Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:40, 06 sie 2018

Do góry
Najdłużej dyskutowaliśmy właśnie nad łąką. Na przyszły rok planuję większą.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:39, 06 sie 2018

Do góry
Z ręką na sercu muszę się przyznać, że w realu łąka jest o wiele piękniejsza bo się rusza i faluje i kolory się przenikają. Widać różne wysokości kwiatów i ta delikatność porusza bardzo. Zdjęcie to tylko płaska fotografia.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:36, 06 sie 2018

Do góry
Z samego rana zjawiła się silna ekipa Mai w ogrodzie
Wszyscy jednogłośnie wypowiedzieli się pozytywnie w sprawie mojej mieszanej mieszanek łak kwietnych, z czego wyszło pastelowe cudo, przypadkiem, bo nie zaplanowałam takiego efektu. Efekt sam wyszedł

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:34, 06 sie 2018

Do góry
Dzisiaj był pracowity dzień, ale inaczej.
Popatrzcie:

fruczak gołabek, poslki koliberek - został sfilmowany przez dwie kamery i dwa aparaty foto.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:32, 06 sie 2018

Do góry
Kasiu Katko - bardzo miłe wpisy, dziękuję.
Basiu
Pszczółko- też ściskam
Gogo emerytko - ja też będę niedługo emerytką, jak kapitał pocz. da się zrobić
Ewo Ando - serdeczności
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:29, 06 sie 2018

Do góry
Karolino - witam wśród arbuzów Dzisiaj skonsumowaliśmy całego i smaakował ekipie Mai w ogrodzie
Aniu Anpi - śliczny masz ogród, to mogę powiedzieć Witam w moim wątku
IzaBela - bardzo miło widzieć w moim kwieciu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:27, 06 sie 2018

Do góry
Justynko - będzie można, przynajmniej mam taką nadzieję i zamiar.
Aniu - fajnie że byłaś
Eliso - granica...hmmm...teraz to tej granicy nie ma. Ogród ciągnie się w nieskończoność
Marysiu, to normalne, tak się przebarwia
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:27, 06 sie 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)
Sporo czasu zajęło mi przejrzenie tego wątku, ale warto było i nie można tego nazwać stratą czasu i siedzeniem na jakimś forum.
Do tej pory dziwiłam się, że nie masz takiego ogrodu jak ten, z masą kolorowego kwiecia od wiosny do jesieni. I wreszcie jest,jako spełnienie marzeń.
Pięknych mebli i detali jest tyle, że chyba wystarczą na cały przyszły ogród.
Budowa ogrodu nigdy się nie kończy i to jest piękne, u mnie znowu dłubanina i nie mam w tym roku warzyw, prócz smutnego pomidora i szczypiorku,
Linie proste popieram, choć i ogród Bressingham czy Beth Chato, gdzie ich nie ma zachwycają przecież.
Pamiętasz spotkanie z Beth, wtedy była jeszcze w całkiem dobrej formie, to już pięć lat minęło i tylko zdjęcia nam zostały...
Z pozdrowieniami.

Gabrielo - wielka i miła niespodzianka, że zajrzałaś i cenny wpis oddałaś Od prawie 5 lat mamy ten ogród, ale 4 lata trwały przygotowania do sadzenia i myślę że tyle dla takiego terenu trzeba poświęcić, a kwiecie nam wynagrodzi.
Ta budowa jest bardzo miła i ekscytująca, o to chodzi, ale sama wiesz bo masz Gabrielo kochana "ogród w budowie nieustającej"
Gdy pisałam artykuł miałam na myśli te dwa ogrody wymienione akurat. Meandrujące wysepki i zakola, jak u Beth Chatto. Kochana Beth odeszła, a nam pozostały jedynie wspomnienia i ogród. Nasz ogród mam nadzieję także kiedyś pozostawić w godnych rękach
Pozdrawiam Gabrysiu i wpisuj się częściej, proszę.

Zakup kosiarki - dylemat 21:21, 06 sie 2018

Do góry
Odpisałam w innym wątku. Nie zamieszczaj tego samego postu w kilku wątkach, proszę.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:19, 06 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Łąka ma przecudnisty płotek Przecudnisty
Moja łąka w pełni rozkwitu I pastelowa.

Takie płotki mi się z górami i naturą kojarzą właśnie Jak wycinaliśmy samosiejki wiśni w podwórku 4 lata temu to wiedziałam, że na to wykorzystam Teraz sobie hoduję wierzbowe żerdzie, wiosną będziemy ogławiać
bardzo się cieszę, że Ci się spodobał
Kosiarka 21:15, 06 sie 2018

Do góry
Aż takich ekspertów od testowania i znajomości kosiarek to u nas nie ma. Tak jak w poprzednim poście, pójdź do najbliższego marketu i zapytaj sprzedawcę.\ Albo pisz do poszczególnych marek wymienionych powyżej.
Poszukuję rozmarynu zimotrwałego 21:13, 06 sie 2018

Do góry
Ja nie znam, ale mój normalny rozmaryn przezimował w namiocie foliowym w donicy.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:45, 06 sie 2018

Do góry
Adrian1992ii napisał(a)
Witam wszytskich forumowiczów

Na podwórku posiadam ok 200-250m2 trawnika jeśli wgl można to tak nazwa
Trawnik jest przerośniety chwastami różnego rodzaju, mleczami, są również ubytki w niektórycb miejscach na obecną chwile napewno nie stać mnie na jakikolwiek tranik z rolki bo wiele razy mi juz taki proponowano w załączniku podsyłam zdj. jak to obecnie wyglada czy macie jakis pomysł na uratowanie tego co na zdj. są jakieś sródki na chwasty ale w moim przypadku to chyba wypadałoby popsikać cały trawnik czy wgl jest sens ładować w to pieniądze czy to pomoże. PROSZĘ O POMOC pod trawnikiem jest zamontowane nawadnianie

Myslę, że można go uratować, trzeba opryskać Starane lub Mniszek na chwasty dwuliścienne. Poczekać aż znikną, dopiero zająć się naprawą trawnika.

1. Skosić
2. wzruszyć grabiami puste miejsca
3. posypać nasionami trawnika sportowego
4. Posypać ziemią do trawników z worków (bez nasion chwastów)
5. Posypać nawozem wielskładnikowym do trawników
6. Lać wodę przez dwa dni w ilości 15 l/m2
7. Będzie dobrze.

8. Potem lać wodę co dwa, trzy dni w ilości 10 l/m2

Potem na końcu zrobić kanciki. Jak już będzie nowa trawa.
Potrwa to z miesiac ale będzie warto.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:39, 06 sie 2018

Do góry
Łąka ma przecudnisty płotek Przecudnisty
Moja łąka w pełni rozkwitu I pastelowa.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:37, 06 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Te kule to różowa hortensja drzewiasta 'Invincibelle Spirit' Pink Annabelle

Pani Danusiu, ja mam pytanie odnośnie hortensji Pink Annabelle, ona u mnie przebarwiła się na zielony, oliwkowy kolor. Czy to prawidłowe czy może coś nie tak zrobiłam?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:13, 06 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Sylwia, zbuduj basen oczyszczany naturalnie, jak my. Bez chemii, nie trzeba nic lać do niego.
Jak skończymy budowę, zaproszę cię na wypróbowanie

Danusiu chętnie się popluskam Obawiam się jednak, że mój basen przy Twoim to jak maluch będzie przy mercedesie
U nas pewnie woda z basenu będzie wykorzystywana do podlewania ogrodu i często podmieniana

Marzył mi się kiedyś taki o jakim piszesz, ale u mnie to spore ryzyko, że po wylaniu rowu od nowa by trzeba zakładać za każdym razem, tak jak u Was po tej ulewie

Mam znajomych blisko co mają staw kąpielowy, byliśmy u Nich ostatnio, w takie upały to zbawienie woda w ogrodzie gdzie można się pociaprać
Ściskam i kibicuję bo dzisiaj masz kamery
Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:41, 06 sie 2018

Do góry
Sylwia, zbuduj basen oczyszczany naturalnie, jak my. Bez chemii, nie trzeba nic lać do niego.
Jak skończymy budowę, zaproszę cię na wypróbowanie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:30, 06 sie 2018

Do góry
Jedyne co się zmieniło w moich pomysłach, to to, że będą raczej linie proste w większości ogrodu, więc meandrujących zatoczek i wysepek będzie mało
Ale kwiecie na pewno w różnorakiej postaci
Gunnera - parzeplin 00:10, 06 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bez substratu torfowego, ona jest bardzo żarłoczna a torf jej nic żarcia nie da. Obornik spróchniały załatwiaj.

Dzień dobry Danusiu! Nie zauważyłam wcześniej tego Twojego wpisu, jakoś mi umknął- przepraszam! A cóż to takiego ten obornik spróchniały?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies