Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe wariacje

Ogrodowe wariacje

ElzbietaFranka 11:48, 09 cze 2021

Wiaan napisał(a)

Poszło na priv

Mnie też wyślij na priv. Bardzo.ladnie to wygląda. Miałam robić z drewna, ale eM się naczytał i chce zrobić takie jak na focie. Ile za to dałaś i jakie masz wymięry. Oświetlenie sama robiłaś.
Wiaan 12:11, 09 cze 2021

Martka napisał(a)
Aneta, przypomnij, na jakiej długości masz posadzone hortensje? Jaką szerokość ma ta rabata? Na oko wygląda mi, że możesz tam umieścić 3-5 grabów. Frans Fontaine lub fastigiata? Dobrze jest sadzić je co 1.7-2m, w zależności od efektu jaki chcesz uzyskać. U mnie co 1,7, zgapiłam od Johanki.

Rabata tam gdzie są hortensje ma 10 x 2,20 m bo hortki nie są obecnie posadzone na całej długości, a jak będą drzewa to wtedy ładnie rozmieszczę.
Jeszcze chodzą mi po głowie buki dawyck purple, ale dam je jeszcze po innej stronie wkomponowane w trawniku, a może wtedy jednego tak po środku miedzy domem a domkiem narzędziowym

edi75 12:19, 09 cze 2021

Tez bym chciała więcej info o altanie na tarasie ..jeśli mogę
Wiaan 12:24, 09 cze 2021

edi75 napisał(a)
Tez bym chciała więcej info o altanie na tarasie ..jeśli mogę

Widzę, że altana robi furrorę bardzo dużo ludzi przejeżdżających obok nas zatrzymuje się i pyta o nią
Namiary wysyłam na priv.
MiluniaB 13:11, 09 cze 2021

A co będzie rosło przy domku ogrodnika tam gdzie biały kamyczek?
Wiaan 13:31, 09 cze 2021

MiluniaB napisał(a)
A co będzie rosło przy domku ogrodnika tam gdzie biały kamyczek?

W tym konkretnie miejscu nic trawy są tak wielkie, że musieliśmy poszerzyć bo nie dało się kosić trawnika. Dlatego też planuję jeszcze dorobić miejsca, aby dodać niewielkiego koloru

To one w pełni sezonu

Wiaan 13:33, 09 cze 2021

Seslerie jesienne czekające w doniczkach posadziłam tymczasowo do skrzynki, bo dusiły się prawie bez ziemi w filcu jakimś i prawdę mówiąc to nie wiem czy będę ich fanką. Dam im czas, bo na tą chwilę to nie wyglądają dobrze.
Martka 16:51, 09 cze 2021

Ha, rozplenice w swojej pełni robią psikusa Faktycznie giganty. Co do grabów, kupiłam najpierw dwa razy po trzy, na dwie różne rabaty. Ustaliłam na podstawie rozkminek Johanki i u Magda Arbus, że optymalny rozstaw dla grabów kolumnowych to 1.70m. Potem ustawiłam u siebie na rabacie jednej i drugiej i faktycznie tak! Jeśli dasz szerszy rozstaw, to jakoś giną, nie robią tego efektu stadnego, nie wyglądało to najlepiej. Jeśli dasz je bliżej, to za gęsto, będą się górą spotykały. To może być sensowne w przypadku, jeśli chcesz się bardziej przesłonić, ale wtedy nie ma sensu kupować fastigiata tylko zwykły grab i formować go.
Teraz, Wiaan, musisz popatrzeć, co by Tobie najbardziej odpowiadało. Czy chciałabyś mieć graby na całości tej rabaty z hortensjami, czy też na jej centralnym fragmencie, czy może z jednej strony rabaty, np. z lewej. Czasem plany planami, ale jak już masz donice i ustawisz, wiele rzeczy widać. U mnie tak było. To, co zaplanowałam na papierze, wygląda zupełnie inaczej.
Patrząc na Twoje zdjęcie, to trzy graby dałabym chyba mniej więcej tam, gdzie rośnie teraz 3, 5 i 7 hortensja patrząc od lewej.
Agatorek 21:01, 09 cze 2021

Wiaan napisał(a)
Stipa na różanej urzekła mnie krzaczki róż małe, ale już widzę pierwsze pączki róż, cieszę się jak mała dziewczynka

Świetnie wygląda stipa na tej rabacie. Jak róże podrosną, będzie super

Jaką masz rozplenicę (tego potwora ) przy domku? To hameln?
LIDKA 21:05, 09 cze 2021

Rabatka z różami cudna. Fajnie rozmieszczasz rosliny.
Mnie przesladuje sadzenie w rzedach. No nie umiem inaczej.