Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Eupraksja 16:12, 13 lip 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja podpowiem a pro po bylin i podsypywania i to nawet nie kompostem, a mułem większość bylin , które nie mają maleńkich rozetek nad samą powierzchnią ziemi tylko są z tych przynajmniej do kolana potrafi przetrwać zasypanie nawet 20-30 cm ziemi i tak wiosną się pokazać. Jak gdyby nigdy nic się nie stało. To drzewa mają z tym większy problem generalnie i krzewy. Byliny znoszą bez kłopotu. Nie wiem tylko czemu miską, a nie np taczkę załadować podjechać pod rabatę i rozłożyć między roślinami łopatą potem tylko rozgarnąć..... A jeszcze lepiej zaczekać do wiosny i jak wszystko na rabatach uprzątnięte to zasypać całość i rozgarnąć grabkami.

Dziękuję Sylwia za podpowiedzi Żal mi czekać do wiosny z działaniami, no i teraz zasypane mamy miejsce do zawracania przy wyjeżdżaniu z garażu, natomiast góra ma takie gabaryty, że jest bardzo prawdopodobne, że rozplantuję teraz może z połowę, a potem wiosną będzie druga tura i wtedy warto wiedzieć, że się mogę nie certolić nadmiernie
Eupraksja 16:14, 13 lip 2025

Magara napisał(a)
Dla Moni - obrys:

Wymiary, jakieś 3-4 na 5-6 m, na oko Więcej się nie da

Już widać, że będzie pięknie! I bardzo słuszna decyzja, po co to tyle trawnika A tak powstaną przesmyki między rabatami, które tak mi się u Ciebie podobają w innych miejscach
Alija 21:41, 13 lip 2025

Magarku, piękne róże wybrałaś, na pewno będzie dobrze. A tak w ogóle czy my czasem nie za bardzo przejmujemy się tym, czy wszystko będzie pasować? Trzeba się nimi po prostu cieszyć.
mrokasia 22:16, 13 lip 2025

W tym roku z kolorami w ogrodzie jest dziwnie. Albo coś zakwitło wcześniej niż zwykle albo później albo jakoś tak mizernie.
Ciekawa jestem tej różanki. Pomarańcz, fiolet i porcelanowy róż - powinno być ładnie .
Magara 23:25, 13 lip 2025

TARcia - Ty już zdiagnozowana

Lucy - obaczymy

Asia-Wafel - mi się po nocach róże śnią, tyle ich się naoglądałam Za dużo tego towaru, za dużo

Basia - i u mnie floksy zaczynają. Jakoś wcześniej mi się z czerwcem kojarzyły

Judith - dzięki za podtrzymywanie mnie na duchu

Wiola - a czemu uważasz, że Minerva do miejsca mniej słonecznego??? Czytałam o niej, że znosi półcień, ale t0 chyba nie znaczy, że słońca nie lubi???

Bożena - oby moja miała u mnie dobrze

Ewa

Alicja - oczywiście, że za bardzo się przejmujemy Planując nowe nasadzenia myślę tylko o tym, żeby nie zgrzytało Zbytnio

Mrokaśku - zgadzam się z Tobą, że rok dziwny Różanki sama jestem ciekawa, jak wyjdzie