Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

April podbija las... 12:44, 27 sty 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Och, jaka uczta dla oczu. Niebywałego dokonałaś. Uzyskanie takiej masy kwiecia w leśnym zakątku to piekielnie trudne wyzwanie. Świetnie sobie poradziłaś.
Metodę czytania wątków od początku też uskuteczniałam. Raczkującemu ogrodnikowi ta metoda dodaje skrzydeł, bo uświadamia, że u każdego narodziny ogrodu odbywały się z towarzyszeniem męki twórczej i fizycznej.
Trzymam kciuki za systematyczność.

Haniu, bardzo miło gościć tak wytrawną ogrodniczkę. Twój wątek stale podglądam. Jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie zanim rośliny u mnie będą tak dorodne jak u Ciebie. Ale nie ma się co śpieszyć. Potem będą kolejne problemy z brakiem miejsca... A tak, mogę jeszcze się twórczo pobawić.
Systematyczność... jakieś obce słowo

Mirkowy ogród (początki) 12:41, 27 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Spryciula.
Ciekawe, jaki nas sezon czeka, bo zima prawidłowa w tym roku.

Zobaczymy jaki będzie Ja bym chciała aby był wolny od covidu.
Muszę w tym roku Danusię odwiedzić Mam tak blisko a jeszcze nie byłam

Takiego gościa mam co rano
April podbija las... 12:38, 27 sty 2021

Do góry
Tak Dziewczyny, zaskoczenie, największe to chyba dla mnie

Zanim odpowiem na kolejne posty, kilka drastycznych zdjęć, przed i po.

GRUDZIEŃ 2013

Pierwsze próby rysowania rabat i trzy biedne borówki

To samo miejsce "PO" wiosną:

w Czerwcu

Sierpień

i z perspektywy tarasu, choć tutaj mniej widać bo rabata się zlewa z donicą tarasową, a dzielącego je trawnika nie widać wcale...
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:31, 27 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
czekam na takie widoki

Ja też wzdycham do takich widoków. Ech aby do marca . W marcu zaczynam cięcie traw jak pogoda pozwoli
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:29, 27 sty 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
A u Nas Kochana sypie od rana mówisz że róże już ciachnełaś?

U mnie przesytało
Będzie test, jak przeżyją, zaraz luty a one okrywowe.

tych pachnących lilii wiosną dosadzę
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:15, 27 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Hortensje niesamowite. zajrzyj na pw, kotki wynalazłam, dużo ofert adopcji.

Hortensje u mnie na wypasie.
Już oglądam wszystkie

Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 12:10, 27 sty 2021

Do góry
Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 12:10, 27 sty 2021

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 12:05, 27 sty 2021

Do góry
Ciemiernik cuchnący już chciałby zakwitnąć
Słoneczny Ogród 11:56, 27 sty 2021

Do góry
Mirella
Ciemiernik Mont Blanc

Wybrałam największy, a było z czego wybierać, jest mega rozrośnięty i zapączkowany.

Milka
U nas Ci kotów dostatek, choć nie mam ani jednego, ale mogę Ci złapać

Zobaczcie śniegu już dawno nie ma, ale bałwan był taki wielki i śnieg zbity w tych kulach, że jeszcze coś widać.

Ogród... 11:56, 27 sty 2021

Do góry
Dziękuję Basiu, że do mnie zajrzałaś. Obecny ogród nam kilkanaście lat, stworzyłam go od podstaw. Jak tylko przeprowadziłam się w obecne miejsce zamieszkania, wiedziałam, jak będzie on wyglądał. Miał być klomb z bukszpanami na środku i długie rabaty kwiatowe, a wokół ogrodzenia iglaki i krzewy liściaste. I tak realizowałam marzenia. A po kilku latach dodatkowo powstały żywopłociki bukszpanowe (to wpływ Ogrodowiska ). Nie wiem, kiedy powiem, że ogród jest już skończony, jeszcze sporo do wykonania, ale sama w nim pracuję, pomocy nie mam i dlatego realizacja kilku pomysłów przeciąga się w czasie. Na rabatach kwiatowych ma być u mnie kolorowo. Może czasem nawet za dużo jest tego koloru, ale popracuję nad tym wiosną. Przeciwwagą dla tych barwnych rabat jest trawnik.

Co do cesarskich koron- rosną u mnie od kilkunastu lat. Nie miałam z nimi większych problemów do ubiegłego roku. Rozmnażają się przez dzielenie cebul u mnie niezbyt szybko, ale ja mam gliniastą ziemię, a one raczej takiej nie lubią i czasem gniją. W roku, kiedy cebula się podzieli, nie kwitnie. Co kilka lat trzeba cesarskie korony rozsadzać, bo robi się ciasno, cebule drobnieją i nie kwitną. Miałam to uczynić w zeszłym roku, ale nie zrobiłam tego, i teraz wiem, że nie będą one kwitły ładnie. Rozsadzając cesarskie korony sypałam do dołka warstwę piasku (drenaż), na to sporo obornika. Cesarskie korony są bardzo żarłoczne, trzeba je nawozić(czytałam, że wiosną garść nawozu sypać na jedną cebulę) bo inaczej, mimo że wydadzą pąki kwiatowe, to przy braku dostatecznego nawożenia, pąki zaschną lub nie rozwiną się ładnie. Nawożę kilka razy w roku. Ja nie mogę powiedzieć, że one są bardziej pracochłonne w uprawie niż tulipany, ale kilka lat temu rozsadzając korony, podzieliłam się z kilkoma koleżankami i niestety, u żadnej z nich te cebule nigdy nie zakwitły. Nie wiem, dlaczego. Dodam, że tulipany traktuję jako jedno -dwuletnie rośliny u mnie, bo nie lubią mojej gliniastej ziemi i giną.

I jeszcze o liliowcach.
Prawdą jest, że pojedynczy kwiat liliowca kwitnie tylko dzień, ale w jednej kępie znajduje się wiele łodyg z pąkami i taki liliowiec może zdobić ogród kilka tygodni. Wiadomo, im większa roślina, tym ma więcej kwiatów. Odmiany liliowców bywają różne, jedne posiadają mniej kwiatów, ale duże, inne kwitną w ogromnych ilościach, ale kwiaty są mniejsze. Specjalistką w odmianach nie jestem, kupuję liliowce w których podoba mi się kształt, kolor, rozmiar, falbanka. Wybór jest ogromny.
Mam nadzieję, że chociaż częściowo znalazłaś odpowiedzi na pytania,czy uprawiać cesarskie korony i liliowce. Pozdrawiam serdecznie, Basiu.

Za drzwiami do ogrodu... 11:54, 27 sty 2021

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 11:51, 27 sty 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Dużo Wam śniegu dosypało Pięknie wygląda ogród
Bałwan rewelacyjny. Myślałam, że guziki z szyszek, a tu jednak jeżówki
U mnie pysznogłówki po dwóch sezonach same zniknęły z ogrodu. U Ciebie też tak bywa?

U mnie pysznogłówki ładnie przyrastają. Kilka mam dłużej, a kilka dopiero drugi sezon, ale i te już jesienią puściły nowe listki z ziemi.
Robiąc bałwana coś go dobrze nie wyważyłam i teraz gnie się do tyłu Wczoraj go trochę prostowałąm
Śnieg mimo temp.+1 trzyma się wszędzie i ciągle coś pruszy.
Za drzwiami do ogrodu... 11:40, 27 sty 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Aniu świetny bałwan ,a zimowe fotki bajkowe

Po nocy bałwan trochę "zawiany"
Za drzwiami do ogrodu... 11:13, 27 sty 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

O pysznogłowkach przypomnę

No faktycznie śniegu teraz masz więcej
Bałwan super, dojrzałam jeżówkowe kwiatostany
Stolik wygląda jak tort, ciekawe co jest w środku...

Mam nadzieję , że nie mieszkasz w rejonie gdzie nie mają prądu przez te śnieżyce

Na szczęście u nas prąd jest
Opady śniegu duże, dobrze że bez silnego wiatru. Na dworze jest przyjemnie. Poszaleliśmy wczoraj trochę z wnukami. Robiliśmy anioły na śniegu. Dzieciaki odśnieżały łopatą im grabiami, a em grubszym sprzętem
A pod śniegiem na stoliku też ukrył się aniołek
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:13, 27 sty 2021

Do góry
Taka Pusia była stara Ta prawie bliźniaczka.

Stara Pusia

Nowa Pusia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:11, 27 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pochwalę się też Pusią, wyrosła i wypasiona jest. Szczególnie lubi Grzesia.

Ale cudna, no taka mi się marzy. Lwy odlot
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:10, 27 sty 2021

Do góry
Milka napisał(a)
Dobra jesteś avatar extra!

Witek mi zrobił

Miłkowo - sezon 2016-2022 11:08, 27 sty 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Ależ piękne widoki przyniosłaś ślicznie jest. Też tęsknie za takimi widokami. Choć w domku Chłopaki wola śnieg i zimę. Są sanki i zabawa w śniegu. Ale spokojnie, spokojnie przyjdzie dzień kiedy zatęsknią za słońcem i ciepłem.
Pozdrawiam Serdecznie.

Dzieciaki wiadomo, że ze śniegu mają frajdę i dobrze.
Dziś słonecznie, 3 na plusie, ale śnieżek leży i wilgoć.

ścięłąm już róże w donicy
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:06, 27 sty 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Wspaniałe masz te hortensjowe kompozycje doniczkowe Czy to Anabelle? Nie pokłada Ci się w donicach?

Wkoło domu pełno hortensji. Własnoręcznie wyhodowane.
Większość Anabell, o dziowo wcale się nie pokładają, a na rabatach tak.

tu mam też inne, chyba Silver.

mam też różowe Anabellki.

ogrodowe też mam piękne. Aktualnie w domu mam w wazonie tę niebieską, kawałek psy ułamały i o dziwo listki puszcza.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies