Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ptasi gaj 21:14, 25 lut 2021

Do góry
Oj bardzo szkoda mi tej magnolii kupię taka sama to yelow birt -bruklinska.
Jest w sprzedaży kilka razy ja spotkałam. Jeszcze mi się jedną podoba rośnie przy kościele już spore drzewo.

To jest fotka z 9 04 2019 tak kwitla

Też piękna

Eranthis hyemalis - rannik zimowy 20:47, 25 lut 2021

Do góry
dzis w miescie wypatrzylam taka piekna rannikowa laczke
Wzgórze chaosu 20:44, 25 lut 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Ja mam u siebie Dawyck Gold i Dawyck Purple - oba trzymają liście zimą. Natomiast jest ich conajmniej o połowę mniej, w porównaniu z tym co trzymają graby pospolite.

U mnie tym sezonie tylko jeden Dawyck Purple trzyma liście. U reszty szybko opadły. Graba mam tylko jednego, ale jest bardzo młody i trudno tu o porównania.

Uwielbiam pokrój moich buków, mają przepiękne pnie.

Do góry
Agatorek napisał(a)

Cudne zdjęcia przedstawiające cudny ogród .
Jesień była w tym sezonie przepiękna I faktycznie coraz bardziej widać zmiany, które powolutku od kilku lat przeprowadzam.

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Bardzo jestem ciekawa tej rabaty w przyszłym sezonie

Ja też jestem ciekawa, jak to z tą rabatą będzie Na pewno kiedyś brzozy dużo tu namieszają. Żałuję, że zamiast nich nie posadziłam jednego niższego drzewa. Gdy u sąsiada zniknęła zielona ściana bardzo mi brakowało jakiejś przesłony. Stąd brzozy. Po kilku miesiącach już mnie ta pustka tak nie przeraża i spokojnie mogłabym postawić tu na coś mniejszego...

Do góry
Roocika napisał(a)
Iwonko a Twój buczek dawyck gold trzyma liście zimą ??? Ostatnio znalazłam po drodze do do mu buczki kolumnowe posadzone przy drodze, tyle, że bordowe i one są częściowo łyse już teraz

Wrzucam trzy fotki buka Dawyck Gold. W tym sezonie szybko stracił liście.
15 listopada

29 listopada

15 stycznia

17 stycznia - po lewej buk Dawyck Purple - mnóstwo liści aż do dzisiaj. I tak jest co roku.

Do góry
kasiek napisał(a)
Iwonka nie wychodzę z szoku jaki postęp u Ciebie, zrobiło się parkowo, cudownie po prostu. Widać że ogród Cie cieszy, całe serce w niego wkładasz

W każdym ogrodzie na forum widać postępy. A twój ogród Kasiu jest w ścisłej czołówce mega zmian
Mnie ucieszyła ta długa zima. Ileż można ryć, prawda

Styczniowe nic nie robienie Pięknie było...

Do góry
Waclaw napisał(a)

Kanciki super!
Pięknie to wygląda
Uwielbiam kanciki, ukryją każde lenistwo w ogrodzie

Do góry
Agania napisał(a)
Iwonka bardzo, bardzo widać na zdjęciach zmiany poczynione i tytaniczną pracę.
Twój ogród zawsze mi się podobał, a teraz zyskał na kolorach, rabatach
i kształtcie, stworzyłaś zielone chodniki i romantyczne zakątki
Masz piękną kolorową jesień, cudowny dom, który dzięki nowym osiom widokowym wygląda bardzo stylowo
Derenie kousy i floribundy, pagodowe, skrętnolistny to moi ulubieńcy Faktycznie cieszą i sprawiają dużo więcej radości jeśli można ich podpiąć do kategorii niewielkich drzew to czemu ich nie mieć

Witam Kochana po długiej labie Nie tęskniłam jeszcze za wiosną, za dużo u mnie tych zimowych pasji Ale to dzisiejsze powietrze... Natury nie oszukasz, mega frajda wyjść w taką pogodę z sekatorem.
Pochwalę się jesiennymi dereniami, cudnie się przebarwiały.

Do góry
inka74 napisał(a)
Roślinnie na razie zakończyłam zmiany. Muszę poczekać aż trochę nabiorą masy i zobaczyć czy to jest to. Pewnie będą jeszcze zmiany ale już nie takie wywracające wszystko do góry nogami. Zarys rabat i proporcje z trawnikiem też już mnie zadowalają. Chodzę, nic mnie nie odrzuca. Dobrze mi. Taras mi tylko został do dopieszczenia i miejsce za domem do siedzenia w cieniu. Może drewutnia inna. Ale to już szczegóły. Cieszę się że mam ten etap poszukiwania stylu i kształtu własnego ogrodu za sobą. Teraz zamierzam się nim głównie cieszyć i delektować a nie ciągle ryć. Zobaczymy co mi z tego w praktyce wyjdzie ))

Mam nadzieję, że odpoczęłaś po ostatnim sezonie Z nowymi siłami wkraczamy w nowy
U mnie marzeniem jest przeróbka tarasu. Oby się udało! Chcę go przedłużyć w ogród. Nie lada wyzwanie, nie obejdzie się bez schodów przy tych pochyłościach. Wizję mniej więcej mam. Oby fachowcy nie zawiedli

Ogród w dolinie 20:31, 25 lut 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Grzesiek z chęcią też bym się wzięła do roboty.
Widzę światełko w tunelu, przy takim słonku jak dziś może przez weekend śnieg zniknie.

Na razie krety się obudziły i wszędzie ryją

OOOO proszę, cwaniak

No, śniegu to jeszcze trochę jest, ale już niedługo .

U mnie tez krety dają czadu . Ale jakoś się powoli przyzwyczajam .
Zieleń, drewno i antracyt 20:30, 25 lut 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Dzisiaj znowu odrobinę czasu wygospodarowałam (jak tak dalej pójdzie odzwyczaję się od kawy ) i ciachnęłam resztę bylin na różance
Przy okazji odkryłam pierwszego przebiśniega i pszczółki uwijające się na ciemiernikach. Jak to dobrze, że je na taras wystawiłam

Piękne oznaki wiosny moje ciemierniki w pąkach,a jeśli chodzi o kawę,to miałam podobnie na szczęście dzwoneczek mi w głowie dzwonił:" kobieto zrób sobie kawę i odpocznij" !! piękny mam urlop
Crocus - krokus (szafran) 20:26, 25 lut 2021

Do góry
Dzisiaj w miesccie w poblizu znalazlam taka laczke krokusowa
Sałatka pokrzywowa 20:15, 25 lut 2021

Do góry

Zadziwiające, że pod tak grubą warstwą śniegu przetrwało życie

a nowe wyłazi szybciutko, korzystając z pogody - kiełki krokusów były widoczne już przed śniegami, ale teraz wyraźnie urosły

Sałatka pokrzywowa 20:10, 25 lut 2021

Do góry
Zimowy kożuszek schodzi elegancko, chociaż nierównomiernie

Ogród w dolinie 19:56, 25 lut 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Odwiedziła nas para dzięciołów Normalnie na pracy nie mogłam się skupić

Gratuluję obserwacji
Ale kochane dziewuszki to nie jest dzięcioł zielony a dzięcioł zielonosiwy
U mnie od kilku dni znów chichoczą dzięcioły zielone, mkną jak strzały, prawie bez machania skrzydłami, poznacie je po tzw.czarcim śmiechu.
Glina i zielsko 19:52, 25 lut 2021

Do góry

Sylwia.
Mnie się ta rabata do połaczenia z tujami za szeroka wydaje.
Ona teraz od tuji do rzedu juk ma ze 6 m.
A południowej czesci ok 8 m.

Pod drzewkami jest jeszcze rządek lawendy .
A pomiędzy rzędem drzewek 6 budleji różnych kolorów.
Latem mialam pelno bzyków i sporo motyli.

Teraz nie chce takich szerokich rabat. Ilość potrzebnych kory i innych dobroci mnie przeraża.

Może kiedyś. A teraz myślę o 4 m.
Liczę że tuja zajmie 1.20 (będę ciała jesli bedzie co bo chorowaly)

Tylko nie wiem jeszcze co posadzę przed tujami. Hortki i trawki bo mi się podobają. Muszę tylko wymyślić układ bo tych budleji nie wyrzucę. Choć juki ograniczę bo mam za dużo.

Ty masz doświadczenie na dużym areale i Cie powierzchnia nie przeraża. Mnie jeszcze tak.

I to ze wiekszosc rzeczy zrobie sama bo maz daleko pracuje.

Także trzymaj kciuki żeby mnie zapał nie opuścił.
Dziękuję ze mi doradzasz. Fajnie pogadac z kimś kto się zna.
Nazwy krzewów sobie zanotuje choc czesc znam. Rosły pod blokiem gdzie mieszkalismy.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:43, 25 lut 2021

Do góry
ania0510 napisał(a)

Danusiu dziękuję za odpowiedz. Zdaje sobie sprawę z tego, że jest nudno dlatego odważyłam się poprosić Was o poradę. Sama bałam sie kombinować żeby nie przesadzić. Myslalam, że jak będą powtórzone rośliny to będzie ta rabata spójna itp. Ale widzę, że nie tędy droga. Postaram się coś pozmieniać.

Odnośnie zasłonięcia domu sąsiada, zdjęcie na którym wykonałam projekt jest stare, aktualnie po stronie jego płotu rosną około 1,5m choinki. Mam nadzieję, że w przeciągu 2-3 lat zasłonią cały budynek.

Oczywiście, że mogą być powtórzenia ale niekoniecznie cały czas tak samo, trzy tego, trzy tamtego i tak w kółko, o to mi chodzi, może jaka asymetria?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies