Reniu moim zdaniem ML jest za mały do hortensji...
Miałam gracilimusy za limką i jakoś to zestawienie mi nie pasowało. Ale może Ty będziesz zadowolona
A może trochę ograniczyć tutaj gatunki?
Instrukacja u mnie na 317 i 318 str.
Edytka dobrze, że napisałaś o tej instrukcji! Przy okazji szukania przypomniałam sobie, że oświetlenie ogrodu miałam zrobić w tamtym roku
Jesli nie beda zapowiadać mrozów to ciecie wykonam nawet pod koniec stycznia, ale póki co jakies ochłodzenie ma wrocic. Wiec pewnie bede ciąc na poczatku lutego. Własnie graby trzeba je ciąć gdy nie rusza jeszcże wegetacja . Czytałam dzisiaj o cieciu drzew owocowych, to syganał, ze jesli chcę podkrzesać brzozy to optymalny termin, bo te to juz nawet w lutym (jesli będzie cieplo) moga płakać....
Na Treol i Ortus jeszcze mamy czas. Musi byc min 5-10 stopni stale. Niektorzy nawet twierdza ze 12. Po prostu larwy musza sie obudzić czyli my tez musimy pocUć w kosciach wiosne ja jeszcze nie czuje
Madżen trąb proszę głośno jak będziesz pryskać Treolem z Ortusem.
Sąsiedzi zaczynają przycinać drzewka owocowe czy to dobry czas na przycinanie grabów czy jeszcze za wcześnie?
Pozwoliłam sobie przekopiować od Siakowej rady Madżenki nt. oprysku wiosennego.
"Odmierzę zalecaną na 10 l dawkę Treol , potem tak samo z Ortusem i zaleję 10 l wody i będę działać. Pisze w czasie przyszłym bo do tej pory oleju z niczym nie podawałam. Chyba Waldek lub Mazan (????) polecili jednoczesne podanie tych środków.
Od ubiegłego roku nie stosuję Promanalu bo ma stężenie 60% oleju a Treol 77% wiec ten drugi lepiej oblepi larwy przędziorków/szpecieli/mszyc Lubię zimozielone po oprysku olejem, mają ładny kolor"