Każdej jesieni dokładnie odkurzam miejsce w którym rosną róże. Nie wyobrażam sobie leżących liści pod różami. Grzyby zimują na liściach i wiosna jak znalazł zarażają rośliny.
Większość moich roż rośnie w żwirze.
Wszystkim doradzam aby róże w przyszły roku zdrowo rosły trzeba zebrać jesienią liście a wiosna dobrze nawiezc.
Nie obrywam liści i nie zbieram. Liście na ziemi zjedzą dżdżownice, reszta pod kompostem sypanym wiosną i tak zostaje przetworzona przez mikroorganizmy. W Rosarium pod różami też nie ma kory.
Widzisz, a RHS ( a wraz z nimi i sam DA) nadal proponuje usuwanie opadłych lisci zarówno w przypadku czarnej plamistości, jak i rdzy.
Mnie bardziej martwi właśnie ta ostatnia - nie chciałabym powtórki z tego sezonu (do tej pory u mnie tylko Schone Maid co roku łapała rdzę - egzemplarz stanowczo do wywalenia). Dlatego tym razem w miarę możliwosci liscie wyzbieram, obornikiem nakarmię, kompostem wyściółkuję i po wiosennym cięciu potraktuję miedzianem. Zobaczymy jaki będzie skutek w przyszłym sezonie...
Tomasa na żywo chyba nie widziałam, a Darcey mam i trudno określić jej kolor - owszem, sporo czerwieni w sobie ma, jak Tradescant, tylko jaśniejsza, na przykład
Tylko Tradescant jak przekwita, ewidentnie robi się fioletowa, a Darcey raczej zostaje bordo.
Witaj,
jeżeli nie brać pod uwagę tego, ze wspomniane dwie róże osiągają zupełnie różne rozmiary i kwiaty mają w innym odcieniu, to dłużej i obficiej kwitnie Aspirin Rose, więc wg twoich kryteriów wybrałabym w tym przypadku ją. U mnie też okazała się być zdrowsza, niż Artemis.
Ado, ale będziesz musiała różom podsypać jś nawozu czy obornika, bo one to żarłoczne stwory i lubią dokarmianie i dopajanie. Dopiero wtedy odwdzięczają się obfitym kwitnieniem i zdrowiem.
Korę z opadłymi liśćmi chociaż odsuń wtedy na boki i wyściółkuj świeżą ściółką. Używania kory w zasadzie się nie zaleca, chyba że przekompostowanej, lepsza jest skoszona drobna trawa czy ziemia z kompostu.
Wiesz co Janko? Ja wiosną miedzianem pryskałam a rdza mi zaatakowała różę, ktorej do tej pory nic a nic nie tykało.. zresztą wszystkie psikałam i niestety rdza dopadła sporo z nich ;(