Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z uśmiechem 09:00, 19 mar 2021

Do góry
jolanka napisał(a)
Trznadel

Samiec:

Samica:
Siedziała sobie pewnego dnia ta tarasie. Pozwoliła sobie zrobić kilka zdjęć i odleciała.

Jolu ,
Jakie masz super towarzystwo
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 08:58, 19 mar 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Asiu ,

Jak ja tęsknię za takimi widokami
Cudne te jeżówki ,
późniejsze fotki też jak marzenie

pięknie
Ogród w remoncie 08:37, 19 mar 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
U mnie dziś taka sytuacja

Brrr....

Asiu ,

Widoczek ładny
ale wiem zielny byłby zdecydowanie lepszy

U mnie niestety tak samo
i strasznie BRRR ....

Jak tu wyjść coś posadzić czy posiać ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:36, 19 mar 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)
Irena każde foteczki z Twojego ogrodu robią na mnie duże wrażenie.
Wszystko mi się podoba. I już widać wiosenne porządki.

Dziękuje Lidka
Dopiero w sezonie będzie fajniej, ale cóż, nie ma co narzekać.

teraz tak

a w sezonie tak
mały wycinek

Ogród w remoncie 07:33, 19 mar 2021

Do góry
U mnie dziś taka sytuacja

Brrr....
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 07:16, 19 mar 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Widzę, że pięknie kwitły

Myślisz, że przetrwały?

Czaruj, czaruj tę wiosnę
Potrzebuje pomocy w dobraniu roślin do metamorfozy klombu 02:23, 19 mar 2021

Do góry
Przecież można podzielić go na strefy obrzeżami plastikowymi - myślałem chwile i przerobiłem plan. Wyszło coś takiego

Strefy
1- Strefa floksów – wyznacza granice klombu
2- Strefa żywopłotu – tuje lub jakieś krzewy – tu proszę o porade co lepiej się sprawdzi
3- Strefa mokra i zasadowa- 2 wierzby hakuro nishiki w białym kamieniu a pośrodku czerwony hibiskus – oczywiście coś w kamieniu między wierzbami jak i wokół hibiskusa może rosnąć
4- Strefa kwaśna – czyli wrzosy i azalie różnego koloru, 2 formowane iglaki
5 i 6 brakuje mi pomysłu

mam jeszcze sporo czerwonej kory więc przydałoby się gdzieś wykorzystać (przynajmniej póki rośliny będą małe)

Bardzo proszę o pomoc bo wiosna za rogiem a ja nie wiem co robić :/
Ogród Basi 00:59, 19 mar 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)

Ten mi się podoba bardzo, Kasiu jaka to odmiana? Gęsto rosną, są naprawdę bardzo ładne. Moja córcia by się ucieszyła, gdybym wsadziła w ogrodzie takie piękne, kwieciste pnącze, bo jak widzi, że się głowię na podwórku, co by tu wsadzić, to tylko pyta, czy będą kwiatki, bo ona chce "takie kolorowe kwiatki" no muszą być!
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:10, 18 mar 2021

Do góry
Dodaję naszą działkę z "osadzeniem" w okolicy.
Liniami pozaznaczałam osie widokowe okolicznych domów z części dziennej oraz nocnej. Domy te są wyżej od naszej działki o ok 2-3m w porównaniu do wysokości naszego przyszłego salonu.
Chciałabym trochę przysłonić ich widok.
Ograniczenie jest takie iż drzewa wyższe niż 2m powinny być sadzone min 2m od granicy, innaczej sąsiad może domagać się ścięcia do wysokości 2m.

Najbardziej zależy mi na przysłonięciu tego środkowego domu [do niego idzie kilka linii pomaranczowych i jedna niebieska. Jest on wysoki i mało atrakcyjny.

Jak to najlepiej rozegrać? i ze spadku działki w kierunku północnym zrobić atut?

Nie chciałabym zbytnio zacienić domu ani sadu czy tez warzywnika.

Opcja 1:
Posadzić wyższe drzewa po 2- 3 sztuki? np ambrowiec slendersiluette albo worplesdon tam gdzie zielone okregi? ok, one są b.wysokie bo ok 15m, ale może można ich wysokść ograniczyć poprzez ścięcie przewodnika?

a moze jakieś inne o w miarę lekkiej koronie i atrakcyjne np pod jesien? żeby nie były docelowo wyższe niż 8-10m?

Opcja 2:
a może ponasadzać jakieś drzewa wielopienne? np. Świdośliwa lamarcka (zielone okręgi) dorasta zwykle do ok 5m?
co innego mogłabym dać?

Do tego jakieś wyższe klony palmowe? tam gdzie fioletowe i granatowe okręgi np Sango Kaku (3-5 metrow wysokosci) oraz np Atropurpureum albo Bloodgood (oba ok 3-5m) ?

a za warzywnikiem, gdzie brązowe koło dać jednego ambrowca worplesdon?

Klony pojawiłyby się też od strony południowo-zachodniej, okolice wejścia do domu.

czy to ma sens?
czy błądzę zupełnie?

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 22:34, 18 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Bardzo fajny efekt uzyskałaś tym szaleństwem kolorów w minimalistycznych donicach
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 22:34, 18 mar 2021

Do góry
A co do zimy - właśnie byłam z psem na dworze. Takie widoki

Pomysł na... Przedogródek! 21:57, 18 mar 2021

Do góry
Wieczorową porą, gdy dzieci już śpią,ja mam chwilę by myśleć dalej o swoim ogrodzie. Dziś tak na szybko....

Co myślicie o obsadzeniu tarasu rozplenica Hameln? Nie będzie monotonnie?
Taras od południa około 6 m długości. Słońce, piach , brak nawadniania, silne wiatry - ekstremalne warunki Poznym popołudniem brzoza daje troszkę cienia (co widać na zdjęciu)

Wcześniej chciałam lawendę, na zmianę z thuja danica.

Mały podmiejski 21:52, 18 mar 2021

Do góry
Aga, trochę mnie nie było to fakt, ale nie siedziałam bezczynnie
Po pierwsze - załatwiłam ekipę do zrobienia cokołu domu. Jeszcze trochę i wejdą z robotą. Musi się jednak trochę cieplej zrobić, bo jeszcze na te roboty za zimno.
po wtóre - załatwiłam ekipę do tarasu, obgadałam z nimi front robót, prawie wszystko zaklepane. Wchodzą z tarasem w najpóźniej w połowie maja, może wcześniej. Zanim jednak wejdą muszę wyrównać grunt na którym będzie taras. Mąż zrobi to sam - ma na to cały kwiecień. Zastanawiałam się czy wraz z tarasem nie zrobić od razu zadaszenia/pergoli. Chęć jest, zobaczymy czy fundusze pozwolą, ale nie mam tu na razie jakiegoś wielkiego ciśnienia.
po trzecie - zaczęłam wytyczanie lewej części ogródka, ale jeszcze nie ma co pokazać
dalej - obdzwoniłam wszystkie szkółki w moim województwie za cisami. Byłam chyba w 7 - niektóre niezły kawałek ode mnie ale co tam, lubię jeździć autem. Juto jadę do ostatniej szkółki obejrzeć cisa baccata. Mam na oku cisy w kilku szkółkach, ale ostateczną decyzję podejmę w sobotę. Jeden szkółkarz ma mi przywieźć właśnie w sobotę kilka różnych sztuk do obejrzenia. Jak się zdecyduję na któryś to przywiezie mi odpowiednią liczbę, a jak nie to nie. Tutaj takie zdjęcia poglądowe. Ten pierwszy to Hicksi ten drugi to Hillii

i ostatnia sprawa - dziś zarezerwowałam 2 graby Fastigiata do soboty. Może kupię. Zobaczymy ale bardzo ładne egzemplarze
Nasz przydomowy ogródek 21:46, 18 mar 2021

Do góry
Cudze gaździny mi się podobają, nie powiem
choć rzadkie włosięta i siwe na głowie.
Dlatego że rok w kościele nie dałem bonusa?
ale okropnie boję się wirusa.

A kilka lat temu jeszcze przed covidem
goście do Zbigniewa przybywali.
Siadało bractwo na tarasie
i w krótkich rękawkach wiwatowali.

Tak jakby natura z uśmiechem czekała
kiedy ciemierniki posadzę z polotem.
Natychmiast mróz tęgi wywołała
aby się pewnie położyły pokotem.

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:30, 18 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Milunia! Jestem pod wrażeniem! Twój ogród piękny nawet teraz, bez kwiatów.
Oczywiście obsadzone donice też podziwiam, stokrotki i pierwiosnki, cudnie!
Ogród długi 21:30, 18 mar 2021

Do góry
basia3012 - Basiu, Ty masz z ozdobami w ogrodzie tak, jak ja mam z ozdobami w domu: nie mogę się oprzeć, żeby czegoś nie dostawić, powiesić. Śmieję się czasami, że niedługo zabraknie mi pustego kąta w domu Ty masz tak chyba z ogrodem (widziałam ptaszki cudne, cudne), zwracasz uwagę na detale. W ogrodzie (na razie tak mam planuję być bardziej zachowawcza, tak mi się wydaje. Ale kto wie, jak już wejdę buciorami w ogródek jak Wy dziewczyny, może i gust mi się zmieni?

A na razie, z ogrodu długiego, przesyłam takie oto tulipany dla ogrzania temperatury:* Kiedyś wyślę, mam nadzieję, i ja jakieś donicowe

Glina i zielsko 21:21, 18 mar 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Co Emusiowi zapodałaś na liście do zrobienia?

Sylwia to moja lista dla Ślubnego

1. Wywieźć na śmietnisko graty po budowie, palety big bagi resztki papy, siatke ogrodzeniową pobudowlaną i slupy pobudowlane itp.itp.
Przyczepke już załatwiłam na parę dni.

2. Stare miejsce po drewnie opałowym jest niżej niż reszta działki. Bo na działce była rozplantowana ziemia spod domu.
- zasypac ziemią z wykopu pod plot i równo rozplantowac.

3. Rozebrać obudowę z kamienia wkoło oczyszczalni , podnieść korki do góry i ustawić równo z poziomem gruntu.
Wykopać trawe Wydmurzyce z tego kamienia i wywalić bo to straszna łajza jest. Nawieźć ziemi i wyrównać teren pod przyszłą rabatkę.

Rok temu kazałam te zabudowe zbudować. Awanturował się teraz chłop ze nie będzie rozbierał. Ale rozbierze bo mu fotki ogrodów pokazywałam i nasadzenia zakrywajace oczyszczalnie. A ten kamien podkreśla zamiast ukrywać.

4. Kupić i zamontować 2 krany w ogrodzie. Rury z budynku wprowadzone na etapie budowy.

5. Wykopać 8/9 jałowców, na szczęście małych. Bo w ich miejscu będą rabaty i będzie jeździć glebogryzarka.

Generalnie najważniejsze to pozbyć się ziemi z wykopu bo aktualnie lezy wzdłuż drogi A u nas droga prywatna i mus szybko porzadek zrobic.
Te zwały piachu widać na foto. Dużo latania z taczka będzie.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:19, 18 mar 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
maselkiem moge rzucic

jutro musze jakies fotki porobic ogrodowe bo sie teraz tyle dzieje
dzis bardzo duzo powycinalam. Teraz czas na odchwaszczanie.

Cudne wiosenne kwiaty u ciebie, ale masełko prezentuje się rewelacyjnie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:16, 18 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)
tu wkoło też już zrobiłam, na końcu kanty i grabienie
a patrząc w przód na mur.....wyrośnie dom sąsiada, 400m, tak sobie patrzyłam i będę musiała wywalić kilka krzewów i dosadzić szybko rosnące drzewa, bo będą mieć na mnie ok

a to dla Mireli
po lewej Nova Zembla, a na końcu tej linii Calsap
widać różnice, choć oba rodzaje mają tu trudne warunki
wiadomo, po zimie odżywianie potrzebne, hortensje już tu ścięłam, są przeplatane, limki na pniu i anabelki z ogrodowymi

widać też różnicy w pokroju rh

tam gdzie słonko

znowu radykalnie ścięty perukowiec, męczę się w sezonie z ciągłym cięciem, więc raz, a dobrze

Irenko! Pięknie u ciebie, wysprzątane, poobcinane, krokusy pięknie kwitną. super!
Dobrze, że ze zdrowiem w porządku, to najważniejsze. Tylko więcej słoneczka by się przydało!
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:14, 18 mar 2021

Do góry
Coś tej wiośnie nam nie spieszno
nawet kicie jej wypatrują

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies