Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Czubajkowy Ogród 17:04, 04 mar 2021

Do góry

I kwiatkowymi niespodziankami

A w grudniu zostało tylko wspomnienie lata w słoiczkach i płatki ostatnich róż na stole. Moje tegoroczne odkrycie, to morele w towarzystwie mięty - mniam

I tym oto sposobem uznaję, że temat dziwnego sezonu 2020 został nadrobiony i zamknięty. A teraz już tylko czekamy na nowe
Czubajkowy Ogród 16:56, 04 mar 2021

Do góry

Najradośniejszy dzień minionej jesieni, to niespodzianie moje urodziny w ogrodzie - roześmiane dzięki fortelowi koleżanki

Listopad postrącał liście z drzew, ale niestrudzenie częstował kolorami traw

Czubajkowy Ogród 16:49, 04 mar 2021

Do góry
W październiku pojawiły się bardzo wyczekiwane kwiatki - brokułu gałązkowego Niestety, nie przetrwał zimy. Ale co się dziwić, skoro nawet jarmuż nie wytrzymał lutowej mieszanki mrozu i słońca.

Jesień znowu była bajecznie kolorowa

Czubajkowy Ogród 16:44, 04 mar 2021

Do góry

Niesamowite jak wszystko porosło... Pamiętacie może, jak bardzo się starałam poszerzyć ścieżkę Będzie w tym roku co przycinać, dzielić

Z tym panem też będzie trzeba powalczyć, by mi nie zniszczył magnolii

A z pięknym, acz inwazyjnym miskantem cukrowym walczę już po kawałeczku od kilku sezonów
Czubajkowy Ogród 16:36, 04 mar 2021

Do góry
Jakoś się tak cieplej robi, gdy się spogląda na letnie obrazki, prawda?

Czubajkowy Ogród 16:29, 04 mar 2021

Do góry
Ale jeszcze chwileczka, jeszcze momencik i będzie się można delektować Może nie od razu sierpniowym bukietem ... Ale zapachami, lekkim wietrzykiem na twarzy, śpiewem ptaków, twarzą wolną od maseczki ... Póki więc nie mam czego pokazywać na bieżąco, to wstawię kilka fotek z czasu, gdy mnie tutaj nie było

W samym słońcu 15:53, 04 mar 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
No więc tak, jest taras i powstała skrzynia. Trochę tam się piachu wybierze- ile się da,ile będzie można. Co można byłoby tu posadzić? Coś czemu raczej nie rozrasta się bryła korzeniową żeby tam szkód się narobiło

Jak widać trawnika nie ma.tzn w zeszłym roku pędraki zjadły...
Zmienię też kształt tej rabaty

A za płotem i Ciebie chaszcze i nieużytki jak u mnie. Chwasty się się na potęgę.
Mąż co miesiąc idzie z kosą wzdłuż naszej granicy i kosi na jakieś pótora-2 m szerokości żeby to jakoś ogarnąć trochę.

Będę zaglądała
Pozdrawiam i pięknej wiosny życzę
Glina i zielsko 15:17, 04 mar 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Lidka malowaliśmy płot betonowy który jest sąsiada, właśnie na szaro. Podoba mi się efekt, jest ładniej niż po oryginalnej stronie u sąsiadów farba jest trwała, kiedyś rosliny urosną, a teraz jest czysto i efektownie.
Wklejam fotkę, usunę jak sobie zobaczysz.

Wiaan właśnie tak powiedziałam mężowi
że jak wróci to pokażę mu zdjęcie z ogrodowiska jednej dziewczyny co ma taki płot pomalowany. J myślałam dokładnie o Tobie, dzięki za tę fotkę. w sama porę bo pan małżonek jutro wraca.

A ja taki postawie bo mam nieużytki z 3 stron działki na około, będzie się mniej siało zielska - myślę i trochę od wiatru ochroni. i mam już z jednej strony - własność sąsiada. i pomalować nie mogę tej części ale zarośnie.
Zacisze Alicji 15:11, 04 mar 2021

Do góry
W ogrodzie nic jeszcze nie kwitnie, więc trzeba sobie poprawić humor.

Migawki z ogródka 15:06, 04 mar 2021

Do góry
Tak dla podsycenia emocji było i jest.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 15:02, 04 mar 2021

Do góry
Agania napisał(a)
Kasiu mamy malutkiego krasnala

Agaciu cudownie! Strasznie się ciesze twoim szczęściem i życzę Wam dużo zdrowia byście mogły jak najszybciej sie spotykać
Buziaki z gór
Malutki pod lasem 14:59, 04 mar 2021

Do góry
Hmmm...
Znowu zaginęłam...
Szczerze mówiąc, to wpadłam w taki kocioł w pracy, że końca nie widać... Stąd po południu już po prostu nie mam siły patrzeć w kompa... Zaniedbałam ogrodowisko totalnie.
Fotki jakieś czasem zrobię, mam z ostatniego ataku zimy...
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:52, 04 mar 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)
Przedwiośnie pełną parą
Witam Kasiu w nowym sezonie. Wpadnę oddać ci książkę jak będą kwitły krokusy W zeszłym roku się nie udało, może w tym nadrobimy.
Ogród masz pięknie wysprzątany. Czytam, że narty się szykują, super na pożegnanie zimy

Iwonko - czekam z utęsknieniem, odpoczęłam bardzo i teskno mi za spotkaniami z ogrodniczkami
Jeszcze 2 tygodnie i powinny wystrzelić krokusy Podgrzeje w saloniku i wypijemy kawusię na słonku
A narty wyszły świetnie, nie straciłam sezonu z czego bardzo sie cieszę
Ale tam też wiosna już idzie pełna parą...

Na stoku i za stokiem
Tu narazie jest ściernisko... 14:51, 04 mar 2021

Do góry
Zrobiłam też pierwsze wysiewy. Tym razem odpuszczam kwiaty jednoroczne bo lepiej mi wychodzą siane od razu do gruntu.
Ale nie mogłam się oprzeć tym pomidorom do doniczek.
zobaczymy jak będzie.
Pozostałe pomidory wysieję za jakieś3 - 4 tygodnie.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:46, 04 mar 2021

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
O tak Już jest Buziak.

No, choć u mnie póki co był klimat zimowy
Właśnie wróciłam z wypadu z Wierchomli, w końcu się wyszalałam na nartach, widoki cudowne, słońce, mało ludzi - słowem bajka w tych trudnych czasach

Tu narazie jest ściernisko... 14:43, 04 mar 2021

Do góry
Korzystając z pięknej pogody pomału staram się ogarnąć porządki na rabatach. Standardowo "przed" i "po".

Tu chcę ogród nowoczesny...tylko jak? 13:03, 04 mar 2021

Do góry
Bardzo dziękuję Danusiu Ale się cieszę, że się zainteresowałaś moją skromną działeczką Widok mam głównie na sosny w tej chwili, obok pojawiają się też brzozy, ale nie sugeruję się tym zbyt, bo wiadomo, za chwilę to może zniknąć, zwłaszcza że tereny przeznaczone pod zabudowę mieszkaniową a dziś ludzie lubią wszystko wycinać niestety. Dlatego pomyślałam o brzozach, z białą korą doorenbos, ale sosenką bym to przeplotła jakoś. O brzozach o bordowych liściach nie pomyślałam, a to doskonały pomysł. Trawki i byliny też oczywiście, hortensje chciałabym tam przemycić...
Postaram się coś narysować i wkleję z określeniem kierunków oczywiście.

Wklejam takie tam odręczne malowanki, ale mam nadzieję, że coś można się zorientować. Pas wzdłuż krótszego boku działki ok 28m.

Ogród pod lasem 12:59, 04 mar 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Ja właściwie tylko angielski... ale niektóre jezyki są zaskakujące

Padłam...
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 12:53, 04 mar 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posyp trawnik granulowanym obornikiem, jeśli masz dostęp do kompostu, posyp i przegrab, zakup mączkę bazaltową i również posyp. Masz duży wachlarz poprawy stanu trawnika, ale przede wszystkim pokaż jak wyglądał ten trawnik.

Musisz się jeszcze wiele nauczyć o pielęgnacji trawnika, zrozumieć jak to działa. Daję ci dwa lata na popełnienie błędów. Najważniejsze sprawy do nauczenia to zrównoważone nawożenie i umiejętność równomiernego rozsypywania nawozu, aby nie było plam.

Trawnik wyglądał tak. W późniejszym czasie pojawiły się połacie żółtej trawy więc zastosowałem nawóz bioponu na żółknięcie traw ale nie bardzo pomogło. W miejscach zażółcenia trawa bardzo słabo rosła, natomiast w innych miejscach bardzo ładna i gęsta.
Zieleń, drewno i antracyt 12:34, 04 mar 2021

Do góry
W moich okolicach czeremchy rosną jak chwasty i to w formie sporych krzaczorów Tą jedną uformowaliśmy na drzewko. Lubię ją, rzeczywiście obficie kwitnie na biało (zapach jak dla mnie dość przykry w odbiorze ), a jesienią pięknie przebarwia się na złoto. Za czeremchówkę nigdy bym się nie zabrałam, podziwiam determinację w obrabianiu owoców u nas zostają dla ptaków.

Dzisiejszy obchód ogrodowy był wyjątkowo krótki. Zimno i wietrznie się zrobiło. Zdążyłam wypatrzeć nowe cebulowe kły, szczególnie cieszą powiększające objętość ulubione tulipany turkiestańskie i szachownice lisie grono Niestety chyba podczas powiększania frontowej zamordowałam zawilce greckie.
Szkoda, że słońca brak, "poletko" przebiśniegów wyglądałoby dużo lepiej. Cieszę się, że z roku na rok maluszków przybywa, są już całkiem dobrze widoczne z tarasu Te na pierwszym planie są "marketowe", jakieś inne z liści i kwiatów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies