Szafirki powoli wychodzą, liczyłam, że kiedyś będę miała tam łan szafirków, czy ktoś wie czy one za jakiś czas się zagęszczą? Czy będę musiała je dosadzać? Może kiedyś dorzucę tam jeszcze białe, albo inne cebulowe: hiacynty, żonkile. Te mam darowane od teściowej, nawet nie wiem co to za gatunek. Jak ktoś rozpozna będę wdzięczna za informację.
Czy różowa czy biała to są piękne. Sporo przejrzałam u mnie przy takiej pogodzie to nawet za 2 tygodnie tak nie będzie zielono i kwieciście.
U mnie bączków też dużo. Widziałam jak klony i fiołki obskakuja
Trzcinnik be... To przepiękna trawa. W każdym zakątku ogrodu można jasadzic. Mam 3 szt już się rozrosły w przyszłym podzielę mam nadzieję.
Od samego początku do późnej jesieni tworzy piękny akcent w ogrodzie. Brąz miedziany moje posadzone na tle tuji szmaragd dają ładny efekt.
A to mnie zaskoczyłaś, że się rozsiewają. Nie zauważyłam u mnie, a chętnie bym młode przesadziłam.
A to mój eksperyment. Salvia coccinea 'Summer Jewel Red'. Sadzonka po lewej uprawiana pod sztucznym światłem, i po prawej z pokoju, gdzie jest zimniej i mało naturalnego światła.
Alicjo, nie mam wielkiego doświadczenia, ale mam szpaler miskantów i stąd wiem, że przy metrze szerokości to miejsca Ci wystarczy najwyżej na miskanty. Napisz, jak szeroka jest ta ścieżka w projekcie? Bo jeśli ma mniej niż 1,5 metra, to rozważyłabym nawet mniejsze odmiany miskanta, Variegatus z czasem będzie się przewieszał i zajmował także przestrzeń ścieżki na dobre pół metra albo i więcej. Widać ten efekt na pierwszym zdjęciu. Bez black tower piękny, ale zapewne też wyjdzie trochę poza ten metr. Natomiast nie umiem ocenić, jaki będzie efekt posadzenia go w rząd miskantów, chyba bym nie ryzykowała, ale tu lepiej, aby wypowiedziały się osoby z doświadczeniem. Załączam Ci zdjęcie poglądowe miskantów, u mnie odmiana gracillimus. Rabata ma szer. 1.10. Powodzenia
To magnolia Soulange - chyba najbardziej popularna, jest cudowna, choć co roku walczę o nią i jej kwiaty.. Dziś już prawie w blokach startowych czeka a tu śnieg, a kwiaty ma delikatne..
Mam jeszcze drugą Susan, też urokliwa ale nieco inna...
Mam też graby, też mają swój urok - wrzucę zdjęcia niebawem bo jest też uwielbiam Oba są na mojej liście drzewek "must have" graby wcześniej startują i cieszą oko soczystą zielenią już wczesną wiosną. Buki startują później i osłabiają je majowe przymrozki, ale pienie wybarwiają liście jesienią i całą zimę mocniej trzymają rdzawe liście, graby są bardziej gołe.. Tak więc plusy i minusy sa i tu i tu W ramach ugody - fajnie mieć oba w ogrodzie
Ale świetna wizualizacja! Można wiedzieć w jakim programie?
Co do rozstawy, to możesz najpierw spisać sobie jaką wielkość osiągną wybrane przez Ciebie rośliny, później poukładać donice w charakterze roślin na rabacie i zastanowić się czy Ci to pasuje.
Też mam tak wąsko od sąsiada.
Na pewno Variegatus może Ci się tam pokładać, ja musiałam przesadzić - nie chciał tam trzymać się formy, słabo rósł.
Ale możesz próbować. Może okazać się, że u Ciebie da radę.
A nie chcesz wprowadzić jeszcze funkii, przywrotnika? Naparstnicy? Orlików?