Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Roocika 15:52, 13 lip 2025

Tu od platana do ostatniego graba planuję zmiany. Róże i tawuła van Houttea pójdą na skarpę a resztę poprzesadzam i dołożę bylin

I jeszcze frontowa po deszczu

Koniec
Roocika 19:53, 13 lip 2025

Doopki pomidorów dla Ani i nie tylko. Czego im brakuje?

Makao 20:11, 13 lip 2025

Niczego. To skutek staśmionych kwiatów. Dzieje się tak gdy łączy się kilka kwiatków w jeden. Staram się takie usuwać ale czasem przegapię. Gdy taki kwiatek zaowocuje to owoc wygląda jakby kilka pomidorów się połączyło czyli tak jak u Ciebie.
Obserwuj bo takie pomidory mogą pękać i pleśnieć ale jeśli nic takiego się nie stanie to traktuj jak normalny pomidor

Wpisz w net staśmione kwiaty pomidora to zobaczysz jak je odróżnić
mrokasia 22:26, 13 lip 2025

Ależ Ci ten ogród zmężniał. A dopiero co sadziłaś małe rośliny .
A czemu chcesz ciąć Shastę? Przeszkadza Ci?
Roocika 10:07, 15 lip 2025

Makao napisał(a)
Niczego. To skutek staśmionych kwiatów. Dzieje się tak gdy łączy się kilka kwiatków w jeden. Staram się takie usuwać ale czasem przegapię. Gdy taki kwiatek zaowocuje to owoc wygląda jakby kilka pomidorów się połączyło czyli tak jak u Ciebie.
Obserwuj bo takie pomidory mogą pękać i pleśnieć ale jeśli nic takiego się nie stanie to traktuj jak normalny pomidor

Wpisz w net staśmione kwiaty pomidora to zobaczysz jak je odróżnić

Dziękuję Aniu, będę się przyglądać
Roocika 10:09, 15 lip 2025

mrokasia napisał(a)
Ależ Ci ten ogród zmężniał. A dopiero co sadziłaś małe rośliny .
A czemu chcesz ciąć Shastę? Przeszkadza Ci?

Trochę mnie przeraża jej szybki wzrost. Ma już 3 m szerokosci.
ajka 21:24, 16 lip 2025

Roocika napisał(a)
Ta część kiedyś będzie rabatą. Na początku niewielką z uwagi na konieczność posiadania boiska, a potem pewnie będę powiększać

Ale las się u ciebie zrobił, co ta za dwa drzewa na froncie, dobrze pamiętam, że jeden z nich to grujecznik?
Roocika 22:20, 16 lip 2025

ajka napisał(a)

Ale las się u ciebie zrobił, co ta za dwa drzewa na froncie, dobrze pamiętam, że jeden z nich to grujecznik?

Aniu to grujeczniki.
Ulina 11:57, 22 lip 2025

Wróciłam dziś do tematu okrywowych roślin bo sama się głowię w tym temacie. Muszę runiankę wypróbować na moim bardzo mokrym terenie, nic tam nie chce rosnąć.
Ostatnio ucieszyłam się, że epimedium chce u mnie być. Wypróbowuję je na suchym i podmoklym miejscu. Fajna okrywowe roślina bo ma zwarty system korzeniowy.
DariaB 13:04, 22 lip 2025

Asia niby rozumiem, że czasem sobie trzeba pomarudzić ale uważam, że absolutnie nie powinnaś tego robić Masz bardzo mądry ogród, nie robiony na siłę tylko zgodnie z warunkami jakie masz. Serio nie powinnaś mieć kompleksów ani do nikogo się porównywać. Cudownie wyglądają te ciemnoniebieskie przetaczniki wyłaniające się z masy zieleni. Twoje trzcinniki nie wyglądają źle, moje były całe brązowe, musiałam je ściąć.