Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Trawnik spalony / zniszczony nawozem 19:56, 05 sie 2018

Do góry
Nic nie syp, zaszkodził mu Mniszek, nie robi się odchwaszczania na tak młodym trawniku.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:36, 04 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po deszczu...

zacytowałam... bo nie mogę oderwać oczu od tych zdjęć

Danusiu .Zachwycałam się bukaszpanowym, ale Moja Anglia to raj na ziemi..

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:54, 04 sie 2018

Do góry
gogo napisał(a)

Witaj Danusiu, jestem po kolejnym spacerze w Twoim ogrodzie, zaczerpnęłam dużo pomysłów , dziękuję za taką możliwość
Wypatrzyłam na drugim zdjęciu roślinę, białe i lekko różowe kule, nie wiem co to jest, a bardzo mi się podoba.

Te kule to różowa hortensja drzewiasta 'Invincibelle Spirit' Pink Annabelle
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:53, 04 sie 2018

Do góry
Na pewno się spodoba, bo kolory są powalające, a roślinki jak kropeczki, malutkie, delikatniutkie kwiatuszki.
Dziś postaram się fotki zrobić, kwiatuszków też. Teraz mam jeszcze zająca na łące
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:12, 04 sie 2018

Do góry
Samych kolorów chabrów jest chyba z 7. Od białego do czarnego
Świerk serbski - Picea omorika 09:09, 04 sie 2018

Do góry
Cis może być utrzymywany na stałej wysokosci.
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 08:56, 04 sie 2018

Do góry
Jak pisałam, w te świerki są wpisane przędziorki i wcześniej czy później wystąpią.

Zasada jest taka, rośliny w dobrych (optymalnych) warunkach, odżywione i podlane są mniej podatne na wszelkie choroby i szkodniki, są jednak takie rośliny u których szkodniki i choroby występują niezależnie od zapewnionych warunków, i wtedy są to rośliny niepolecane.

W jakieś reklamowane "cuda" nie wierzę.
System automatycznego nawadniania 08:53, 04 sie 2018

Do góry
Przy małych roślinach kładzie się liniowo, tam gdzie one rosną. Linie nie gęściej niż pól metra. Duże drzewa (lub nawet mniejsze) się oplata, ale nieco dalej od pnia, żeby go nie zalewało z bliska. Na skarpie - kładziesz wzdłuż skarpy i nad roślinami, wtedy spłynie w rośliny a nie od roślin.

Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 sierpnia 2018 godz. 10 08:41, 04 sie 2018

Do góry
No i fajnie, a co
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:33, 04 sie 2018

Do góry
Nom racja, nawet wczoraj przymierzałam się do zdjęć, ale pot mi oczy zalewał Normalnie Egipt w ogrodzie.

Na łące jest więcej mocnego różu.

Agnieszko witaj, cieszę się że zapoznałaś się z moim nowym przedsięwzięciem
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 07:32, 04 sie 2018

Do góry
U mnie podobnie Fajna sprawa
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:16, 03 sie 2018

Do góry
Witam serdecznie. Wcześniej zaglądałam kilka razy do Bukszpanowego. Podobno ogród Szefowej wypada znać ale nawet nie pamiętam czy zostawiłam jakiś ślad. Tamten ogród to zupełnie nie moja bajka. Taki oficjalny. Tutaj trafiłam przypadkiem i zobaczyłam przepiękny ogród. Kolorowy, pachnący, pełen owadów. Taki właśnie mi się marzy. Jestem pod ogromnym wrażeniem i na pewno zostanę tu na długo. Urzekło mnie to zdjęcie. Kradnę na tapetę .

Gardenarium napisał(a)

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:45, 03 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po deszczu...

Nawet parasolki dobrane kolorem - bomba!
Coraz częściej łapie się na tym że ciemne bordo jest niemal uniwersalne - świetnie pasuje z pomarańczą, różem, srebrem, żółcią, bielą .... gasi a jednocześnie uwypukla sąsiadujący kolor...
Pieknie jest... Podziwiam na dobór tych samych odcieni kolorów, łał!
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 17:44, 03 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Oj, trudne pytanie, jednoznacznie bez rysunku nie da się odpowiedzieć. Jak daleko okap odsunięty jest od ścian, jak planujesz zacienić, gdzie jest północ, jak cień się układa. Usytuowanie względem podjazdu, domu...itd itp.
To może narysuj rysunek o co chodzi.

też będzie zależało od drzewa, jakiej wielkości będzie posadzone, czy na pniu z wysoko ułożoną koroną, czy patyczek z którego będziesz formować dopiero koronę?
Także jakie warunki do wzrostu będzie miał, czy idealne wtedy rośnie znacznie szybciej.

Ale jakie to drzewo osiągnie rozmiary kiedyś, w przyszłości to nikt nie wie. Najwyżej musisz potem przycinać koronę i wtedy odległość nie ma znaczenia.

Odległość pnia od domu, czy przewidywanej korony drzewa od domu??

Wzdluz frontu domu biegnie podjazd. Wyliczylam ze konczy sie on 10 m od sciany budynku. Pod oknami sa rabaty, potem chodnik z furtka i brama wjazdowa z podjazdem. Czyli odleglosc od sciany w jakiej chce posadzi drzewo to co najmniej 12 m. Jest to poludniowa strona.Drzewo mialo by rosnac naturalnie. Cien rzucaloby na podjazd i dom. Latemchcialabym cien na podjezdzie a w zimie nie, dlatego mysle o lisciastym. Moze jednak zle kombinuje. Na razie rosna tu przypadkowe rosliny. Krzyzyk to drzewo.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:11, 03 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witaj Danusiu, jestem po kolejnym spacerze w Twoim ogrodzie, zaczerpnęłam dużo pomysłów , dziękuję za taką możliwość
Wypatrzyłam na drugim zdjęciu roślinę, białe i lekko różowe kule, nie wiem co to jest, a bardzo mi się podoba.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 11:22, 03 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ile potrzeba tyle tnij

No właśnie nie wiem jak dobrze przyciąć żeby się zagęściła, mogłabyś Danusiu narysować mi na tym zdjęciu gdzie ciachnąć, z góry dziękuję
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:25, 03 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Podkłady kolejowe stanowczo zabronione Są rakotwórcze.

No to jest argument nie do odbicia. Dzięki Danusiu, powiem Emowi.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 09:36, 03 sie 2018

Do góry
Jako uzupełnienie odpowiedzi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3670-racznik-pospolity-ricinus-communis
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 09:35, 03 sie 2018

Do góry
Nie wiem, raczej to stary albo nowy przędziorek, może opryskali i teraz nie ma a masz tylko skutki jego żerowania.
Te świerki mam w niepolecanych, nigdy ich nie sadzę właśnie z tego powodu, Zawsze nie są idealne.
Kosiarka 09:31, 03 sie 2018

Do góry
Żeby cokolwiek polecić trzeba podać jaka powierzchnia trawnika.
Przeczytaj ten art i idź do marketu dużego, sprzedawca na pewno dobrze doradzi.
Jesli duży trawnik - spalinówka - o mocy co najmniej 4-5 KM. Bo słabsza stanie na mokrej trawie albo będzie gubić.

Jesli mały trawniczek - kup sobie ręczną kosiarkę wrzecionową albo elektryczną.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/304-jak-wybrac-kosiarke
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies