Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

W Kruklandii 00:22, 27 sty 2016

Do góry
Juzia, jakaś ty ładna Normalnie od Nawigatorki do ciebie za awatarkiem przyszłam Niech już tak zostanie.
Musisz przywyknąć. Cudnie
A jaki włos ...
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:38, 26 sty 2016

Do góry
Nie mogę się doczekać lata u Ciebie. Mam wrażenie, ze masz teraz ogród różany
Malutki pod lasem 23:32, 26 sty 2016

Do góry
Aniu, nie trzeba. Można od razu siać.
W lutym
Ogródek Iwony 23:30, 26 sty 2016

Do góry
Cześć Agnieszko.
Staram się zawsze opisywać wyczerpująco, bo sama na takich instrukcjach u innych się uczę. Bardzo pomocny był dla mnie wątek Any ogród mały ...
Tam sporo się nauczyłam, szczególnie, gdy Ana zakładała ogród wg projektu i opisywała swoje dylematy z ogrodem.
Lubię też zaglądać do Madżenki, sporo można się nauczyć

Słońce i piach - to tak, jak u mnie. Mamy podobne wymagania glebowe.
Zapraszam Agnieszko częściej.
Ogródek Iwony 23:26, 26 sty 2016

Do góry
Aniu, witaj u mnie.
Myślę,że nie trzeba. W zeszłym roku dostałam nasionka od Joasi i ona pisała, ze nie trzeba, więc posiałam takie, jak dostałam. Wzeszła w całości Donice zmieniają charakter ogrodu. Podobają mi się tez białe tynkowane, ale skoro ja wcześniej zaszalałam z takimi, to teraz trzymam się tej koncepcji
Pozdrawiam,
Do ciebie też czasem wpadam zobaczyć, co słychać
Ogród Mirelli 23:13, 26 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mirelko, zrobiłam dla ciebie przegląd stipy u mnie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4579-ogrodek-iwony?page=1182#post_5

i ja do notatnika wpisuję
U Agi - czyli słońce i piach 23:13, 26 sty 2016

Do góry
Do ogrodowego notatnika:

Iwk4 napisał(a)

Ogród Mirelli 22:05, 26 sty 2016

Do góry
Mirelko, masz zdjęcie tarasu, gdzie marzą ci się donice?
Ogród Mirelli 22:03, 26 sty 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

A ja skorzystam. Muszę to porwać do siebie bo przyda się.

Proszę bardzo
Ogródek Iwony 21:55, 26 sty 2016

Do góry
mira napisał(a)
Świetna relacja stipowa, aż pasuje dać do jakiegoś wątku tematycznego.

Troczę zabawy jest no ale za darmo nic nie ma.A ta doniczka za 12 zł nie dała by się podzielić na 10 ? serio pytam bo oni mają takie wypasione sadzonki że zawsze widziałam że wszystko podzieliłabym co najmniej na 3.
Ja stipę miałam 3 lata teraz na jesieni wyrzuciłam. Najładniejsza jest jak piszesz w 1-szym roku.Kusisz ale muszę parapet zabukować na inne dobro
jak szkoda że nie jesteś moją sąsiadką

pozdrawiam

Mirko, pewnie można było, ale stipa tego nie lubi. Wprawdzie ja ją przesadzałam, ale dziewczyny pisały, ze nawet z przesadzaniem słabo sobie radzi Zatrzymuje się podobno w wzroście. Ja mając jej troszkę utykałam w puste miejsca, ciekawe, ile teraz po samo-wysianiu będę z rabat usuwać
Pierwsze sadzonki stipy dostałam pocztą od Joasi z ogrodu Joanny, niestety poczta nawaliła i koperta wędrowała ponad tydzień. Stipa tego nie przeżyła
Ogródek Iwony 21:51, 26 sty 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)

Mam jeszcze do Ciebie pytanie odnośnie stipy, myślisz ze mógłbym juz teraz posiac czy czekać do lutego?

Karol, poczekaj. Bo potem ma za mało słońca i się wykłada. Ja swoją w maju wystawiałam na zewnątrz z tego powodu. Ale maj był piękny Nie wiemy, jak będzie teraz Zdąży urosnąć

Karol, pakuję dla Ciebie nasionka. Wysłałam córcię po nasionka do szafki, a ona się pyta, czy ma przynieść włosy? Ha, ha
Ogródek Iwony 21:46, 26 sty 2016

Do góry
Olu, Kasiu, Aniu - macham do Was
Przeglądałam fotki z 2015 roku.
Pierwsze kwiatki pojawiły się w ogrodzie 14 lutego. Już niedługo będziemy wypatrywać wiosny. Dziś była odwilż i pachniało wiosną

Ogródek Iwony 21:45, 26 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Teraz będziemy już mądrzejsze
Wysiewałam jeszcze rozplenicę, zebrałam nasionka z mojej jedynej kupnej zimą i posiałam. Jednak zrobiłam to w ziemi zwykłej i razem z rozplenicą wyhodowałam sobie zwykłą trawę Póki nie pokazała kłosków, wcale jej nie pokazywałam z obawy, czy na pewno to Ona

W tym roku kupię ziemię do wysiewów.

Tak ładnie w jeden sezon urosła?
Tez planuje posiać właśnie.

Mam jeszcze do Ciebie pytanie odnośnie stipy, myślisz ze mógłbym juz teraz posiac czy czekać do lutego?
Ogród Mirelli 21:45, 26 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Za chwilę zabiorę się za opis moich donic przy tarasie. Troszkę to potrwa, bo muszę wybrać odpowiednie zdjęcia I mam w nich róże. Pamiętasz chyba ?

A ja skorzystam. Muszę to porwać do siebie bo przyda się.
Ogródek Iwony 21:39, 26 sty 2016

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Z Twojej listy zakupowej róż 3 już mam, a taką torbę to ktoś musiałby mi przed oczami zawiesić, żeby mi wszystko spoza listy zasłoniła.

Dorotko, muszę do ciebie przyjść na fotki tych róż. Masz sporo piękności
Ogródek Iwony 21:38, 26 sty 2016

Do góry
marzena napisał(a)
ale dokładne info o stipie
ja też w ubiegłym roku siałam i wyrosły mi ładnie, nawet do tej pory świetnie się trzymają w ogrodzie ...
ale nie robiłam dokumentacji ...
ciekawa jestem, czy przeżyją zimę ?

Marzenko, większość moich jest zielona. Ale niektóre raczej słomkowe.

Wiesz, w pierwszym roku na O człowiek cieszy się z każdego źdźbła, każdego kwiatka. Dlatego takie szczegółowe dokumentacje. Sąsiedzi dawno przestali się dziwić, jak biegam z aparatem.
Ogródek Iwony 21:35, 26 sty 2016

Do góry
lilia napisał(a)
Iwonko, świetna instrukcja siania stipy. Czy siałaś też inne trawy?
Ciekawa też jestem, czy ta stipa przetrwa zimę.
Mnie też w ubiegłym sezonie udało się wyhodować stipę, ale za dużo dawałam ździebełek w jeden pęk, bo wydawało mi się, ze takie chudziny nie zagęszczą się.

Teraz będziemy już mądrzejsze
Wysiewałam jeszcze rozplenicę, zebrałam nasionka z mojej jedynej kupnej zimą i posiałam. Jednak zrobiłam to w ziemi zwykłej i razem z rozplenicą wyhodowałam sobie zwykłą trawę Póki nie pokazała kłosków, wcale jej nie pokazywałam z obawy, czy na pewno to Ona

W tym roku kupię ziemię do wysiewów.
Ostnica - Stipa 21:27, 26 sty 2016

Do góry
15 lipca - dla porównania ta sama rabata:

Najładniejsza była w sierpniu, kiedy kłoski zaczęły się przebarwiać w słońcu i zaczęła tworzyć nasionka:

Dziś oglądałam moją stipę, większość jest zielona. Żyje. Ale i tak będę wysiewać, bo podobna najładniejszy pokrój ma roczna
październik złociście:

styczeń 2016
Ostnica - Stipa 21:27, 26 sty 2016

Do góry
17 kwietnia - zaczęła się kłaść w tych małych wielodoniczkach. Ładnie się podzieliła.

Część przesadziłam do większych doniczek. Bałam się, ze będzie niewidoczna, więc wzięłam po dwie sadzonki, ale to nie miało później znaczenia

W maju zaczęłam ją hartować i w końcu wysadziłąm do gruntu. Dziewczyny zalecały po 15 maja, ja byłam niecierpliwa, te tutajposadziąłm wcześniej. Miałam dość siewek, by zaryzykować wcześniejszym wsadzeniem. I doszłam do wniosku, że im szybciej wsadzona do gruntu, tym szybciej się ładnie rozrastała ma ładny, spory system korzeniowy
Tutaj zaznaczona kołkiem:

13 czerwca - pomiędzy stipę posadziłam sadzonki jeżówek,a potem je wysadzałam, bo stipa je pożarła :

Ostnica - Stipa 21:26, 26 sty 2016

Do góry
3 marca zaczęłam pikować. Przed pikowaniem się już nie podlewa, bo wtedy bryłka jest bardziej zbita i urywają się korzonki. Są bardzo delikatne. Zaczęłam wyjmować po troszku widelcem i rozdzielać na pojedyncze siewki. Niektóre były ze sobą złączone, to nie rozrywałam, tylko sadziłam po 2 trawki.
etap 1 - delikatne wyjęcie z doniczki za pomocą widelca.

etap 2 - rozdzielanie siewek. Siewki są delikatne, korzonki nitkowate. Pociągnięte się łatwo odrywają, dlatego trzeba uważać, by nie oderwać korzonków od trawki.

etap 3 - Sadziłam do doniczek za pomocą patyczka, ale chyba lepszy okazał się drugi koniec widelca. Łatwiej się robiło dołki, aby włożyć bryłkę z korzonkami i dociskałam widelcem z boku. Połączone bryłą korzonki sadziłam po dwie, aby nie niszczyć delikatnego systemu korzeniowego.

etap 4 - Delikatne podlanie. Ziemia po podlaniu trochę siadła. Nie wiedziałam, czy dosypać, bo wtedy trawki by siedziały za głęboko. Tak zostawiłam. otrzymałąm 100 sadzonek, resztę wydałam sąsiadce. Część sadzonek sadziłąm po dwie sztuki. Ale możnawięcej, będą większe kępki. Tylko nie za dużo, bo ona w ziemi potem się ładnie rozrasta.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies