Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:59, 28 kwi 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Wczoraj pożegnałam się z tulipanami
A od dziś na rabacie czas kuklików

Łoj jakie piekne
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:23, 28 kwi 2025

Do góry
Róza Hella pięknie się rozrasta

Penstemony i irysy Gerald Darby

Niestety penstemony przysłaniają fioletowe części liści irysa.
Możliwe, że będzie tu na jesień jakaś żonglerka odchodzić
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:20, 28 kwi 2025

Do góry
Wczoraj pożegnałam się z tulipanami
A od dziś na rabacie czas kuklików

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:17, 28 kwi 2025

Do góry
Ogórasy wzeszły. Jedne lepiej, inne gorzej.
Niektóre raczej eksperymentalne, dodane jako gratisy: Japanese Long, Straight Eight, Marketmore, Early Russian.
Zaplanowane były odmiany: Alhambra (z polecenia taty), Parisian Pickling, Piccolo doli Parigi, Soplica, Octopus, Śremski.
Ogrodowe wariacje 17:13, 28 kwi 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Na grupie na FB dotyczącej laurowiśni sugerują w maju sypnąć jej Osmocote albo YM Complex.

Co do lustra wodnego to dwa kwadratowe obok siebie ostatnio w swoim ogrodzie montowała Ewa. Pasowałyby kształtem do Twoich lamp kostek.

Chociaż w połaczączedniu z klonami to lepszy efekt byłby z wody płynącej/spadającej.

Sypnęłam YM Complex Do wszyskiego używam, począwszy od trawnika. Czasem coś tam innego kupowałam, ale to, obornik, wióry rogowe, mączka bazaltowa to mój zestaw ulubiony, oczywiście nie wszystko na raz, zależy do czego

Tak do klonów jakaś lejąca woda byłaby super. Jak coś fajnego wpadnie mi w oko to kto wie, prąd jest. Jesli chodzi o budowanie to nie mam mowy, musi być coś gotowego.
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 16:42, 28 kwi 2025

Do góry
Yahoo!

Wystarczyło parę chwil a ciepłe dni spowodowały eksplozję wiosny... Fontanna barw licznych kolorów a i klony palmowe nabrały masy aż miło popatrzeć.
No i od razu się miło zrobiło w herbacianym ogrodzie...

Pozdrawiam
Jan
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:09, 28 kwi 2025

Do góry
I zakrwawnikowałam się na poważnie. Czekam aż zakwitną i ukażą kolorki. Częśc wysiana z mieszanki Summer Pastels.
I z sadzonek: Apricot Delight, Terracota, Rainbow Ending Blue, Lachsschonheit, Creme de la Creme.

Biale brunnery szaleją

Wysiały się zawilce wielkokwiatowe Madonna… na razie mi to nie przekszadza, ale patrząc na to, ile tego jest…

I muszę ruszyć z granulkami, bo już niektóre rośliny poobgryzane…
W Kruklandii 16:07, 28 kwi 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
Ogórki domowe

Taki stelażyk by Ci się przydał - 20210406_152523.jpg
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:39, 28 kwi 2025

Do góry
Dotarły nareszcie kłącza łubinów. Zaraz lecę wciskać a ziemię.

Ostatnio idę w rośliny w klimacie retro
Dziś przyjechał goździk siny Senior. Wskoczył między różowe floksy, jeżówki. W tle rdesty smyrnięte mrozem.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:37, 28 kwi 2025

Do góry
Zastanawiam sie co posadzic z tylu donicy

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:24, 28 kwi 2025

Do góry
Jabłonka jednak na razie trafiła do donicy. Zaczęłam kopać dół, ale mimo deszczu na głebokości 5cm zaczynały się straszne suchości, co w przypadku mojej ziemi oznacza skałę.
Na razie prezentuje się tak.

W sumie tak w donicy też mi się podoba
Siedzą jej w nogach turzyca Phoenix Green i żurawka World Caffe Espresso. Ta ostatnia ma świetne, błyszczące liście. Nie umiem oddać tego fotką
Ogród Basi i Romka 15:10, 28 kwi 2025

Do góry
Makao napisał(a)

Aaaa czyli tak jak u mnie. Też chciałam wsadzać głębiej w ziemi. Jak głęboko to zobaczymy na ile dam radę dołek wykopać

Nie musi być głęboko, możesz sadzić na płasko, na rynienkę lub na pętelkę.
Ogrodowe wariacje 15:01, 28 kwi 2025

Do góry
Wiaan napisał(a)
Jesienią posadziłam donicy laurowiśnię z gołym korzeniem jako awaryjna sadzonka. Przycięłam niedawno i oto efekt Na rabacie też przycięte, ale tam mało słońca i późniejszy będzie start.

Na grupie na FB dotyczącej laurowiśni sugerują w maju sypnąć jej Osmocote albo YM Complex.

Co do lustra wodnego to dwa kwadratowe obok siebie ostatnio w swoim ogrodzie montowała Ewa. Pasowałyby kształtem do Twoich lamp kostek.

Chociaż w połaczączedniu z klonami to lepszy efekt byłby z wody płynącej/spadającej.
Kraina spełnionych marzeń 14:50, 28 kwi 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Buk w moim ulubionym świeżo-bordowym kolorze liści.

Jaki to buk? Piękny i wąski. Rozważam zakup Rohan Obrlik i/lub dęba błotnego Green Pillar.
Anna i Ogród 2 14:47, 28 kwi 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jesteś pewna tych 15 rzędów w każdym co 15 cm?

U mnie w zeszłym roku był rząd jeden na środku skrzyni o szerokości 125 cm, a w nim ogórki posiane co ok. 10 cm(do gruntu bezpośrednio, bo rozsadę ukatrupiłam za mocnym podlaniem), skrzynia długa na 5 metrów.

W tym roku planuję znów środkiem je puścić, ale z rozsady 2-3 nasionkowej co 15-20 cm. Kiedyś miałam układ szachownicy i gniazdowo po 2-3, ale na ścieżkę wchodziły.

Źle napisałam. Sorki rozpędziłam się.
Jeden rząd a w nim 15 sadzonek co 15cm.

Muszę sobie słomę załatwić. Koniecznie
Anna i Ogród 2 14:34, 28 kwi 2025

Do góry
Makao napisał(a)
[...]
Wyszło mi że 15 rzędów co 15cm zmieszczę w tej donicy murowanej. Na opakowaniach piszą że po 2 nasionka w dołek. Sporo tego będzie.

Jesteś pewna tych 15 rzędów w każdym co 15 cm?

U mnie w zeszłym roku był rząd jeden na środku skrzyni o szerokości 125 cm, a w nim ogórki posiane co ok. 10 cm(do gruntu bezpośrednio, bo rozsadę ukatrupiłam za mocnym podlaniem), skrzynia długa na 5 metrów.

W tym roku planuję znów środkiem je puścić, ale z rozsady 2-3 nasionkowej co 15-20 cm. Kiedyś miałam układ szachownicy i gniazdowo po 2-3, ale na ścieżkę wchodziły.
Anna i Ogród 2 14:23, 28 kwi 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Pani jak je ciachnac ?
Posadziłam na skarpie

No tak

Jak będziesz cięła to patrz aby jakieś igły były na gałęzi. Zostaw jakieś zawiązki igieł bo właśnie z nich wyjdą nowe gałęzie. W tym sezonie będzie straszyć ale w kolejnym będą już nowe przyrosty które możesz też skrócić jak zaczną się rozwijać czyli tak o tej porze.
Jak u sosny rozwijają się igły (czyli teraz) na nowych świeczkach/gałązkach to najlepszy czas na formowanie i cięcie sosny. Z tych ściętych młodych świeczek robi się syropy.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:34, 28 kwi 2025

Do góry
Tulipany botaniczne

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:32, 28 kwi 2025

Do góry
Judith napisał(a)
A na półkolistej taki przystojniaczek:

Świetny. Marzy mi się że kiedyś i dla ginko biloba zajdę miejsce. Choć pewnie będzie ciężko w lesie wpasować. Jakoś mi nie konweniuje z lasem
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:32, 28 kwi 2025

Do góry
Sąsiad przyjechał i sadzi ziemniaki

Akurat jak przywieźli wannę i brodzik

Judaszowiec

Rajska jabłoń- patyk a kwitnie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies