Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 14:25, 17 kwi 2021

Do góry

Zaczęło padać, ten drewniany kościół wyglądał jak z koszmaru
Pomysł na pas zieleni przed ogrodzeniem 14:15, 17 kwi 2021

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Rozpoczynam swoją przygodę z 'ogrodem'. Mam takie ogrodzenie (połowa to betonowy mur, druga część to ozdobne panele), które chciałabym zasłonić roślinami. Nie chcę tam żywopłotu i thuji.
Pas jest długości 19 m i szerokości 1 m. Wydzielony jest krawężnikiem. Ekspozycja jest południowo-zachodnia.
Myślałam, żeby posadzić tam hakuro na pniu na przemian z miskantem Gracillimus. Z przodu jakieś niższe trawy i kostrzewa sina z niedźwiedzim futrem.
Czy tyle roślin się tam zmieści, czy 1m szerokości to nie za mało?
Czy hakuro będzie się dobrze komponowało z Gracillimusem, a trawa nie przytłoczy hakuro?
Ogólnie jestem laikiem jeśli chodzi o ogród i rośliny. Zależy mi na tym aby w miarę przez cały rok widok cieszył oko i rośliny nie były zbytnio wymagające.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie i rady.
Ogród z zegarem 13:57, 17 kwi 2021

Do góry
Aga, taki ten klon jest co się ostał. Zrobiłam rezerwację. Daj znać czy ci go kupić.

Potem usunę
Bylinowa łąka 13:55, 17 kwi 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Asia bodziszek posadzony przed blokiem. z przodu sadzony wcześniej tydzień temu w piątek, ale sadzonki czekały w reklamówce od niedzieli (miały jechać do mamy).
Te ładniejsze posadziłam w poniedziałek z sadzonek przywiezionych w niedzielę. Jest różnica, ale i te i te są żywe.

Jeszcze posadziłam turzycę Ice Dance jako obwódkę po drugiej stronie. Planuję zagospodarować cały kawałek aż do cisów. Wymyśliłam, że dosadzę drugi rząd turzycy, a za nią zwykłe różowe jeżówki i przy cisach rosplenice. Będzie na każdą porę roku.

Gosiu, dziękuję. Chyba sobie w takim razie porobię sadzonki w doniczkach przy przesadzaniu i je zadołuję.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 13:43, 17 kwi 2021

Do góry
Nie wiem czy taką odważną, wystarczająco dużo mnie wkurzyło i albo w lewo albo w prawo, trzasnęłam drzwiami, wkurzyłam się i poszłam do szefa. W ostatniej pracy po moim odejściu zatrudnili dwie osoby buahaha i dokładnie to powiedziałam mu też, między innymi. Chyba o tym wiedział,w każdym razie powiedział że w zasadzie to się tego spodziewał

W ramach wycieczki jestem posiadaczką nowej kaliny burkwooda (ależ pachnie), ciemiernika (drogi ..) i kolejnej kaliny. Z pośpiechu nie sprawdziłam co za jedna heh ale następnym razem sprawdzę. Kawałek tam mam, ale pogoda tak paskudna że w sumie czemu nie... Nic innego nie da się robić prócz siedzenia w domu.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 13:33, 17 kwi 2021

Do góry
Podobnie jak puszkinie, które bardzo mi się podobają

Wyglądają trochę jak miniaturowe hiacynty

Bylinowa łąka 13:28, 17 kwi 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Gosia z chęcią obejrzę fotki. Jak tylko pogoda się ogarnie to chcę przesadzać i może coś podzielić.
Kiedyś od nich odkrywałam piętki takie małe i rosły. (oddałam mamie do ogródka) ale teraz to całe kępy chcę ruszyć i podzielić.
Moze jak juZ ruszę to będę wiedziała co i jak

Asia bodziszek posadzony przed blokiem. z przodu sadzony wcześniej tydzień temu w piątek, ale sadzonki czekały w reklamówce od niedzieli (miały jechać do mamy).
Te ładniejsze posadziłam w poniedziałek z sadzonek przywiezionych w niedzielę. Jest różnica, ale i te i te są żywe.

Jeszcze posadziłam turzycę Ice Dance jako obwódkę po drugiej stronie. Planuję zagospodarować cały kawałek aż do cisów. Wymyśliłam, że dosadzę drugi rząd turzycy, a za nią zwykłe różowe jeżówki i przy cisach rosplenice. Będzie na każdą porę roku.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 13:26, 17 kwi 2021

Do góry
02.04.21 Takiego pięknego słoneczka dawno nie było..

Zaczynają kwitnąć skalnice

Jesienią muszę wprowadzić ich dużo więcej do ogrodu
Słoneczny Ogród 13:25, 17 kwi 2021

Do góry
Kupiłam dwie magnolie Leonard Messel tak jak chciałam, bo wytrzymują kwiaty -5stopni i Rustica Rubra

Mam katalog od Zymona

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 13:02, 17 kwi 2021

Do góry
Wielkanocne instalacje

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 12:49, 17 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Mam od kilku lat Garden of roses, u mnie to najzdrowsza róża. Żadnego mączniaka, ani jednej plamki na liściach nie ma. Po pierwszym kwitnieniu ma 2 tygodnie przerwy w kwitnieniu, później kwitnie bez przerwy do mrozów. Dobrze zimuje, nie podmarzły jej w tym roku żadne pędy. Ja ją polecam, w tym roku znajoma kupiła u H... przysłali piękne krzaczki. Moja też od niego.

Dorotko, dziękuję za wiadomość. Bardzo mi się podoba ta różyczka ('Garden of Roses'), tylko powiedz jaki ona ma u Ciebie kolor? Jest tyle różnych zdjęć w internecie i ostatecznie nie wiem jak ona wygląda na żywo i czy będzie pasować kolorystycznie do tej rabaty?

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:48, 17 kwi 2021

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:47, 17 kwi 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Dziewczyny, odpowiem zbiorczo
Jeżówki Virgin 5 szt, jarzmianki Venice 3 szt i Hadspen Blood też 3 szt.
Po podlaniu, przycięciu części połamanych liści i chłodnej nocy jest trochę lepiej ale i tak nie ma czym się chwalić:

Kasiu, masz może więcej zdjęć swojej jarzmianki Hadspen Blood ? Chciałabym dokładnie takie zakupić, ale wcześniej podpytać o ewentualną zmianę koloru ich liści (na czerwone?), i na jaką wysokość Ci rosną? Jak w ogóle pamiętasz
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:47, 17 kwi 2021

Do góry
Dziś nie pada, jest całkiem przyjemnie.
Zaraz znowu muszę jechać, ale jak wrócę, coś podziałam, mam nadzieję

teraz one gwiazdorzą, mam drzewo i 4 na pniu

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:45, 17 kwi 2021

Do góry
nieustanne zabawy
Misia czuje się wspaniale, nie ma ataków!

czasami udają, że mnie słuchają

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:43, 17 kwi 2021

Do góry

łobuz Misia

Ogród bez reguł 12:43, 17 kwi 2021

Do góry
galgAsia napisał(a)
Jeszcze parę zdjęć mojej wiosny

jarzmianka Hadspen Blood

galgAsiu, czy masz może więcej zdjęć swojej jarzmianki Hadspen Blood? Kiedy ona zmienia kolor liści?

PS. Masz zjawiskowe przylaszczki, u mnie też szaleją w tym roku, jestem nimi zachwycona! Są niesamowite.
Dębowe zakątki 12:42, 17 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu wiem co to jest nadmiar drzewa. Od kilku tygodni tnę ibrozdrabniam. Mam sterty rozdrobnionego igliwia i bede obsypywac.
Te grubsze też do kominka.
Jadę zaraz zobaczę co tam się dzieje na działce. Padało cały tydzień pewnie w oczkach pełno wody w studzienkach też.
Mam sadzenie lilii i jeszcze nawożenie bylin.

EM chce zrobić kanciku ciekawe czy da rady jak tak mokro.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

O to masz też sporo pracy. No cóz ogrody wymagają i takiej pracy z drzewem.
Ja jeszcze kruszarki do drzewa dnia mam
Do kominka dużo się przyda.
Oj mokro. U mnie bynajmniej tak jest. I wody w stawie też pełno .
I ja mam pracy ogrodowej dużo. A dziś dzień wolny i nic przez ten deszcz nie mogę podziałać

Piwonie

obrazki włoskie mam je kilka lat ale nigdy mi niezakwitły Ale z liści też ładnie wyglądają
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:42, 17 kwi 2021

Do góry
ogromny i piękny

a ferajna rządzi
Leoś

Problemy techniczne 12:42, 17 kwi 2021

Do góry
Witam, od 4 dni nie mogę założyć nowego wątku w dziale "projektowanie ogrodów"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies