Dziękuję Elu za przepiękne różyczki. U mnie drugie kwitnienie u Gefyld, Montana i Solo. Chopin wypuściła jednego dzikusa, szybko ciachnęłam.
Moje Polary w ilości dwie sztuki zakupiłam we wrześniu na Targach. Ostatnio nie zamawiam przez internet. Dostają dużo wody, co dwa tygodnie zasilam. Powinny w tym sezonie nabrać masy. Najbardziej obecnie cieszą mnie Limki. To ich czwarty sezon.
Tez mam 2 szt bugenwilki. W tym roku kwitna non stop. Cieplo i piekne lato.
Jedna wyrosla tez wysoka. To piekne smieciuchy jak przekwitaja gubia kwiaty i wszedzie fruwaja bo lekkie.
U nas tez pogoda jak na Cyprze. Upal nie do opisania.
Jutro tez posadze hortki, ciekawa nestem czy cos z tego wyjdzie. Posadze do ziemi kwasnej z piaskiem.
Tak myslałam, czy te male galazki nie przygiac do ziemi przytwierdzic i przysypac ziamia kiedys tak ukorzenialam.
Lubie szerokie kadry nie potrafie focic pojedynczych roslin wrecz sie mocuje z aparatem, telefonem czy tabletem. Albo cien, aLbo zmieniaja kolory nieraz gorsze niz w rzeczywistosci.
Moglabym zrobic retusz i aby bustwo wyszlo, jak to nieraz widac u innych ale szkoda zachodu, wiem co mam.
Rób tak jak napisałam, albo wyrywaj jak się da i otrzepuje jeżeli będzie dziura w to miejsce tak jak napisałam Pani Danusia.
U kogoś widziałam jak długim nożem podważał i wykrawal.
Po koszeniu nawiez np floriwitem letnim albo jakimś innym i oodlewaj ok godziny przez 3 dni aby nawóz się rozpuścił później co drugi dzień.
Ponieważ pogoda jest bardzo upalna kosic co tydzień narazie to wystarczy. Trawnik jest młody i nie można go tak katować w taką pogodę.
Można kosić co 3 dni jak jest dobrze ukorzeniony i w miarę temperatura normalna ale nie w takie upały.
Na deser zauważone i sfocone takie pole po wiosennej orce w zeszłym roku było tu żyto teraz ugór z taką chwastnica.
Nawoz to podstawa kazdy moj trawnik ktory zakladalismy zawsze rozsypany byl najpierw nawoz. Na jałowej ziemi nic nie urosnie. Przegrabiany z ziemia a dopiero nasiona trawy itd
Bardzo lubie ten watek. Nie raz zastanawiam sie dlaczego maja niektorzy takie problemy z trawnikami nigdy takich nie mielismy.
Horta to krzak bez problemowy tylko podlewac i podziwiac. Juz napisalam biel pieknje sie komponuje na tle zieleni. Moj eM dostalam wolna reke na kopno hortensji bo sa piekne. Jestem u mnie zachwycona polar dear przepiekna.
eM sypie recznie przez 5 lat krzyzowo. Nawozimy 3 razy w roku kwiecien i czerwiec lub poczatek lipca w zaleznosci od pogody nawoz letni.
Konjec sierpnia pocz wrzesnia jesienny i to wszystko jeszcze nieraz wiosna eM sypnie wapnem granulowanym. Wiosna wertykulacja. Podlewanie co 2 dzien ok 1 godziny przy takiej pogodzie jak dzisiaj.
Teraz kosimy co tydzien na 5 lub 6 cm bo upaly leoiej jak jest wyzsza.
Czym bardziej w głąb twojego watku tym piękniej. Piekny ten szpaler z hortkami to limki? Co ile je sadzilas bo tez. Mam zamiar taki zrobic co prawda krótszy na 10 m do obsadzenia.
Mysle tez posadzic cos ozywczego na rabacie podniesieniu gdzie sa tuje i tawuly ale rozwazam roze okrywowe Alberich czy hortensje i mam zagwostke.
Bardzo ladnie Daria. Moje sadzone w zesym roku to wanilia forest.
Bardzo ladna u mnie tez polar bear piekna sztywna hortensja.
Biel piekna jest na tle zieleni.
Jeszcze lilii nie pochwalilam zatrzesienie jest ich u ciebie jak ty wytrzymujesz z takim zapachem. Mnie to glowa boli od lilii i ich nie mam ale sa ladne. Moze sie przelamie i tez nasadze gdzies dalej.
Jeszcze zwir wcale nie jest taki zly moglas cos wlozyc np kartony nke bedzie trawa wrastac. W tym zakatku tez dobrze.
Hej, fajnie, że wpadłaś Ten grys w opasce, który widać po prawej stronie jest ok, tam tylko troszkę kory zwiewa, nie ziemi i chwasty prawie nie rosną, bo to jest a grubej warstwie piachu i grubo grysu. Żwir chce zdjąc właśnie z tej rabaty, którą widać przy trzech słupach tarasowych. Rosna tam buksy, stipy, liatry, szałwie i wygrzebywanie malutkich chwastów spomidzy ostrych kamyczków mnie wkurza. Mały obszar ale i tak mnie nerwi.
O tu (czerwona strzałka)
Trawka jeszcze nie wzeszła, dzisiaj mija 5-ty dzień, mam nadzieję, że za 2-3 dni będzie się zieleniło, podlewam kilka razy dziennie po troszkę. Teraz pada, więc w końcu nawodni porządnie
Pozdrawiam również
Przyszlam od Darii chcialam sie dowiedziec gdzie masz ten zwirek ktorego sie chcesz pozbyc.
Ten zwir na focie jest zmieszany z ziemia i dlatego chwasty wyrastaja. Nie tedy droga. Taki zwirek sypie sie na kartonie lub starej firance mozna na agrowlokninie (nje na tzw szmacie) i nie 1 cm a 3-4 cm. Wtedy nje bedziesz narzekac.
Poza tym ladnie ogrod wyglada. Trawka juz pewnie wzeszla. Podlewwj bo bardzo cieplo lepiej dluzej a co 2 dzien niz krocej a czesciej.
Fajnie też pokazała cięcie Hortensjada, trzeba sobie odszukać w wiośnie jej fotki. Ma bardzo bujne krzewy. Pisze że co kilka lat krzewy odmłodza niskim cięciem i pokazała jak nisko. Byłam w szoku. Wogóle jakoś w poziomie ma te gałązki a u mnie w pionie. Sama muszę korektę zrobić wiosną.
Przepraszam że się tak wtrąciłam
Elu po wczorajszej ulewie ciężkie kwiatostany niech je szybko ciepło osusza
Aniu przepiekna hortensja prawda? U mnie wiechy maja po 30 cm w polowie rozwiniete, kolor bieli i seledynu bardzo ostry.
Jeszcze kupie jak znajde bylam dzisiaj w pobliskiej szkolce, ale nie bylo.