,...i tu wykorzystam projekt Iwonki,,tylko nie wiem co dać z tyłu za hortensjami.
serduszka to nawet tam jest ale pod iglakiem od strony ścieżki

Kalina ładna i chyba by jej tam pasowało,moze zamiast hortek?
Kosolkowa Pasja 21:11, 21 lut 2016

Do góry
Ola, ja myślałam, że wersja 2 jest pewniakiem.
A teraz zamieszam.
Oglądałam mój duży żywopłot z bukszpanu. On tylko na zewnątrz jest gęsty, zieloniutki. W środku, gdzie nie ma światła, jest niemal łysy. Obawiam się, że gdybym chciała jeden Oddzielić od reszty, pokazałby mi się z jeden strony łysy okaz. Ten ze środka będzie łysy z dwoch stron. Ciekawa jestem, jak w środku na łączeniach wyglądają twoje buksy.

Ogród Mirelli 15:08, 21 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, trochę dużo tej kostki. I jeszcze żwirek na rabacie...
Ja wtedy rabatę wysypałabym korą. I tak będziesz ją robić.

Iwonka chyba korą jednak nie U mnie taki wiatr od pola, że głowę urywa, wszystko by fruwało

Ale chyba dobrze planuję, żeby to wyrównać po dwóch stronach schodów?
Beskidzkie marzenie 14:22, 21 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Moniko. Ja decyzję z bukiem podejmowałam w zeszłym roku. Też miałam kilka typów. Wybrałam Dawyck Purple. Bardzo jestem z niego zadowolona. Pięknie się przebarwia w słońcu.
Co do stipy:
Musi mieć sporo światła. Ja mam na południowym oknie.
Lubi być podlewana od dołu, nie na listki, tylko pod nie. Wtedy się nie kładzie.

Jesteśmy dwie Iwki.
Iwka i Iwk4.
Miłej niedzieli.

A zapomniałam napisać, że masz piękny ogród. Wstawiaj dużo zdjęć.

Obejrzałam Twoją wizytówkę, ogród zachwyca kolorami i pięknymi zestawieniami roślin
Iwonko a ten buk dawyck jest taki bardziej kolumnowy czy rozłożysty?
Beskidzkie marzenie 13:21, 21 lut 2016

Do góry
Cześć Moniko. Ja decyzję z bukiem podejmowałam w zeszłym roku. Też miałam kilka typów. Wybrałam Dawyck Purple. Bardzo jestem z niego zadowolona. Pięknie się przebarwia w słońcu.
Co do stipy:
Musi mieć sporo światła. Ja mam na południowym oknie.
Lubi być podlewana od dołu, nie na listki, tylko pod nie. Wtedy się nie kładzie.

Jesteśmy dwie Iwki.
Iwka i Iwk4.
Miłej niedzieli.

A zapomniałam napisać, że masz piękny ogród. Wstawiaj dużo zdjęć.
Moje małe królestwo 13:13, 21 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cieszę się, że antybiotyk zadziałał. Pewnie jesteś spokojniejsza.
Z róż zamówiłaś kilka moich ulubieńców.
Ale też widzę, że w różnych kolorach.
Będą na jednej rabacie?

Jak antybiotyk zadziałał czułam jak by we mnie nowe życie wstapiło

Iwonka nie, nie będą wszystkie na jednej rabacie chyba by się trochę gryzły
Ogródek Iwony 13:01, 21 lut 2016

Do góry
Witaj Moniq.
Tak, to buk dawyck purple. Mam go pierwszy sezon. To młoda rabata. Zakładana w zeszłym roku.
Cieszę się, że mam tego buczka.
Potem dokupiłam mniejszego w inne miejsce. Był tańszy.
Moje małe królestwo 12:58, 21 lut 2016

Do góry
Cieszę się, że antybiotyk zadziałał. Pewnie jesteś spokojniejsza.
Z róż zamówiłaś kilka moich ulubieńców.
Ale też widzę, że w różnych kolorach.
Będą na jednej rabacie?
Ogród z pergolą 12:51, 21 lut 2016

Do góry
Justynka chce dobrze. Gdyby ta rabata była ok. nie prosiłabyś dziewczyn o pomoc w planowaniu. Wydaje mi się, że potrzeba tu wiele pomysłów, taka burza mózgów ...
Tylko bez wzajemnej krytyki pomysłów. To Ania musi wybrać, co jej się podoba.

Filemon, daj innym szansę na wypowiedzenie się. Inaczej nikt się nie wypowie, a Ania sama zostanie z problemem. A tego nie chcemy.
Miłej niedzieli
Ogród z pergolą 12:43, 21 lut 2016

Do góry
Reniu, czytasz w moich myślach. Coś takiego kombinuję na tej rabacie, choć o wrzosach nie pomyślałam. I chciałabym, aby prawa i lewa strona były spójne. Też myślałam o posadzeniu serbów w jednej linii przed studnią. W plecach może być kilka opcji:
Miskant Variegatus
albo dereń Ivory
a nawet pnące róże rozpięte na pergoli zasłaniające widok na drewutnię.
Myślałam też o żywopłocie: z cisa- szlachetny albo z buka albo nawet z pęcherznicy, ale cięty kilka razy w sezonie, by utrzymać w ryzach.

Aniu, co o tym sądzisz?
Na jutro bym coś naszkicowała.

Powiedz mi tylko;
Ile masz serbów po tej stronie, bo nie mogę się doliczyć.
Ile rododendronów?
Ile kulek po lewej, a ile po prawej stronie?
Czy pod płotem z tej strony też masz serby?
I czy masz gdzieś aktualną fotkę tej rabaty z ujęciem widoku na dom, ale z ulicy?
Mogłabyś mi cyknąć taką?
Ogródek Iwony 12:37, 21 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
3 marca zaczęłam pikować. Przed pikowaniem się już nie podlewa, bo wtedy bryłka jest bardziej zbita i urywają się korzonki. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.

etap 2 - rozdzielanie siewek. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, by nie oderwać korzonków od trawki.

etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku. Połączone bryłą korzonki sadziłam po dwie, aby nie niszczyć delikatnego systemu korzeniowego.

etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia po podlaniu trochę siadła. Nie wiedziałam, czy dosypać, bo wtedy trawki by siedziały za głęboko. Tak zostawiłam. otrzymałąm 100 sadzonek, resztę wydałam sąsiadce. Część sadzonek sadziłąm po dwie sztuki. Ale możnawięcej, będą większe kępki. Tylko nie za dużo, bo ona w ziemi potem się ładnie rozrasta.

Cudn stipa Iwonko i juz wiem dlaczego moja sie kladzie po podlewaniu
Ogród Mirelli 12:19, 21 lut 2016

Do góry
Mirelko, trochę dużo tej kostki. I jeszcze żwirek na rabacie...
Ja wtedy rabatę wysypałabym korą. I tak będziesz ją robić.
Makowo na Kociewiu 10:12, 21 lut 2016

Do góry
Piękna jest
Ogródek Iwony 08:46, 21 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie, bo się pytałam. Ma po prostu kilka lat, przycinana, chcesz, to poszukam ci tego posta

znalazłam:

Jeszcze raz o Bonicach.
Mam Bonicę na pniu i jeden krzak Bonici 16-letni. Rzeczywiście moja Bonica to potwór choć tnę ją na wiosnę mniej więcej nad piątym oczkiem czyli tak do kolana. Pędy dorastają do 150 w porywach do 170 i szerokości 150. Ciekawe co byłoby gdybym cięła ją niżej nad 3 oczkiem może byłaby niższa. Chcę dodać, ze takie wielkości osiąga już od paru ładnych lat. U siebie wkleiłam Bonicę w różnych odsłonach.
Miłej niedzieli Iwonko
Mój ogród pod górkę... 08:31, 21 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Pochwaliłam się i mam karę. Słońce zaszło.

Ale śnieg nie spadł?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies