Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

April podbija las... 19:26, 01 lut 2021

Do góry
April napisał(a)

Cześć
Zdjęć mam sporo, dopiero część przejrzałam wybierając czego nie wstyd publikować. A co do planów, to oczywiście cieniste rabaty. Suchy cień, półcień, który jest sporym wyzwaniem.
Każdy nowy gość dostaje fotkę

No to pytam - o tego floksa, ma ładne, gęste wiechy, a kwiaty dość drobne - co to za odmiana?
Ogród zielonej AniaK 19:23, 01 lut 2021

Do góry
Ogród zielonej AniaK 19:21, 01 lut 2021

Do góry
Z niecierpliwością oczekuje na takie widoki w moim ogrodzie

Mazurskie klimaty Małgorzaty 18:33, 01 lut 2021

Do góry
Na ryneczku kupiony za 50 zeta kawkowy komplecik--mus przemalować na biało
Mały podmiejski 18:23, 01 lut 2021

Do góry
Bardzo ładny plan narysowała Inka - ma dziewczyna talent
Styl ewaluował od nowoczesno-formalnego do barokowego, formalnego z wyraźną osią widokową, a nawet dwoma, długą i krótką. Wydaje mi się jednak, że krótka oś powinna iść od okna, a nie od ściany pomiędzy oknami. Takie osie pięknie wyglądają również z okna i szkoda byłoby je oglądać tylko z boku.
Pozwoliłam sobie ten kawałeczek przekopiować kawałek dalej. Iwonko, mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. Ogród jest krótki i szeroki. Czy ta poprzeczna ścieżka nie poszerza tego ogrodu dodatkowo? W Twoim planie Kasiu podobało mi się to, że dzięki ścieżkom od tarasu do płotu zastosowałaś trick ukrywający szerokość ogrodu. Rabaty były bardziej kwadratowe i ogród zmienił proporcje. Tutaj wg mnie poprzeczna szeroka ścieżka podkreśla jeszcze jego szerokość.

Nowy Stary Ogród Angielski 18:06, 01 lut 2021

Do góry
Drodzy Forumowicze,
podglądam Was od wielu lat, ale dopiero dzisiaj zebrałam się aby zarejestrować swoje konto i dokonać pierwszego wpisu.

Otóż mam do rozplanowania swój nowy ogród. Po pierwszym, który okazał się projektową porażką (właściwie ze względu na brak planu), chciałabym tym razem dopracować koncepcję przed wbiciem pierwszej łopaty. Z pewnością najlepiej byłoby skonsultować się z profesjonalistą, ale ogrody to moja pasja i chciałabym mieć poczucie, że podołałam sama.

Więc do rzeczy - marzę o starym angielskim ogrodzie, ale na mojej działce nie rośnie w tym momencie niestety nic Zero. Może znajdą się jakieś kartfole, bo buduję się właściwie na byłym polu uprawnym.

Ogród jest przydomowy na działce o wielkości 1100m. Część za domem to zgrabny prostokąt o wymiarach 26x24m. Ziemia niestety gliniasta, wysoki poziom wód gruntowych, ale myślimy, żeby ją wzbogacić przed nasadzeniami.

Dom będzie z czerwonej cegły i cegłę chciałabym wprowadzić również do ogrodu.

Marzą mi się brzozy, wielkie świerki, paprocie, bluszcze jednym słowem zieleń, zieleń, zieleń i to ta dzika, nieposkromiona, z nutą leśnych inspiracji.

Załączam mój wstępny szkic rozmieszczenia ścieżek i zakątków. Znalazły się tam:
- Duży trawnik ze względu na dzieci, psy i zamiłowanie mojego partnera do ruchu na świeżym powietrzu.
- Alatana ze stołem przy której chciałabym grillować.
- Strefa wypoczynkowa z paleniskiem - obok myślałam o małej drewnianej konstrukcji, która byłaby przy okazji fontanną.
- Mała szklarnia na pomidorową hodowlę.
- Wzdłuż domu dobudowana zostanie pergola obsadzona bluszczem.

Za każdym razem kiedy zabieram się za projekt dostaje bólu głowy Z wytyczonymi zakątkami i rabatami byłoby mi łatwiej poradzić sobie z nasadzeniami, ale to właśnie z tym mam największy problem - jak prowadzić ścieżki? Jak ułożyć wszystkie elementy względem siebie?

Moi Drodzy będę wdzięczna za wszelkie wskazówki albo słowa otuchy, bo czuję się podekscytowana ale pełna obaw. Prowadzę już jeden ogród od ok. 10 lat, ale ten wydaje się zdecydowanie większym wyzwaniem.

Pozdrawiam Was wszystkich w oczekiwaniu na rozpoczęcie sezonu!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:01, 01 lut 2021

Do góry
My czekamy na drugą wnusię, a ja szykuję małej wyprawkę

Gratuluję Jejku jakie to słodkie
Przerwa na kawę... 17:47, 01 lut 2021

Do góry
inka74 napisał(a)

Co to za drzewko z suchymi liśćmi z lewej?
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:41, 01 lut 2021

Do góry
dla Mierlli mühlenbeckia tak obecnie wyglada

jeszcze lwa Wam zostawie z wczorajszego spacer, ktory pilnuje goraego zrodelka w Bad Birnbach
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:38, 01 lut 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ogród w zimowej szacie wygląda przepięknie
Zacisze Alicji 16:25, 01 lut 2021

Do góry
Zacisze Alicji 16:16, 01 lut 2021

Do góry
Zacisze Alicji 16:08, 01 lut 2021

Do góry
Marzą mi się już takie widoki.

Zacisze Alicji 15:58, 01 lut 2021

Do góry
Darcia! Masz rację, prawdziwa zima, jak dawniej. Tym bardziej czekamy na wiosnę i na wiosenne kwiaty.

Mirkowy ogród (początki) 15:17, 01 lut 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Za sprawą Gosi- Myszy oprócz brzóz również zaczynam zwracać uwagę na serby
Faktycznie Twoje prezentują się zacnie

Mirelko Serby są fajne może znajdziesz dla nich miejsce. Brzozy polecam sama mam ich sporo
Tu z sosenką i dereniem na jesieni
Zieleń, drewno i antracyt 15:17, 01 lut 2021

Do góry
Gosia, czyżbyś wątek zakładała?
Podpis nie podświetla się na zielono.

Saren, zajęcy i lisów u nas na razie jeszcze sporo.
Mirella, ty chyba u siebie masz podobne tereny.

Asia, ciemne tło idealnie odbija zimowe kwiatki, chociaż nie wiem jak to wyjdzie w przypadku Twojego czerwonego.

Zasypuję Was ostatnio nieogrodowymi zdjęciami. Obiecuję, że to ostatni raz
Dzisiejszy w-f nieletnich
April podbija las... 15:02, 01 lut 2021

Do góry
April napisał(a)

Łaaa! Ale tu czadowo!!! Na tyłach są trzcinniki? A ta chmurka wokół sosny na drugim zdjęciu, to co za trawka?
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 14:55, 01 lut 2021

Do góry
Dla miłych gości Rhabsody in blue.
Ma zachodnią miejscówkę i chyba dlatego ma taki piękny kolor.
Za drzwiami do ogrodu... 14:46, 01 lut 2021

Do góry

Muszę zacytować - fantastyczne to zdjęcie Hmmm różnie można je odbierać: prośba o mróz, joga w ogrodzie
Za drzwiami do ogrodu... 14:33, 01 lut 2021

Do góry
anpi napisał(a)

Chyba niedaleko, bo spionizowany 26 stycznia :

dziś wygląda...jak wygląda!:

Ha ha. Bałwan ćwiczy jogę

Aniu, przepiękny ogród w zimowej scenerii . Widziałam też zdjęcia bez śniegu, jest cudownie o każdej porze roku.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies