myślę o ławeczkach, ale chyba takich typowo ogniskowych, czyli fajna deska na dwóch pieńkach, ale najlepiej półokrągła
jak się ogień nie będzie palił, to może okrągły stolik i parasol tam postawię?
dzieciaki się będą bawić
normalne, wysokie meble mam na tarasie
Aa obcięłam te bukszpany przedwcześnie, ale dlatego, że znalazłam wolną chwilę. Nie były już cięte chyba rok. Dlatego wolałam obciąć przedwcześnie niż stracić kształt żywopłotu.
Rench - piwonie wiosną pryskam miedzianem, w pierwszym roku chorowały wszystkie.
ren133 - jak się nazywa piwonia, która cytujesz zabij, nie wiem. Mam nazwy zapisane, ale w rzeczywistości niewiele się zgadzało, pewna jestem tylko co do lekarskich. Kupiłam ostatnio pojedynczą bordową w pąku, miała mieć żółty środek, a jak zakwitła to okazało się, że wygląda tak, kolor przekłamany, bo mój aparat słabo purpury zbiera może przed wieczorem uda mi się lepszą fotkę zrobić.
Reniu, host jest 5000 odmian, muszę coś więcej wiedzieć o tej hoście. Jaka jest duża, kiedy i w jakim kolorze zakwitnie, tempo wzrostu…. Musisz trochę poczekać i ją obserwować. Ja ze swoimi NN też tak robię. Po jednym sezonie już raczej będzie można ją zidentyfikować.
Zapisuj sobie: kiedy zakwitła i jakiego koloru były kwiaty; czy były pachnące; ile w ciągu sezonu przybyło nowych liści (tak na oko oczywiście…głównie chodzi oto czy przyrost roczny to 1-2 liście czy kilka-kilkanaście); po grubości łodyżki powinnaś się zorientować czy hosta należy do odmiany dużej czy małej, no i rób zdjęcia, bo zmienność hosty w trakcie sezonu też jest ważna.
Jak zbierzesz już dokumentację „techniczną” twojej hosty to się odezwij …spróbuję pomóc.
Pa, pa, pozdrawiam niedzielnie i przesyłam buziaki.
Edyta10 – Edytko, hosty to moja pasja, więc jest ich dużo u mnie; porządek to raczej taki sobie…chwastów nie ogarniam, bo rosną w tym roku w zastraszającym tempie.
Donia75 – tak coś czuję, że w niedalekiej przyszłości hostowisko jeszcze się powiększy
Dorota123 – w mojej kolekcji są różne wielkości, przeważają jednak te średnie i mini (jaka wielkość ogrodu takie hosty …ha ha), ale ostatnio najbardziej lubię te odmiany (i tu wielkość nie na większego znaczenia), które wyróżniają się od innych np. mają dziwne wybarwienie liścia, czerwone łodyżki lub kształt liścia jest zaskakujący.
Kiedy to było??? Hm, no jakoś na samym początku maja.
Ale o tym, że długo stała w miejscu to miałam na myśli okres po pikowaniu. Bardzo odchorowała. Później juz z dnia na dzień było lepiej.
juz kwitna ? super
bardzo ladnie wygladaja
moje byly ladne w zeszlym roku a w tym poszly w liscie i zrobily sie wielkie kępy a wypuszczaja po 1 kwiatku
nie wiem czemu...
Za gesto...dlatego choruja na choroby grzybowe bo nie maja przewiewu , dodatkowo wytykam im wszędzie dzie trawy...sadzę co ok 50 cm al ani nie mierze ani sie nie zastanwiam. Wykopuje tam gdzie jest kawałek wolnego miejsca
A ja sobie wczoraj jedną kupilam i chyba jest taka jak ta Twoja - Na pewno ma się przebarwiać na czerwono, ale Pan nie wiedział czy to Beni Kaze czy Nicolas, bo mu się wymieszały.