Ha, rozplenice w swojej pełni robią psikusa

Faktycznie giganty. Co do grabów, kupiłam najpierw dwa razy po trzy, na dwie różne rabaty. Ustaliłam na podstawie rozkminek Johanki i u Magda Arbus, że optymalny rozstaw dla grabów kolumnowych to 1.70m. Potem ustawiłam u siebie na rabacie jednej i drugiej i faktycznie tak! Jeśli dasz szerszy rozstaw, to jakoś giną, nie robią tego efektu stadnego, nie wyglądało to najlepiej. Jeśli dasz je bliżej, to za gęsto, będą się górą spotykały. To może być sensowne w przypadku, jeśli chcesz się bardziej przesłonić, ale wtedy nie ma sensu kupować fastigiata tylko zwykły grab i formować go.
Teraz, Wiaan, musisz popatrzeć, co by Tobie najbardziej odpowiadało. Czy chciałabyś mieć graby na całości tej rabaty z hortensjami, czy też na jej centralnym fragmencie, czy może z jednej strony rabaty, np. z lewej. Czasem plany planami, ale jak już masz donice i ustawisz, wiele rzeczy widać. U mnie tak było. To, co zaplanowałam na papierze, wygląda zupełnie inaczej.
Patrząc na Twoje zdjęcie, to trzy graby dałabym chyba mniej więcej tam, gdzie rośnie teraz 3, 5 i 7 hortensja patrząc od lewej.