Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:10, 08 sty 2021

Do góry

Tu widok od furtki prowadzącej do domu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:09, 08 sty 2021

Do góry

Podeślę więcej zdjęć tego mojego przedogrodka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:00, 08 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja strzelam, bowiem nigdy ne projektuje się rabat w ciemno, gdy nie wie się skąd głównie się na nie patrzy, jak to się ma do reszty ogrodu itd. Tutaj podpowiadam tak, jakbym patrzyła stąd co autor robił zdjęcie.

Czyli najpierw rysuje się cały ogród, nanosi to co jest już w ogrodzie, przeprowadza linie trawnika i rabat, rysuje ramy ogrodu (duże drzewa i zywopłoty) i dopiero w to wpisuje się resztę, czyli wypełnienie.

Rabata wygląda na wielki jęzor, nie ma tu żadnych większych roślin, a to co jest, to jest za mało.
Jęzor jak widzisz ma zły kształt, dodałam z lewej tego jęzora.

Świerczka wywal, to pewnie świerk kłujący?

Dziękuję za pomysł!
Ten iglwczek to jodła która wiosna ma piękne przyrosty póki co mi się podobała ale może rzeczywiście trzeba by ją przekopać gdzie indziej. Czy w twoim projekcie dalej mogą zostać miskanty rosnące z tyłu? Jakie drzewa polecałaby? biorąc po uwagę że w pasie wzdluz podwórka rosną klony Royal Purple w szpalerze hortensji limelight z rozplenicami japońskimi w nogach..
Trochę też myślałam nad mała sadzaweczka przed tymi trawami tylko nie jestem pewna czy to odpowiednie miejsce, nie mam doświadczenia

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:22, 08 sty 2021

Do góry
Tropie, przejazd górami

łagodna zima

Ruiny zamku Zawiszy

Ogród zielonej AniaK 19:14, 08 sty 2021

Do góry
Moje rabaty maja kształt litery L co starałam się pokazać na zdjęciach bardzo proszę o rade:
1. Czy będą pasowały stożki lub inne male drzewa np. liściaste - chodzi mi o cześć rabaty na pierwszym zdjęciu
2. W rogu mam posadzone 3 hortensje - zastanawiam się nad ich przesadzeniem i widzę je na końcu rabaty przed zielonym płotkiem widać to na pierwszym zdjęciu
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:11, 08 sty 2021

Do góry
Czchów

przeprawa promem
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:05, 08 sty 2021

Do góry
Krynica
Osiedlowy ogródek 18:59, 08 sty 2021

Do góry
Reniu zrobiłam zdjęcie tej kosodrzewiny. Ma około 60 - 70 cm.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:58, 08 sty 2021

Do góry
Za życzenia dziekuje, pozdrawiam z ferii zimowych , jeździmy w różne miejsca byle tylko wyrwać się z Krakowa
Wierchomla, smutno bez nart ale chociaż jest snieg!
Ogród Mokre 18:57, 08 sty 2021

Do góry
ztomas napisał(a)
Snow tree

Dziękuję i wszystkie go dobrego w obecnym 2021 roku.

Ja nie mogę wszędzie pada, szroni tylko nie u nas w Wawie i dokoła.

Przeczytałam cały wątek znowu i chciałam napisać odnosnie trawnika. Wertykulację robi się 2 lata po zasiewie trawnikawięc pewnie tej wiosny możesz przynajmniej raz zrobić i ewentualnie pod koniec czerwca przed drugim nawożeniem drugi raz w poprzek.

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 18:49, 08 sty 2021

Do góry
jaśmin nagokwiatowy powoli zaczyna wypuszczać kwiatki

trzmielina

werbena patagońska

Pamiętajcie o ogrodach 18:47, 08 sty 2021

Do góry
Musi być

Ania -Spełnione marzenie 17:59, 08 sty 2021

Do góry
Ania111 napisał(a)
... I jeszcze podpędziłam hortensje ogrodowa
W sumie to przypadek
To roślinka z letniego rozmnażania.
Uważałam,że jej będzie zimno i może zmarzną
Więc wzięłam do domu
A teraz wygląda tak

Tylko nie wystawiaj jej na zewnątrz zbyt wcześnie. Dobrze by stała sobie w chłodzie teraz a nie w domu. Tak by tylko nie było poniżej 0.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:20, 08 sty 2021

Do góry
Ja strzelam, bowiem nigdy ne projektuje się rabat w ciemno, gdy nie wie się skąd głównie się na nie patrzy, jak to się ma do reszty ogrodu itd. Tutaj podpowiadam tak, jakbym patrzyła stąd co autor robił zdjęcie.

Czyli najpierw rysuje się cały ogród, nanosi to co jest już w ogrodzie, przeprowadza linie trawnika i rabat, rysuje ramy ogrodu (duże drzewa i zywopłoty) i dopiero w to wpisuje się resztę, czyli wypełnienie.

Rabata wygląda na wielki jęzor, nie ma tu żadnych większych roślin, a to co jest, to jest za mało.
Jęzor jak widzisz ma zły kształt, dodałam z lewej tego jęzora.

Świerczka wywal, to pewnie świerk kłujący?

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 17:19, 08 sty 2021

Do góry
UlaB napisał(a)
Fajna lektura Strefy klimatyczne wg nowych ustaleń? Tez mi wpadła ta książka w oko.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:55, 08 sty 2021

Do góry
Witam serdecznie, chciałabym bardzo prosić o pomoc w przekształceniu rabatki usytuowanej przed frontowa domu.

Chodzi o miejsce z ławeczka. Szukam jakiegoś pomysłu na zmianę ponieważ ławeczkę zabieram na taras.

Tutaj jest tak bardzo "na oczach" że i tak na niej nigdy nie przysiadamy. Chciałam aby było coś ciekawego przed wejściem przykuwajacego wzrok - stąd też symetryczne nasadzenia po bokach- hortensje bukietówe vanille fraise, kule bukszpanu, na zdjęciach zima ale symetrycznie po obu stronach są jeszcze hosty jezowki i rozchodniki oraz piwonia. Za ławeczka rośnie miskant morning light który niespodziewanie zakwitna...

Myślę i myślę coby zamiast ławeczki zrobić i pomysłu nie mam...
Postanowiłam wykopać dwie rozplenice które rosną przed ławką, bo rosna w lino wzdluz podwórka.
Bardzo proszę może pomysł na jakieś nasadzenia przed tym miskantem, a może przekomponowac te rabatkę?

Będę wdzięczna za każdy pomysł!
Ogrodowy bałagan czyli marzenie o babcinym ogrodzie 16:53, 08 sty 2021

Do góry
Wygrzebałam kilka zdjęć tegorocznych. Łyso nie jest ale mamy spory nieład w nasadzeniach.
Widok z tarasu, przy którym rosną kaliny i ostrokrzew przeplecione trawami

Na drugim planie są derenie a za płotem leszczyna sąsiada
Pod wykuszem przede wszystkim róże

Po bokach tarasu mamy pergole z różami.

Przy domku jest brzoza a dalej za domkiem dąb i dwie leszczyny a pod nimi jałowce i tawuła szara. Tu starsze zdjęcie bez jałowców:

Mamy też warzywniak i grządkę z malinami i namiot:

Póki co tyle. Myślę że będzie sporo przesadzania na wiosnę, podjazd do zrobienia i brama, aż strach pomyśleć.
Ogród Basi i Romka 15:37, 08 sty 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
Wczoraj odwilż a w nocy znowu napadało śniegu, jest go naprawdę dużo

Jak u Was pięknie
Ogród z zegarem 15:27, 08 sty 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Czytałam przed chwilą u Asi z Ogrodu w remoncie Waszą dyskusję o krytyce.
I na fali tej dyskusji chciałam Cię zachęcić do przemyślenia tematu ronda z zegarem. Bo ja, podobnie jak Iwonka Inka, też widziałabym tam normalną rabatę otulającą zegar. Wiem, że pod rondem jest wylewka i domyślam się, że skucie jej w całości byłoby problematyczne. Ale może dałoby się podkuć tu i tam tak, by zbudować tam takie donice-klomby jak już masz tylko znacznie większe??? I posadzić w nich róże okrywowe, lawendę i niskie trawy?
Coś w ten deseń?

Aga
Ja mam odmienne zdanie od Kasi ( Chociaż fajna propozycja )
Ale ja bym zostawiła ten zegar tak jak jest ,
Zawsze możesz gdybyś zapragnęła roślin wstawić jakieś wielkie donice mobilne .
W ten sposób osiągniesz zegar jako soliter
Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies