Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku emerytki 17:31, 08 lut 2021

Do góry
Ciąg dalszy zimy.

Ogród... 16:46, 08 lut 2021

Do góry

Wczoraj na podwórko przyszła sarna.

Dzisiaj za oknem wiatr, mróz i śnieżyca. Pozdrawiam ciepło.
Zieleń, drewno i antracyt 16:41, 08 lut 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Prawdziwie mroźny luty dzisiaj mamy, niestety tylko śniegu brak.
Trochę wiosny przyniosłam do domu.

Piękne tulipany, poprawiają humor, kiedy taka pogoda, jak dziś. Przynajmniej u nas, mrozi, śnieży i wieje, tylko w domu siedzieć przy kominku. Pozdrawiam cieplutko!
Ogród... 16:37, 08 lut 2021

Do góry

W kamiennym kręgu od początku 16:33, 08 lut 2021

Do góry

Jak tak będzie sypać całą noc to zaspy będą metrowe
Ogród... 16:33, 08 lut 2021

Do góry
Ogród o zachodzie słońca kilka dni temu

Słońce kryje się za lasem

W kamiennym kręgu od początku 16:32, 08 lut 2021

Do góry
Luty pokazuje na co go stać. Na termometrze -10 i świata nie widać

Sezon 2017 u Hanusi 16:29, 08 lut 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
To co z biblioteki przyniosłam, już przeczytałam. A wychodzic na mróz nie bardzo pragnę, trzeba czymś ręce zająć. Szybciej czas minie. Może takie kwiatki wyrosną mi wiosną w ogrodzie?

Hanusiu! Jakie ładne kwiatuszki, miło mi się kojarzą, bo maja mama robiła na szydełku serwety, obrusy, obrazy, ja raczej obrazki krzyżykami (póki oczy nie wysiadły). Pozdrawiam cieplutko, bo u nas zima na całego!
Ogród... 16:25, 08 lut 2021

Do góry
Witam serdecznie w mroźny, śnieżny dzień.

Codziennie coraz więcej śniegu

Mazurskie klimaty Małgorzaty 16:23, 08 lut 2021

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
A widzicie tego chytruska?--chyba się czai na moje kury.

Ale ładne zdjęcie z liskiem! A jaka pogoda, niebo bezchmurne. Pięknie, i te ptaszki (zdjęcie powyżej)!

Też lubię kiedy bluszcz wchodzi na drzewa, a niezapominajki sieją się, gdzie chcą. Pozdrawiam!
Małymi krokami-Ogród Wioli 16:14, 08 lut 2021

Do góry

Masakra metrowe zaspy
Ale chociaż roślinki mają kołderkę...

Glina i zielsko 15:54, 08 lut 2021

Do góry
Dziś pada i pada. Śnieg oczywiście. A mi się marzy wiosna....

Moje rodki w maju takie były.

Mam ich 9. Nazw nie zapamiętałam.
Kartki były ale komu one potrzebne....
Sadzone przed ogrodowiskiem.
Więc wybaczcie
Powtarza się chyba tylko biały. Kupione w lokalnej szkółce po kilkanaście złotych jako resztki z poprzedniego sezonu.
Kwitło 8. Posadzilam je na północnej ścianie. Między domem A płotem sąsiada.

Jeden zgubił parę liści jesienią. Ale już wiem co mu dać w dołek więc wiosną będzie leczenie.
Co mogę posadzić pod nimi?

Ahoy
Ogród z koniczynką 15:53, 08 lut 2021

Do góry
Pojechaliśmy na działkę sprawdzić, czy wszystko gra...
Sniegu bardzo dużo, przy karmniku sople, na zewnątrz - 11 st. a w domu -3 st. brrr...
Ogród pod Krakowem 15:39, 08 lut 2021

Do góry
Poprawiłam, może teraz będzie lepiej. jeśli nie jeszcze spróbuję zapisać w jakimś innym formacie plan ogrodu bo widzę że niestety niewyraźne podpisy.
Dla odmiany czas na zmiany... 15:31, 08 lut 2021

Do góry
Ja mam wiosnę na parapecie
Ogród pod Krakowem 15:19, 08 lut 2021

Do góry
Witajcie
Chciałam prosić o Wasze opinie, o tym „projekcie” No cóż, projekt to to nie jest… raczej wstępny pomysł na ogród. Pomysł zawiera elementy które mogą być realizowane stopniowo w miarę odkładania środków, np. warsztat męża czy piwniczka. Chodzi o to żeby wszystko miało swoje miejsce i nie trzeba było potem myśleć gdzie to wcisnąć
Ale może po kolei. Jakiś czas temu kupiliśmy działkę. Jesteśmy już po załatwieniu wszystkich formalności, na wiosnę startujemy z budową domu !
O działce: Działka ma 25 m szer. i 92 m dług., 23 ary. Działka ma niewielką pochyłość na południe- ok. 1 m.

widoki
na północ

na południe

na wschod

na zachód, robione prawie z końca działki

Ziemia ciążka: glina, pylasta ale dość urodzajna. Działka na wzniesieniu, nie pochodzą wody gruntowe. W bezpośrednim sąsiedztwie otoczona polami rolnymi. Od północy domy i lasek mieszany z dużą ilością brzóz. Od południa stary sad. Od zachodu działki budowlane.
O nas: rodzinka 2+3 dzieci 1,3,5 lat 2 dziewczynki i chłopak, więc potrzebny mini plac zabaw i kiedyś duże boisko. Mąż typowy majsterkowicz, wiec potrzebny jakiś warsztat. Ja jestem typowym ogrodnikiem, dom jeszcze nie stoi a ja już bym kupowała i sadziła
Przyznam się Wam że zakładam wątek trochę też po to żeby ochłonąć, posłuchać rad, i dwa razy pomyśleć zanim coś posadzę - bo potem kłopot.
Działka jest długa, cała w plac budowy się nie zmieni, więc są elementy które chciałabym już w tym roku wykonać… np.
1. posadzić sad.
2. zrobić rozsadnika w miejscu ogrodu warzywnego
3. posadzić żywopłot z cisa miedzy sadem a warzywnikiem
4. posadzić żywopłot miedzy częścią dla dzieci a warzywnikiem (róża pomarszczona?)

Na razie myślałam tylko o funkcji jaką mają pełnić poszczególne części działki. Do rozważań o stylu, kształcie rabat, czy co konkretnie sadzić jeszcze bardzo daleka droga. Kocham sosny, brzozy, wrzosowiska, w ogóle wszystkie wrzosowate… trawy, rośliny wodne, oj długo by wymieniać… iglaków nie za bardzo, a poza tym wszystko chyba . Mam pomysł na kolorystykę, ale to wszystko „potem”. I tak, wiem że na glinie z wrzosowatymi będzie trudno… ale kompostowniki już stoją i w jednym idzie już produkcja kwaśnego kompostu z trocin.
Pomysł jest taki:

Każda część ma mniej więcej po ok 5 ar
1. Przy domu część „formalna” 5,5 ar
• Zadaszonym tarasie przy kuchni wypada ok 80 cm powyżej poziomu gruntu. Skarpę chciałam obsadzić ziołami, pomidorami koktajlowymi itp. To co warto mieć pod ręka
• W południowo zachodnim narożniku działki domek dla dzieci, z huśtawką -żebym miała je zawsze na oku, póki są małe. Potem do likwidacji.
• Przy samym domu rośliny ciemierniki i rośliny cebulowe, okna zaprojektowane do podłogi, i chciałabym żeby ta wiosna zaglądała mi do domu

2. Ogród ozdobny 5,5 ar
• Oczko wodne – musi pozostać w tym miejscu, kształt może się tylko zmienić.
• Warsztat z otwartą wiatą od strony oczka wodnego
• Rabaty nieprzesłaniające osi widokowej
• Miejsce na torfowisko
• Piwniczka, przysypana ziemią – górka dla roślin
3. Ogród dla dzieci 5 ar,
• boisko wychodzą mi wymiary 16x18,5m chyba ok? Jak ktoś ma dzieci proszę niech się wypowie.
• od północnej granicy jagodnik (dzieciaki uwielbiają borówkę amerykańską
• od południa jakaś swobodna preria
• gdzieś przy prerii miejsce na ognisko i obok piwniczka
4. Warzywnik – 2 ar nie za mało?
• z mini kurnikiem,
• z podwyższonymi grządkami
• z małą szklarnią
5. Sad z łąką kwietną 5 ar
- Założenie jest takie żeby aż do warzywnika dało się podjechać autem (nie musi być droga, ale musi być przejezdne).
- od południa nie przysłaniać widoku, bo przy dobrej widoczności widać zarys Tatr.
- od północy drzewa nawiązujące do tego co jest w krajobrazie.
- Zakładam że zanim się wprowadzimy to dzieciaki będą mieć 7, 5 i 3 lata i będą głównie używać boiska.
Bardzo proszę Was o komentarze. Zwłaszcza osoby które mają ogrody dla dzieciaków. Wiem że warzywnik wypada dość daleko i co może wydawać się niepraktyczne.

Sezon 2017 u Hanusi 14:55, 08 lut 2021

Do góry
Elu, te przerobkowe sprawy i porządkowe, nie bardzo ekscytujące, więc odkładamy na potem. Ja tak odkładam również szycie. A szydełko, to w międzyczasie, jak mi jakieś nici w oko wpadną. Już prawie wszystko wyrobiłam z zapasów, czasami jakiś szalik się spruje...u mnie nic sie świadomie nie wyrzuca. Recykling dobrA SPRAWA.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:51, 08 lut 2021

Do góry

Zieleń, drewno i antracyt 14:22, 08 lut 2021

Do góry
Jarmarki...nie ważne gdzie, ważne że latem
Rzeczywistość zgoła odmienna Widok przez okno na taras i w drugą stronę.

Biało miejscami ponad kolana, a tam gdzie wieje najmocniej goła trawa. Wyskoczyłam na chwilę obsypać śniegiem hortensję dębolistną. Reszta musi sobie radzić sama. Podobno taka pogoda ma się jeszcze trochę utrzymać. Sporo mam na ten tydzień jazdy samochodem, a od rana ani jeden pług na drodze obok się nie pojawił...
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:12, 08 lut 2021

Do góry
A dzisiaj zawiało na maxa, nawet w krzakach, wszystko pod śniegiem
Ogrod oglądam przez szybę, ptakom dosypalam wczoraj
A tak wyglądają ulice w samym centrum stolicy o godz 13....
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies