Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:31, 27 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

eM sypie recznie przez 5 lat krzyzowo. Nawozimy 3 razy w roku kwiecien i czerwiec lub poczatek lipca w zaleznosci od pogody nawoz letni.
Konjec sierpnia pocz wrzesnia jesienny i to wszystko jeszcze nieraz wiosna eM sypnie wapnem granulowanym. Wiosna wertykulacja. Podlewanie co 2 dzien ok 1 godziny przy takiej pogodzie jak dzisiaj.
Teraz kosimy co tydzien na 5 lub 6 cm bo upaly leoiej jak jest wyzsza.

Bardzo Ci dziękuję, trawnik w pigułce czy mogę jeszcze podpytać jakiego nawozu używacie?
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:18, 27 lip 2018

Do góry
Aniu jeszcze sie i ja zalapalam.
Wszystkiego dobrego przede wszystkim cierpliwosci i wytrwalosci.

Dziękuję Elu za przepiękne różyczki. U mnie drugie kwitnienie u Gefyld, Montana i Solo. Chopin wypuściła jednego dzikusa, szybko ciachnęłam.

Moje Polary w ilości dwie sztuki zakupiłam we wrześniu na Targach. Ostatnio nie zamawiam przez internet. Dostają dużo wody, co dwa tygodnie zasilam. Powinny w tym sezonie nabrać masy. Najbardziej obecnie cieszą mnie Limki. To ich czwarty sezon.
Ogrod stewardessy 22:16, 27 lip 2018

Do góry
Kamcia napisał(a)

Witam Kamcia

Tez mam 2 szt bugenwilki. W tym roku kwitna non stop. Cieplo i piekne lato.
Jedna wyrosla tez wysoka. To piekne smieciuchy jak przekwitaja gubia kwiaty i wszedzie fruwaja bo lekkie.

U nas tez pogoda jak na Cyprze. Upal nie do opisania.

Jutro tez posadze hortki, ciekawa nestem czy cos z tego wyjdzie. Posadze do ziemi kwasnej z piaskiem.
Tak myslałam, czy te male galazki nie przygiac do ziemi przytwierdzic i przysypac ziamia kiedys tak ukorzenialam.

Zrobie tak i tak.
Ptasi gaj 21:36, 27 lip 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękne szerokie kadry, zostawiam swój zachwyt.

Lubie szerokie kadry nie potrafie focic pojedynczych roslin wrecz sie mocuje z aparatem, telefonem czy tabletem. Albo cien, aLbo zmieniaja kolory nieraz gorsze niz w rzeczywistosci.
Moglabym zrobic retusz i aby bustwo wyszlo, jak to nieraz widac u innych ale szkoda zachodu, wiem co mam.
Ptasi gaj 21:31, 27 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Elu trawka u ciebie na medal a co do Polara to u mnie 4 lata siedzi i ma srednie paki to juz limki czy inne ml9dsze od niej i lepiej kwitną co ona chyba mnie nie lubi i na zlosc mi tak kwitnie

Kasiu moze jej nie dobrze w tym miejscu. Moja posadzona w zeszlym roku i bardzo ladnie wyglada jak na mlodke.

Trawka jutro bedzie koszona z umiarem bo za dluga. Nje mozna nisko bo skwar z nieba sie leje.
Chwasty w trawniku 21:02, 27 lip 2018

Do góry
Teem napisał(a)

Ziemi zostało nawiezione bardzo dużo, bo ok. 300 ton, brana z różnych miejsc, więc też różnego rodzaju. Było to 2 lata temu, ale równana była dopiero w tym roku i w niektórych miejscach zostało nadrzucone do 20-30cm.

Jednak różnica w kolorach to przede wszystkim kwestia aparatu i zdjeć, ale faktycznie miejscami ma inny odcień, głównie z przodu budynku gdzie jest bardziej zacieniona. W miejscach gdzie rośnie gęściej lub jest wyższa też wydaje się ciemniejsza.

Na wspomnianym przodzie działki (ok 40m2) trawa ma już nawet ok 13cm. Na większości ogrodu ma 5-6cm. Czy to wystarczy, żeby w najbliższą sobotę kosić na wysokość właśnie 5-6cm?

Żadnego nawozu jeszcze nie używałem, przed sianiem też nie. Należy to zrobić bezpośrednio po koszeniu, czy np. dzień-dwa później? Do mojej mieszanki jaki będzie dobry?(tylko proszę nie najdroższy )

Jeśli chodzi o wałowanie, to myślałem o nim bardziej ze względu na nierówności które wyszły po tym oberwaniu chmury, licząc, że je trochę zniweluje. I też dlatego, że miejscami nawet po niewielkim deszczu jest dosyć miękko.

Chwastnica - jest jej bardzo dużo, już dziś rozpocząłem walkę i nie określiłbym jej jako łatwej do wyrywania. Może to kwestia ziemi, albo nawodnienia, ale celowo wcześniej mocniej zlałem wodą, mimo to, żeby wyrwać z korzeniem muszę podważyć jakimś narzędziem. Później trawnik wygląda jak pole minowe, ze swoimi dziurami (wielkości 4x4, 5x5cm). Przejmować się tym, czy to normalne? Czy zlać mocniej aż się da wyrywać?

Niestety działka otoczona jest polami na których nic nie rośnie i tam też wiele jest tego chwastu. Koniecznie pozbyć się wszystkiego przed pierwszym koszeniem (obawiam się, że w sobotę nie zdążę) czy wyrwać ile zdążę a resztę sukcesywnie jak wzrośnie na nowo?

Rób tak jak napisałam, albo wyrywaj jak się da i otrzepuje jeżeli będzie dziura w to miejsce tak jak napisałam Pani Danusia.
U kogoś widziałam jak długim nożem podważał i wykrawal.
Po koszeniu nawiez np floriwitem letnim albo jakimś innym i oodlewaj ok godziny przez 3 dni aby nawóz się rozpuścił później co drugi dzień.

Ponieważ pogoda jest bardzo upalna kosic co tydzień narazie to wystarczy. Trawnik jest młody i nie można go tak katować w taką pogodę.
Można kosić co 3 dni jak jest dobrze ukorzeniony i w miarę temperatura normalna ale nie w takie upały.

Na deser zauważone i sfocone takie pole po wiosennej orce w zeszłym roku było tu żyto teraz ugór z taką chwastnica.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:56, 27 lip 2018

Do góry
...

Effka juz radzisz widzisz jak sie wyrobilas.

Nawoz to podstawa kazdy moj trawnik ktory zakladalismy zawsze rozsypany byl najpierw nawoz. Na jałowej ziemi nic nie urosnie. Przegrabiany z ziemia a dopiero nasiona trawy itd

Bardzo lubie ten watek. Nie raz zastanawiam sie dlaczego maja niektorzy takie problemy z trawnikami nigdy takich nie mielismy.

Oj uczę się na własnych błędach, zbagatelizowałam rolę nawozu i się zdziwiłam czemu trawa kiepska...
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:45, 27 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)

Ja bym spróbowała najpierw z nawozem, będziesz miał dobrze dobrany więc tym bardziej i dalej tak jak pisałam
...

Effka juz radzisz widzisz jak sie wyrobilas.

Nawoz to podstawa kazdy moj trawnik ktory zakladalismy zawsze rozsypany byl najpierw nawoz. Na jałowej ziemi nic nie urosnie. Przegrabiany z ziemia a dopiero nasiona trawy itd

Bardzo lubie ten watek. Nie raz zastanawiam sie dlaczego maja niektorzy takie problemy z trawnikami nigdy takich nie mielismy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:22, 27 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Temperatura obecna na balkonie w półcieniu

U nas w cieniu 34. Bylam w sklepie zazwyczaj nie wychodze dopiero po 18 i leje sie ze mnie. W domu chlodniej o 6 stopni i taka reakcja.
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:54, 27 lip 2018

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu zab nie lubię brrr..piwka też nie zaspecjalnie a na komary jestem uczulona...ale wieżę Ci na słowo,że fajnie tak posiedzieć

Wiesz co? z roku na rok hortensjami jestem coraz bardziej zafascynowana...postanowiłam ,ze będę sadziła gdzie tylko się da .

Horta to krzak bez problemowy tylko podlewac i podziwiac. Juz napisalam biel pieknje sie komponuje na tle zieleni. Moj eM dostalam wolna reke na kopno hortensji bo sa piekne. Jestem u mnie zachwycona polar dear przepiekna.
Ptasi gaj 15:47, 27 lip 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Widać z trawnika jesteś dumna i dobrze bo łądny jest dywanowy
Hortensje w tym roku sadziłaś?

Pers trzeba pisac a nie dywan. Hortki z zeszlego roku.

Jak chodzisz gola stopa po persie to przyjemnisc, a jak sie polozysz na tym dywanie jak napisalas to podwojna. Ha ha
Ptasi gaj 15:45, 27 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)
Hej, na szybko wpładłam do Ciebie -) Jaki masz trawnik, dywanik normalnie, piękne rabaty, oh i ah!
JAk często i czym nawozisz trawę? Sypiesz ręcznie czy siewnikiem?
Zostawiam buziaki

eM sypie recznie przez 5 lat krzyzowo. Nawozimy 3 razy w roku kwiecien i czerwiec lub poczatek lipca w zaleznosci od pogody nawoz letni.
Konjec sierpnia pocz wrzesnia jesienny i to wszystko jeszcze nieraz wiosna eM sypnie wapnem granulowanym. Wiosna wertykulacja. Podlewanie co 2 dzien ok 1 godziny przy takiej pogodzie jak dzisiaj.
Teraz kosimy co tydzien na 5 lub 6 cm bo upaly leoiej jak jest wyzsza.

Słoneczny Ogród 15:34, 27 lip 2018

Do góry
Czym bardziej w głąb twojego watku tym piękniej. Piekny ten szpaler z hortkami to limki? Co ile je sadzilas bo tez. Mam zamiar taki zrobic co prawda krótszy na 10 m do obsadzenia.
Mysle tez posadzic cos ozywczego na rabacie podniesieniu gdzie sa tuje i tawuly ale rozwazam roze okrywowe Alberich czy hortensje i mam zagwostke.

Bardzo ladnie Daria. Moje sadzone w zesym roku to wanilia forest.
Bardzo ladna u mnie tez polar bear piekna sztywna hortensja.
Biel piekna jest na tle zieleni.

Jeszcze lilii nie pochwalilam zatrzesienie jest ich u ciebie jak ty wytrzymujesz z takim zapachem. Mnie to glowa boli od lilii i ich nie mam ale sa ladne. Moze sie przelamie i tez nasadze gdzies dalej.

Jeszcze zwir wcale nie jest taki zly moglas cos wlozyc np kartony nke bedzie trawa wrastac. W tym zakatku tez dobrze.

Doczytalam, ze. Masz. Agro no i dobrze.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:26, 27 lip 2018

Do góry

Przyszlam od Darii chcialam sie dowiedziec gdzie masz ten zwirek ktorego sie chcesz pozbyc.
Ten zwir na focie jest zmieszany z ziemia i dlatego chwasty wyrastaja. Nie tedy droga. Taki zwirek sypie sie na kartonie lub starej firance mozna na agrowlokninie (nje na tzw szmacie) i nie 1 cm a 3-4 cm. Wtedy nje bedziesz narzekac.

Poza tym ladnie ogrod wyglada. Trawka juz pewnie wzeszla. Podlewwj bo bardzo cieplo lepiej dluzej a co 2 dzien niz krocej a czesciej.

Pozdrawiam

Hej, fajnie, że wpadłaś Ten grys w opasce, który widać po prawej stronie jest ok, tam tylko troszkę kory zwiewa, nie ziemi i chwasty prawie nie rosną, bo to jest a grubej warstwie piachu i grubo grysu. Żwir chce zdjąc właśnie z tej rabaty, którą widać przy trzech słupach tarasowych. Rosna tam buksy, stipy, liatry, szałwie i wygrzebywanie malutkich chwastów spomidzy ostrych kamyczków mnie wkurza. Mały obszar ale i tak mnie nerwi.
O tu (czerwona strzałka)

Trawka jeszcze nie wzeszła, dzisiaj mija 5-ty dzień, mam nadzieję, że za 2-3 dni będzie się zieleniło, podlewam kilka razy dziennie po troszkę. Teraz pada, więc w końcu nawodni porządnie
Pozdrawiam również
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:16, 27 lip 2018

Do góry
effka napisał(a)

Przyszlam od Darii chcialam sie dowiedziec gdzie masz ten zwirek ktorego sie chcesz pozbyc.
Ten zwir na focie jest zmieszany z ziemia i dlatego chwasty wyrastaja. Nie tedy droga. Taki zwirek sypie sie na kartonie lub starej firance mozna na agrowlokninie (nje na tzw szmacie) i nie 1 cm a 3-4 cm. Wtedy nje bedziesz narzekac.

Poza tym ladnie ogrod wyglada. Trawka juz pewnie wzeszla. Podlewwj bo bardzo cieplo lepiej dluzej a co 2 dzien niz krocej a czesciej.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:41, 27 lip 2018

Do góry

Widać z trawnika jesteś dumna i dobrze bo łądny jest dywanowy
Hortensje w tym roku sadziłaś?
Moja ostoja 07:47, 27 lip 2018

Do góry
Juz zobaczylam jak przycinasz. Ja w tym roku zrobilam eksperyment i starsze przycielam wyzej.
Musze wziac przyklad z twoich ciec.

Fajnie też pokazała cięcie Hortensjada, trzeba sobie odszukać w wiośnie jej fotki. Ma bardzo bujne krzewy. Pisze że co kilka lat krzewy odmłodza niskim cięciem i pokazała jak nisko. Byłam w szoku. Wogóle jakoś w poziomie ma te gałązki a u mnie w pionie. Sama muszę korektę zrobić wiosną.
Przepraszam że się tak wtrąciłam

Elu po wczorajszej ulewie ciężkie kwiatostany niech je szybko ciepło osusza
Mirkowy ogród (początki) 00:14, 27 lip 2018

Do góry
A ja sie spoznilam pare minut bo teraz mam czes dopiero.

Wszystkiego dobrogo z okazji wczorajszego świeta

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 00:06, 27 lip 2018

Do góry
Anusia napisał(a)
Polar Bear

Aniu przepiekna hortensja prawda? U mnie wiechy maja po 30 cm w polowie rozwiniete, kolor bieli i seledynu bardzo ostry.
Jeszcze kupie jak znajde bylam dzisiaj w pobliskiej szkolce, ale nie bylo.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 23:59, 26 lip 2018

Do góry
Aniu jeszcze sie i ja zalapalam.
Wszystkiego dobrego przede wszystkim cierpliwosci i wytrwalosci.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies