Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

10:07, 21 lut 2016
Filemon24 napisał(a)

Ty może byś nie chciała ale może Ani tak się podoba? trzeba też mieć to na uwadze to jej ogród ona ma być zadowolona Każdy ma inny gust.....

właśnie "ona ma być zadowolona"...i po to jest na forum ...staram się pomóc ...nie zależy mi na przytakiwaniu ...bo tak jest bezpiecznie i miło.

rozark 10:38, 21 lut 2016

masz wyzdrowieć do soboty
anna_t 10:47, 21 lut 2016

tak jest Reniu! o której zbiórka?
AnnaCh 11:04, 21 lut 2016

anna_t napisał(a)
w Łodzi?
Nie, w Piotrkowie
http://www.lodr-bratoszewice.pl/aktualnosci/xi-piotrkowskie-targi-ogrodnicze-%E2%80%9Epamietajmy-o-ogrodach%E2%80%9D
A tu relacja z zeszłego roku: http://www.epiotrkow.pl/news/X-Piotrkowskie-Targi-Ogrodnicze-Pamietajmy-o-ogrodach,21847
AnnaCh 11:09, 21 lut 2016

anna_t napisał(a)
zapraszam, basen planujemy w wakacje mój em jak go poznałam..eh kiedy to..8 czy 9 lat temu też byl patyczek a teraz za bramkarza mógłby dorabiać ale nie już go męczę żeby na basen poszedł, dla zdrowia chociaż
Basen super sprawa, polecam. Rozkładamy co roku, tylko pusty placek zostaje zamiast trawnika.
Po tym poście uświadomiłam sobie, że w tym roku minie 15 lat jak znam mojego M Szmat czasu.
Gardener27 11:12, 21 lut 2016

anna_t napisał(a)

to moze Przemek ty wiesz gdzie można obejrzeć teraz jego program jak stać sie ogrodnikiem? po polsku

Nie spotkałem się
ren133 11:26, 21 lut 2016

Ania
Wracając do uwag Justyny to może warto przemyśleć to co pisze?
Jeśli chodzi o tą problematyczną rabatę z rh może należałoby wsadzić świerki serbskie w jednej linii przed drewutnią tak żeby i ta studzienka była z tyłu czyli miałabyś szersze przejście do drewutni i śmietnika ... ile świerków masz posadzonych w szpalerze? 7szt? Jaka byłaby wtedy odległość od serbów do posadzonych już rodków? Z tyłu za RH aż prosi się coś jaśniejszego posadzić ... ja będę miała u siebie na pewno miscanta Variegatus ... chociaż świetnie rozświetliłby tą rabatę dereń Ivory Halo, który ślicznie wygląda również jesienią, zimą i wczesną wiosną. Nie wiem jak duża jest odległość między świerkami a rh ... może tam zmieściłoby się i drzewo ale jeśli juz to jedna sztuka jakiś wyjątkowy okaz I faktycznie daniki to może już za dużo zieleni na jednej rabacie ... przecież takie danici możesz wykorzystać właśnie z tyłu tej rabaty gdzieś przy tej drewutni ... tam tez mogłabyś zrobić sobie kompostownik bo to bardzo fajna sprawa ... ogród nie tylko powinien być piękny ale właśnie zdrowy Przed rh może dobre byłyby wrzosy z wrzoścami ... moje wrzosy nawet zimą cuuudnie wyglądają ... przy kostce taka jaśniutka zieleń dobrze się sprawdzi a pomiędzy krokusy, tulipany a w rh czosnki ... ale to już na przyszły sezon
Przeprasza, że Ci taki elaborat zapodałam ale takie tu trochę zgrzyty wystąpiły ... wszystko da się jakoś rozwiązać ... czasami potrzeba czasu ... czasami trzeba sobie dać dzień dwa przerwy ... poinspirować się w ciszy ... pokontemplować i znowu wrócić do tematu ... moim zdaniem krytyka jest dobra ... bo stopuje ... zmusza do myślenia ... uczy pokory ...

Nawymądrzałam się przepraszam ... ja też trochę przeziębiona ... nie poszłam do kościoła i leżę w łóżku
ag_zie 11:38, 21 lut 2016

AnnaCh napisał(a)
Basen super sprawa, polecam. Rozkładamy co roku, tylko pusty placek zostaje zamiast trawnika.
Po tym poście uświadomiłam sobie, że w tym roku minie 15 lat jak znam mojego M Szmat czasu.

kawał czasu! Ja swojego o rok mniej
AgataP 12:32, 21 lut 2016

ren133 napisał(a)
Ania
Wracając do uwag Justyny to może warto przemyśleć to co pisze?
Jeśli chodzi o tą problematyczną rabatę z rh może należałoby wsadzić świerki serbskie w jednej linii przed drewutnią tak żeby i ta studzienka była z tyłu czyli miałabyś szersze przejście do drewutni i śmietnika ... ile świerków masz posadzonych w szpalerze? 7szt? Jaka byłaby wtedy odległość od serbów do posadzonych już rodków? Z tyłu za RH aż prosi się coś jaśniejszego posadzić ... ja będę miała u siebie na pewno miscanta Variegatus ... chociaż świetnie rozświetliłby tą rabatę dereń Ivory Halo, który ślicznie wygląda również jesienią, zimą i wczesną wiosną. Nie wiem jak duża jest odległość między świerkami a rh ... może tam zmieściłoby się i drzewo ale jeśli juz to jedna sztuka jakiś wyjątkowy okaz I faktycznie daniki to może już za dużo zieleni na jednej rabacie ... przecież takie danici możesz wykorzystać właśnie z tyłu tej rabaty gdzieś przy tej drewutni ... tam tez mogłabyś zrobić sobie kompostownik bo to bardzo fajna sprawa ... ogród nie tylko powinien być piękny ale właśnie zdrowy Przed rh może dobre byłyby wrzosy z wrzoścami ... moje wrzosy nawet zimą cuuudnie wyglądają ... przy kostce taka jaśniutka zieleń dobrze się sprawdzi a pomiędzy krokusy, tulipany a w rh czosnki ... ale to już na przyszły sezon
Przeprasza, że Ci taki elaborat zapodałam ale takie tu trochę zgrzyty wystąpiły ... wszystko da się jakoś rozwiązać ... czasami potrzeba czasu ... czasami trzeba sobie dać dzień dwa przerwy ... poinspirować się w ciszy ... pokontemplować i znowu wrócić do tematu ... moim zdaniem krytyka jest dobra ... bo stopuje ... zmusza do myślenia ... uczy pokory ...

Nawymądrzałam się przepraszam ... ja też trochę przeziębiona ... nie poszłam do kościoła i leżę w łóżku

Renata zgodzę się z Tobą, ja świerki mam posadzone nie w linii, i teraz mam zagwostkę jak dorobić do nich rabatę. Ale to nie ja sadziłam tylko moi rodzice. Będę musiałam jednego wyciąć, bo za bardzo wychodzi mi do przodu. I tak jak Renia radzi, sama doszłam do tego że będę tam sadzić Variegatusy i Derenia Elegancika bo akurat go mam do przesadzenia.Będą cudnie odbijać się na ciemnozielonej ścianie.
Wcześniej miałam tam rh ale miały tam za duże słonce. Zebrałam wszystkie w innym miejscu. Poza tym zielone na tle zielonego to trochę za dużo, chyba że właśnie będzie przedzielone innym kolorem. Variegatus z tego co pamiętam pisała Danusia znosi nawet lekkie zacienienie.

Iwk4 12:43, 21 lut 2016

Reniu, czytasz w moich myślach. Coś takiego kombinuję na tej rabacie, choć o wrzosach nie pomyślałam. I chciałabym, aby prawa i lewa strona były spójne. Też myślałam o posadzeniu serbów w jednej linii przed studnią. W plecach może być kilka opcji:
Miskant Variegatus
albo dereń Ivory
a nawet pnące róże rozpięte na pergoli zasłaniające widok na drewutnię.
Myślałam też o żywopłocie: z cisa- szlachetny albo z buka albo nawet z pęcherznicy, ale cięty kilka razy w sezonie, by utrzymać w ryzach.

Aniu, co o tym sądzisz?
Na jutro bym coś naszkicowała.

Powiedz mi tylko;
Ile masz serbów po tej stronie, bo nie mogę się doliczyć.
Ile rododendronów?
Ile kulek po lewej, a ile po prawej stronie?
Czy pod płotem z tej strony też masz serby?
I czy masz gdzieś aktualną fotkę tej rabaty z ujęciem widoku na dom, ale z ulicy?
Mogłabyś mi cyknąć taką?