Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gosiek33 10:35, 13 cze 2021

Przy perukowcu ważne jest by wybrać odpowiednią odmianę, nie znam się jaka jej jaka, ale lubię tylko te o mocno bordowych liściach, one wtedy patrząc pod słońce faktycznie płoną. Ten na zdjęciu, rzeczywiście ponure wrażenie sprawia. Podejrzewam, że nie zamienisz tego krzaczka na nowy model

Też mam takie miejsca w ogrodzie gdzie wzrok odwracam - wiosną część żurawek oczywiście ale potem zachwycam się ich widokiem. Ostatnio zaczęłam je kosić wiosną, pomogło

Ładnie rosną barbule, u mnie pstrokata chyba całkowicie zmieni się w szarozieloną.

Zegarowa wygląda przepięknie

Z nadmiarem pióropuszników walczę od lat i ciągle się odradzają
mrokasia 10:48, 13 cze 2021

Taaaak, są rośliny, które znacznie zyskują podświetlone słońcem. Zresztą, chyba wszystkie .Bordowe perukowce zawsze mi się podobały, tylko właśnie te peruczki...

Ja też czekam na róże. Białe Meidilandy zaczerpnięte od Ciebie, po krótkim przycięciu wiosną, porosły w całkiem spore krzaczki całe obsypane pączkami .
Dorii 17:38, 13 cze 2021

Też nie zachwycają mnie peruczki ale limonkowego perukowca przygarnę najwyżej będę obcinać loczki, ciemno bordowy a właściwie fioletowy u Tarci taki z dużymi liśćmi też mi się podoba.
Milka 17:52, 13 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Żałuję, że nie mam lepszego miejsca dla wyeksponowania uroku hortensji pnącej. Brakuje jakiegoś wysokiego pnia. Toszka miała rację, że ona potrafi 3-4 lata stać w miejscu, żeby się ukorzenić, po czym nabiera wiatru w żagle.

A ja raz w życiu dobrze wybrałam, chciałam osłonić słup i udało się.
To że ona musi mieć czas, wiem już od 20 lat. Po posadzeniu nie rosła, chciałam wyszarpać i wywalić i nie dało się. A dziś ma 24 lata, jest pięknym drzewem na słupie, nie wymaga żadnych zabiegów i obecnie obłędnie pachnie
Moja ma większe i gęściejsze kwiaty, to chyba zależy od wieku.
Gruszka_na_w... 21:07, 15 cze 2021

tulucy napisał(a)
Ja lubię krople wody w peruczkach
Cud, miód jest dla widza, orzechy zostają dla własciciela

Dzisiaj miałam dzień konia! Złychana jestem nad wyraz.
Kropelek wody nie było, ale było mnóstwo owadów. Te peruczki są chyba miododajne.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:22, 15 cze 2021

Gosiek33 napisał(a)
Przy perukowcu ważne jest by wybrać odpowiednią odmianę, nie znam się jaka jej jaka, ale lubię tylko te o mocno bordowych liściach, one wtedy patrząc pod słońce faktycznie płoną. Ten na zdjęciu, rzeczywiście ponure wrażenie sprawia. Podejrzewam, że nie zamienisz tego krzaczka na nowy model

U mnie jest właśnie ten Royal Purple. Liście są mocno bordowe. Ponury wygląd wynika z cienia i takiego trupiego odcienia tych peruczek. Słońce nie za bardzo ma szansę podświetlać go od tyłu.

W tym miejscu nie planuję żadnych zmian. Jest bezobsługowo. Wszystko oddałam w ręce matki natury.

Coś czuję, że za kilka lat coraz większe obszary ogrodu będą w sezonie bezobsługowe.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 21:50, 15 cze 2021

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przepięknie. Uwielbiam taki busz
Gruszka_na_w... 21:54, 15 cze 2021

mrokasia napisał(a)

Ja też czekam na róże. Białe Meidilandy zaczerpnięte od Ciebie, po krótkim przycięciu wiosną, porosły w całkiem spore krzaczki całe obsypane pączkami .

Mam nadzieję, że róże Cię nie rozczarują i będą zadawać szyku na rabacie.
W tym roku sezon różany u mnie z opóźnieniem. Wiele krzaczków musiałam bardzo mocno dociąć. Nieźle oberwały zimą.
Błękitna Rapsodia- u mnie raczej fioletowa.

A może skuszą Cię piwonie Bowl of Beauty? Długo kwitną.

Z różą Rose the Resht (ta pachnie na kilka metrów)

Gruszka_na_w... 22:09, 15 cze 2021

Agatorek napisał(a)

Przepięknie. Uwielbiam taki busz

Busze to moja specjalność. Z lenistwa. Pielić nie trzeba.

Busz patriotyczny.

Przytarasowy.

Narożny. Stipa ma teraz swój najlepszy czas.

Troszkę luźniej jest na rabacie pustynnej, pod wschodnim okapem dachu. Trawa odmówiła współpracy. Posadziłam lawendy i firletkę omszoną.Staram się tam upchać drżączkę w celu zagęszczenia nasadzeń.

Na glinie wszystko, poza hakonką, rośnie jak na drożdżach. Hakonka to dziecię specjalnej troski.

Gruszka_na_w... 22:16, 15 cze 2021

Milka napisał(a)

A ja raz w życiu dobrze wybrałam, chciałam osłonić słup i udało się.
To że ona musi mieć czas, wiem już od 20 lat. Po posadzeniu nie rosła, chciałam wyszarpać i wywalić i nie dało się. A dziś ma 24 lata, jest pięknym drzewem na słupie, nie wymaga żadnych zabiegów i obecnie obłędnie pachnie
Moja ma większe i gęściejsze kwiaty, to chyba zależy od wieku.

Nie wiem, czy będę miała szansę ujrzeć moją hortensję, kiedy osiągnie tyle lat, co Twoja. Słupów na działce brak. Teraz rośnie sobie w kąciku przy ganku.

W miłym towarzystwie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies