Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 11:49, 03 lis 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela czemu tę wierzbę tak haratnęłaś ostro? Ale fajnie wyszła. Ja muszę swoją oskalpować. Kiedy cięłaś?

Giganteus te 2 m to miał gdzie, u podstawy, czy na górze? Może to były 2 albo 3 razem posadzone.

Jeszcze nie napisalam Kasiu odnosnie trawy Giganteus.
Byla to z pierwszych roslin jakie posadzilam kupilam u Zamojskich w donicy 4 patyki wyrastaly, ale jak ja sadzilam do gleby w donicy bylo duzo odrostow zalazkow na przyszle patyki. W nastepnym roku juz byla ladna kepa i tak co roku sie rozrastala az urosla tak duza. Srednica ok 2 m od ziemi.
W zeszlym roku jak ja wycinalam miala 8 lat posadzona w dobrej ziemi i jeszcze obornik dostala.
Wiec Kasiu wszystko zalezy od karmienia.

W przyszlym roku wiosna albo jeszcze jesienia przy dobrej pogodzie bede przesadzac roze, ktore nie zdaly egzaminu wiec tez bede sypala duzo obornika i kompostu. To jest najlepszy pokarm dla roslin.
Ptasi gaj 11:14, 03 lis 2018

Do góry
Wszystkie iglaki mozna uszczykiwac to im nie szkodzi, wrecz przeciwnie zageszczaja sie, ale po co jak niektore sa z natury geste.

Ja moich sosen czarnych nie uszczykiwalam. Podcinalam wtedy jak juz byly duze. Pien nawet nie zauwazylam czy ma chropowaty czy gladki jeszcze za wczesnie aby sie zabliznily miejsca po przycieciu musze popatrzec.

Dzisiaj mgla ale cieplo mozna chodzic.
Ptasi gaj 11:08, 03 lis 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, upominam się o informację o wierzbie pytałam kilka postów wcześniej. Chyba nie zauważyłaś

Też mam sosny czarne, są super. Żeby miały ładne gładkie pnie, trzeba je podcinać, gdy gałęzie są jeszcze cienkie, wtedy rany prędko zarastają tak, że prawie nie widać.

Oszczykiwanie młodych wiosennych przyrostów świetnie zagęszcza kosodrzewinę. Inne szlachetne sosny (także żółta, himalajska, wejmutka) tego nie potrzebują.

Kasiu nie zapomnialam wczoraj przysnelam z tabletem.
Wierzbe jak widzialas obcielam do zera z mysla, ze ja zlikwiduje, ale zaczela odbijac pieknie i zostala.
Przycinalam na poczatku maja, byla jakas cherlawa. Zawsze zastanawialam sie wiosna jak ludzie ktorzy handluja wierzba maja takie piekne galazki a moje jakby chore. Prawdopodobnie obcinaja kazdego roku i maja piekne odrosty.

U mojej siostry jest szpaler wierzb i kazdego roku je podcina do pnia i pieknie odrastaja. Wzielam przyklad i jak widzisz pieknie odbila.
Nidgy tak pieknie jesienia sie nie wybarwiala bo stare galezie byly.
Teraz ma zolciutkie listeczki zolknie od srodka.
Nie zastanawiaj sie tnij wiosna nic jej nie bedzie. Wierzby to jak chwasty.

Ptasi gaj 09:02, 03 lis 2018

Do góry
effka napisał(a)
Elu, dziękuję za sosnowe fotki. Niesamowite te czarne sosny. Ile lat musi upłynąć, żeby takie dorodne okazy mieć? Cieszę się, że zdecydowałam się na tą odmianę. Pokażę Ci jutro moje maluchy.

Każdy przyrost w wysokości ta jeden rok. Moje sosny rosną w pełnym słońcu cały dzień. Sosny mają korzeń palowy. Lubią ziemię lekka nie mogą rosnąć na terenie gdzie woda stoi.
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 22:30, 02 lis 2018

Do góry
Waldek to zespol basenow "Tropikana".
Ptasi gaj 22:28, 02 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Beskidy też są urocze. Co roku jeżdżę w te strony na konferencję. Przy okazji, zawsze uda mi się na jeden dzień wyrwać w góry

Pewnie przed tym wiatrem jak byla piekna pogoda to bylo wiecej lisci i bylo bardziej kolorowo. Jeszcze tylko liscie debow i igly modrzewii zostaly, troche lisci na brzozach.
Ptasi gaj 22:24, 02 lis 2018

Do góry
waldek727 napisał(a)

Tak się zastanawiałem nad tym ,,Tropokanem", kto to wymyślił taką nazwę dla drinka.

Waldek ja wiem o co chodzi. To nie jest "Tropokanem" wkradla sie literowka to "Tropikana" tak nazywa sie zespol basenow i dżakusi (tez nie wiem czy dobrze napisałam).
Drinki pije sie gdzie indziej nie w barze.
Ptasi gaj 21:42, 02 lis 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Eluś, ale Cię w góry wywiało! Cudownie! Chłoń je. Wypoczywaj!

Muszelko to kilkudniowy wypoczynek wstrzelilam się w ładną pogodę. Tutaj smrodu kominów nie czuć tutaj gaz więc można chodzić nawet wieczorami.
To nie Alpy takich widoków jak na twoich forach nie ma ale też góry.

Nie można powiedzieć góry są czyste, gorzej w przydrożnych rowach.

Jestem na etapie pokazywania sosen czarnych znalazłam z mają br

0
Ptasi gaj 21:11, 02 lis 2018

Do góry
To jest sosna czarna ze stycznia 2017 r teraz jest piękna i dużo większa.
Na 1 focie i na 2 focie ta sama tylko w duecie a za nią rośnie jeszcze jedna.

Ta sosenka czarna przed podcięciem 2016 r

Ta sama co wyżej

Ptasi gaj 21:06, 02 lis 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tropikana mi nie bardzo lezy, nie lubie sie tam moczyc mam uczulenie.
Z tych grajdolkow bulgotek wydzielaja sie opary ktore mi szkodza i potem mam kaszel i oczy mnie szczypia.

Wole raczej w gory jestem w tej mniejszosci bo 80 proc gosci przyjezdza sie tutaj najesc, siedziec na basenie no i wieczorem sie zabawic.
Dzisiaj bylismy piechotka w Wisle Seszowie. Jutro planujemy isc w kierunku na Istebne.

W Karpaczu Hotel duzo wiekszy.

Od tych bulgotek, u mnie to samo... ale borowina, i ługowa pomaga mi na kręgosłup.
Też dużo spacerujemy.
Byłam we wszystkich tych hotelach kilka razy ( nie koniecznie prywatnie). Wisłę mam najbliżej
Ptasi gaj 20:53, 02 lis 2018

Do góry
Tropikana mi nie bardzo lezy, nie lubie sie tam moczyc mam uczulenie.
Z tych grajdolkow bulgotek wydzielaja sie opary ktore mi szkodza i potem mam kaszel i oczy mnie szczypia.

Wole raczej w gory jestem w tej mniejszosci bo 80 proc gosci przyjezdza sie tutaj najesc, siedziec na basenie no i wieczorem sie zabawic.
Dzisiaj bylismy piechotka w Wisle Seszowie. Jutro planujemy isc w kierunku na Istebne.

W Karpaczu Hotel duzo wiekszy.
Ptasi gaj 20:07, 02 lis 2018

Do góry

Gonia tutaj

A teraz siedzę i zajadam sie

Jesteś w Wiśle w HG. Suuper. Wymocz się za mnie w Tropokanie
Ptasi gaj 20:00, 02 lis 2018

Do góry

Gonia tutaj

Pełna rozpusta mniam, ale zasłużyłaś na nią .
Ptasi gaj 19:59, 02 lis 2018

Do góry
Jeszcze zaległe fotki z środy

Moja ukochana choina kanadyjska

Ta sama trawa

Kwiaty we włosach 19:50, 02 lis 2018

Do góry
Gosiu na priv zobacz. Przepiękna pogoda dzisiaj. Ludziska się opalali. Chodziłam w rybaczkach i z krótkim rękawem po górach.
Nie pamiętam takiej pogody jak żyje 2 listopada.
Zbfot widać że u Ciebie też piękna pogoda.

Ptasi gaj 19:43, 02 lis 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Tutaj tzn. gdzie?

Gonia tutaj

Ptasi gaj 18:47, 02 lis 2018

Do góry

Ewa ja nie radze uszczykiwac tylko nie uszczykiwalam bo albo 6 lat temu nie mialam pojecia o uszczykiwaniu i same z natury tak pieknie rosły co niektore.

Uszczykiwalam natomiast w tym roku sosny samosiejki te zwykle bo wybujaly za bardzo i ladnie sie rozkrzewy nie mam fot, ale jak przyjade to zrobie i pokaze na watku. To cie powiadomie.

Trzeba wszystko focic nawet kamjenie bo moga zmienic posadowienie.

Hm ok, nie miałam pojęcia o tym, że czarnych się nie uszczykuje. Moje mają z 1 m wysokości więc maleńkie są jeszcze.
Miłego wypoczynku i czekam na foty
Ptasi gaj 17:26, 02 lis 2018

Do góry
Jestem tutaj

Ptasi gaj 17:25, 02 lis 2018

Do góry
Figaro napisał(a)
Juz wszystko ogladnelam i zachwycam sie razem z kolezanka ( ale ona Niemka wiec musze jej czytac) i ona mowi ze tak pieknego ogrodu to nie widziala.

Przesada, ale go tez bardzo lubie.
Bawarka 17:10, 02 lis 2018

Do góry
Witam Kasiu

Co tam u Ciebie przyszlam od Figi zobaczyc a tu posucha.
Pokaz co stworzylas tego lata. Przebudowe ogrodowa. Zamilklas na calego.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies