Dzień dobry Państwu!
Chociaż od dawna podziwiam Państwa ogrody i ogromną wiedzę dopiero teraz odważyłam się poprosić o pomoc. Mam do zaaranżowania rabatę przedstawiona na zdjęciu. Jak widać jest to rabata obok chodnika prowadzącego do domu. Bardzo bym chciała, aby to była rabata różana (nie wiem czy to dobry pomysł). Mam 7 róż Chopin oraz 5 Ausblusch. Posiadam również 5 niewielkich bukszpanowych stożków oraz 7 cisów elegantissima, które formuje w kulki (są niewielkie, ale przecież urosna

). Wzdłuż siatki rosną cisy hicksii. Przed cisami będą hortensje bukietowe, trawki i coś jeszcze (nie zdecydowałam jeszcze co).
Rabata ma 9,60 cm długości i 1,60cm szerokości. Wzdłuż brzegu rabaty od strony trawnika biegnie rura wodociągowa. Może jeszcze pomyśleć o czymś wyższym np. miłorzęb na pniu lub cyprysik na pniu? Większe drzewa chyba nie wchodzą w grę ze względu na rurę. Rabata jest praktycznie cały dzień w słońcu. Zapomniałam dodać, że rośnie tam róża pienna Alba Meidiland (mogę ją przesadzić). Bliżej domu jest mniejsza rabatka. Tam rosną hortensje, miskanty, kulki ostrokrzewu. Teraz tulipany, latem szałwia i jarzmianka. Bardzo proszę o podpowiedź. Wszelkie sugestie mile widziane. Bardzo dziękuję.