Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:10, 21 lut 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Nie jest źle, prawda?

Nie, jest pięknie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:35, 21 lut 2021

Do góry
Kiedyś myślałam, że mam duży ogród, ale rośliny się rozrastają i z każdym rokiem powierzchnia jakby się kurczy. Choć prac pielęgnacyjnych wbrew pozorom przybywa. Albo sił coraz mniej.

Derenie wciąż czerwone.

To zapewne ostatnie dni ze śniegiem, a w zasadzie z jego pozostałością.

Kiścienie i pierisy fajnie wyglądają pod koniec zimy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:25, 21 lut 2021

Do góry
Szafirki przed cięciem

i po

Ciemierniki z lekka pokiereszowane. Kwiaty jeszcze na niskich łodyżkach. Podetnę im nieco listki. Może dostaną jeszcze wiatru w żagle.

na tawlinie jarzębolistnej są już pierwsze listki. Derenie jadalne lada dzień zakwitną. Pąki są mocno napuchnięte.
Wyłażące z niebytu zielone ogromnie cieszy.

cebulowe i liliowce

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:19, 21 lut 2021

Do góry
Od rana było słonecznie z temperaturą powyżej 5 stopni. Dokończyłam przygotowanie sadu do wiosny. Drzewka są pobielone, przycięte, opryskane miedzianem. Następne opryski będą już w pełni ekologiczne. Propionian mam, tymol mam. Brakuje tylko spirytusu i zapasów mąki ziemniaczanej.

Warzywnik już bez śniegowej pierzynki. Dzisiaj trochę wieje, więc mam nadzieję, że ziemia szybko obeschnie i będzie można od połowy marca rozpocząć pierwsze wysiewy do gruntu. Ładnie powschodził sadzony jesienią czosnek.

Obcięte gałęzie układam koło drewutni. To dopiero początek.

Uporządkowana wstępnie rabata podokienna. Łyso okrutnie.

Z mrozami i śniegiem świetnie poradziła sobie lawenda.

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:44, 21 lut 2021

Do góry
A ja lubię je, bo i tak znikają
Tak, można jeść i lecznicze właściwości ma.

niebawem magnolie całe w pąkach i w końcu jedna mi po 5 latach zakwitnie
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:33, 21 lut 2021

Do góry
Judith napisał(a)

Sylwio, dzień dobry
Tak rozumiem, o co chodzi, dziękuję. Podoba mi sie ten pomysł, jednak wychodzi z tego spory placyk, zatem nie ma wyjścia - muszę zrobić plan, żeby to „zobaczyć”... Miałam nadzieje, ze sie bez tego obejdzie, bo NIGDY nie zrobiłam planu ogrodu i mysl o tym powoduje u mnie drobny dyskomfort... Ale teraz jest konkretny cel . Jak śnieg stopnieje i zobaczę krawędzie rabat to zmierzę okolice tego miejsca i będę nanosić kolejne pomysły .

A tu jeszcze jedno zdjęcie omawianego miejsca - prosto z hamaka pod dębami:

Faktycznie sporo tam miejsca, na poprzednich fotkach nie było tego tak widać, więc ten dokładany prostokąt można zmniejszyć odpowiednio, Tobie łatwiej bo możesz w naturze polatać poprzymierzać Nie konieczny plan wystarczy waż ogrodowy lub patyki wbite w zimie i sznurek , który je zwiąże by wytyczyć i zobaczyć jak będzie wyglądało. Ja osobiście wole takie planowanie na żywym oragniźmie niż na kartce
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:32, 21 lut 2021

Do góry
popcorn napisał(a)
Wiosna!!!

Na razie na parapecie

Ale czadowy widok!
Sezon 2017 u Hanusi 12:26, 21 lut 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Elisko, odebrałam.

Irenko. nie przygarniam już żadnego zwierzaka do domu. Nie chcę, żeby potem miały się poniewierać po schroniskach. A jezeli nabedą sami dla siebie. to będzie ich wybór, a nie scheda po mnie.

Również Tobie życze udanej słonecznej pogody i wspolnych miłych chwil z rodziną.
Uściski dla Emusia.

Tak samo myślęDziękuję, przylaszczka prześliczna
Ogród Basi i Romka 12:19, 21 lut 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Znalazłam parę starych fotek, porównałam je z nowymi, coś tam urosło
Tych dużych świerków i orzecha w tle już nie ma.

teraz 2018 rok

Dzień dobry, Basiu,
Widzę, ze łączy nas nie tylko pasja ogrodowa, ale i szydełkowa .
Zachwyciły mnie biforaftery z pierwszych stron. Niesamowite jak ogród potrafi sie zmienić w czasie kilku lat. A można to dostrzec tylko znajdując stare zdjecia, z czym często jest kłopot, bo nie było czego uwieczniać . Ja nie mogę znaleźć zadnego zdjecia, gdy moja działka była pusta i zaniedbana...
Mam pytanie dotyczące powyższych zdjęć - ile lat minęło miedzy jednym i drugiem? Świerki widoczne na pierwszym planie pięknie wyrosły... Mam kilka maluchów i ciekawi mnie, kiedy podrosną .

Pozdrawiam
Ogród ciągłych zmian. 12:12, 21 lut 2021

Do góry
Przy okazji ostatniego zdjęcia dopowiem,że wstawiłam kolorowe szybki od strony sąsiadki. Chociaż bardzo się lubimy, bardziej lubię intymność

Z zewnątrz lepiej widać ( w międzyczasie robiłam szklarenkę)

Przedstawiam Chrabunia i Jeżyka. Bracia przyrodni, ojciec nieznany.

I nowa lada z półkami na rupiecie . Wykonane ze starego narożnika.

Ogród Basi i Romka 12:08, 21 lut 2021

Do góry
Hobiskus się rozwinął, musi tylko dostać nową doniczkę

Ogród ciągłych zmian. 12:04, 21 lut 2021

Do góry
W domku dalej było mi ciemno więc wstawiłam kolejne okna

Przed

I po

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:03, 21 lut 2021

Do góry
Z rozpędu dorzucę jeszcze widok z hamaka na lewo

Ogród ciągłych zmian. 11:45, 21 lut 2021

Do góry
Pozostając w temacie okien. Uwielbiam stare okna. Najpierw je kupuję, a potem się zastanawiam co z nich zrobić.

Poza szklarenką i daszkiem nad domkiem ze starych ram okiennych zrobiłam w domku okno atrapę. Wstawione w ramy okienne lustra sprawiają wrażenie jakbym miała okna po dwóch stronach domku .

Przy okazji przedstawiam Brysię
Znaleziona w lipcu ubiegłego roku na działkach ( widać nie wszystko udało mi się wysterylizować). Brysia znalazła już nowy dom- u mojej córki, która akurat wprowadziła się do nowego mieszkania i brakowało jej jedynie kota.

Jak na kogoś kto lubi samotność, strasznie się rozgadałam ...
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:43, 21 lut 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Witaj Trzymając się linii prostych ja bym od tej rabaty przy domku wyprowadziła linię dochodzącą do ścieżki z płyt kamiennych w głąb tego uskoku ścieżki gdzieś do miejsca jak na zdjęciu zaczyna się rozdzielać korona tej roślinki na pniu i przed tarasem odbiła patrząc na zdjęcie w prawo wzdłuż niego jakby, a potem przed pierwszym dębem znowu pod kątem prostym i pociągnęła ja już do rabaty tej co jest następna za tą przy domku. Wyjdą jakby dwa prostokąty jeden wcinający się w dugi.....o ile rozumiesz o co mi chodzi Fajny leśny ogród powstaje z nutą nowoczesności, turzyc bym dosadziła jeszcze i bodziszków

Sylwio, dzień dobry
Tak rozumiem, o co chodzi, dziękuję. Podoba mi sie ten pomysł, jednak wychodzi z tego spory placyk, zatem nie ma wyjścia - muszę zrobić plan, żeby to „zobaczyć”... Miałam nadzieje, ze sie bez tego obejdzie, bo NIGDY nie zrobiłam planu ogrodu i mysl o tym powoduje u mnie drobny dyskomfort... Ale teraz jest konkretny cel . Jak śnieg stopnieje i zobaczę krawędzie rabat to zmierzę okolice tego miejsca i będę nanosić kolejne pomysły .

A tu jeszcze jedno zdjęcie omawianego miejsca - prosto z hamaka pod dębami:

Sezon 2017 u Hanusi 11:36, 21 lut 2021

Do góry
Iza, to pszylaszczka. Bywaja tez w kolorze różowym i białym, i dubeltowe, czyli pęłne. Ale ja mam tylko tę pospolitą.

Niekłopotliwa w uprawie, może rosnąc pod krzewami

Ogród w trakcie tworzenia 11:17, 21 lut 2021

Do góry
Szymka napisał(a)
Ja też się witam .Zastanawiałam się co zrobię z nasionami bo w tym roku postanowiłam coś wysiać.
Świetny pomysł z tymi koszami na parapecie. Ja muszę dodatkowo pomyśleć co zrobić żeby do sadzonek nie dobrały się 4 koty...

U mnie co prawda jeden kot plus 14 miesięczny, ciekawski szkrab. Poza parapetem polecam takie rozwiązanie.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 11:04, 21 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
dzis +12 bylo

dla zagladajacych

Jaki wiosenny widoczek! Kwiatuchy, słoneczko, pszczółka, aż słychać brzęczenie!

U nas też słoneczko i ....mnóstwo śniegu.:
Mam nadzieję, że to się szybko zmieni.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:04, 21 lut 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
w tym roku mam wreszcie troche wiecej rannikow ale bym chciala duuuuzo ich miec

Ja też, mam nadzieję, że z roku na rok będzie więcej.
uwielbiam też tę roślinę, ona jak ranniki wcześnie zaczyna, tak samo potem zamiera, zapomniałam nazwę
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 11:03, 21 lut 2021

Do góry
Nie jest źle, prawda?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies