Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 10:35, 13 lip 2018

Do góry
Kasya napisał(a)
Chociaż nie jestem miłośniczka ogromnych trawników to ta zieleń jest piekna
Bardzo miła dla oka
Duzo pracy w utrzymaniu
Rabatki tez mile dla oka

Same Kasie sie wpisały.

Kasiu bardzo sie ciesze, ze ci sie podoba. Widzialam fotki z ostatnich twoich wojarzy.
Soczysta po skoszeniu i deszczyk spadl. Zmienilismy nawoz w zeszlym roku i to po tym nawozie jest taki piekny no i podlewanie koszenie robi swoje.
Ptasi gaj 10:28, 13 lip 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
A ja wlasnie wrecz przeciwnie kocham duze trwaniki soczyste i przestrzeń u Eli idealny

Po tych upalach i skwarze zastanawiamy sie, czy drzew lisciastych nie posadzić aby cien był.
Brzozy troche zaslaniaja, ale po godz 15 a do pietnastej patelnia.
Ptasi gaj 10:24, 13 lip 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
Dobrze, że Ci popadało. Trochę ulży, czasu więcej, podlewać nie trzeba.

Jak tam Grafin Diana?

Oj Kasiu tak podlewanie duzo czasu pochlania. Co innego jest podlac raz w tygodniu co innego co drugi dzien.

Kasiu zakwitla u mnie dwoma kwiatami, ale bylo bardzo mocne slonce i spiekly sie koncowki platkow. Zapach bardzo ladny, sam kwiat tez. Zobacze nastepne kwiaty bo ma zawiazane.
Chyba ja posadzilam w zlym miejscu bardzo sloneczne, wiec jesienia ja przeprowadze. Jednak ciemne roze musza miec polcien a tego szkolki nie pisza moze sie myle.
Musi byc ładna, gdyz cena wysoka 50 zl i dlugo sie utrzymuje.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:59, 13 lip 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To prawda haluksy paskudna i dziedziczna choroba. Nie prawda jest, ze bardziej podatne nogi to szpilkowe.
Moja sasiadka i jej siostry 3 tez maja dwie chodza na plaskim 2 w szpilkach.
Usuwala operacyjnie 2 lata temu dostala gronkowca i do tej pory sie z tym buja.

Ja do ogrodu wchodze w adidasach nakladam skarpetki. Musze miec stope przywiazana w klapkach sie zle czuje. Pozniej to szorowanie nog mnie przeraza. Za to nie potrafie robic w rekawicach to moj duzy minus po tem moje dlonie cierpia przez kilka dni.
W sobote wezme motyczke i zeskrobie chwasty nie bede sie przejmowac.
Tyle roboty od wiosny ze sie nje wyrabiam już mam tego dosyc i tylko motyczka.

Pozdrawiam wszystkich

Elu jak upał to mi w adidasach za gorąco, a nogi się nie mieszczą
Czasem na koniec dnia dla ulgi po trawie już boso latam bo i tak bardziej brudna niż jestem nie będę A jaka ulga dla nóg taka chłodna trawka
Też z rękawiczkami generalnie na bakier jestem bo mam gorsze czucie w rękach przez nie, wiec po takim dniu zostaje długa kąpiel i szorowanie
Ogród z łezką II 09:50, 13 lip 2018

Do góry
Kasiu moj najmlodszy ma patent z nurkowania to jamies stopnie sa nie prawdaz? W sierpniu robi nastepny stopien. Egzamin zdawal gdzies pod Krakowem.

Tyle sie napayrzylam o Tajlandii, jakiecto ryzykowne, ale ktos musi ryzykowac.
Wlasnie pokazywali te najnowsze maski bez fajek.

Nurek czy alpinista to wzzystko ryzykowne, ale idziesz chodnikiem tez nie wiesz ze ktos do ciebie nie wiedzie.
Najwazniejsze jest to, ze lubisz ten wypoczynek z fajeczka.

Jade zaraz to zobacze co sie dzieje mam wiadro jako znacznik deszczu.

Pozdrawiam.

Tak, prawda

My już nie nurkujemy tak jak kiedyś. Z butlami, reduktorami, piankami, pasami ołowianymi...nie chce się po prostu tego wszystkiego na siebie wkładać, jak można cuda podwodne z powierzchni zobaczyć mając tylko maskę i fajkę. Nawet płetw już ze sobą nie wlokę, eMuś teraz tylko je raz założył i pewnie już nie będzie ich ze sobą targał. To wymaga dużo więcej wysiłku niż tylko wskoczenie do wody z maską i fajką. A przecież mamy już swoje lata, okres świetności za sobą Teraz tylko snurkowanie I też jesteśmy szczęśliwi

U nas wczoraj tylko pokropiło, widzę, że pod drzewami ciągle sucho...
Kiedyś będzie tu ogród 07:30, 13 lip 2018

Do góry
Anka to guma z membrana EPDM.
Widzialam foty. A co ciebie naszlo na takie pytanie o folie robisz oczko.?
Woda w ogrodzie to dobra rzecz wiec rekomenduje.
U mnie dokladnie napisalam

Pozdrawiam

Elu mam zamiar robić...Nawet wstępnie zamówiłam folię, ale okazuje się, że będzie za wąska. I nie wiem czy brać cieńszą czy czekać 2 miesiące. Ale boję się że coś wyskoczy i nici z tego.
Jedno jest pewne- albo robię w tym roku albo zasypuję dół i żegnam się z marzeniem o oczku.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:58, 12 lip 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Wszystko przede mną bo Babcia ma, tylko, że ja na obcasach nie latam, a najczęściej klapki ogrodowe, bo gdy mi nogi napuchną co na fotce widać to w nic innego ich nie mieszczę

To prawda haluksy paskudna i dziedziczna choroba. Nie prawda jest, ze bardziej podatne nogi to szpilkowe.
Moja sasiadka i jej siostry 3 tez maja dwie chodza na plaskim 2 w szpilkach.
Usuwala operacyjnie 2 lata temu dostala gronkowca i do tej pory sie z tym buja.

Ja do ogrodu wchodze w adidasach nakladam skarpetki. Musze miec stope przywiazana w klapkach sie zle czuje. Pozniej to szorowanie nog mnie przeraza. Za to nie potrafie robic w rekawicach to moj duzy minus po tem moje dlonie cierpia przez kilka dni.
W sobote wezme motyczke i zeskrobie chwasty nie bede sie przejmowac.
Tyle roboty od wiosny ze sie nje wyrabiam już mam tego dosyc i tylko motyczka.

Pozdrawiam wszystkich
LeŚnicZaNka 23:30, 12 lip 2018

Do góry
Kasiu tez u nas pada.
Zagladam a u Ciebie tyle kwiecia. Tak sie zastanawiam wszedzie kwitna juz horty a u mnie jeszcze nie rozkwitaja jeszcze w pakach.
Podlewam nawozy maja i opozniaja sie ale wszystkie bez wyjatku mimo, ze u mnie cieplej niz u Cidbie.

Roze za to beda niedlugo kwitly drugi raz maja duzo pakow. W tym roku ten okres kwitnienia im sie wydluzy.
Pieknie masz.

Spokojnej nocy
Kiedyś będzie tu ogród 23:22, 12 lip 2018

Do góry
Anka to guma z membrana EPDM.
Widzialam foty. A co ciebie naszlo na takie pytanie o folie robisz oczko.?
Woda w ogrodzie to dobra rzecz wiec rekomenduje.
U mnie dokladnie napisalam

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:57, 12 lip 2018

Do góry
Marga napisał(a)

Trawniczek miodzio Ela, masz tak zielono jakbyś mieszkała co najmniej w deszczowej Szkocji,a nie dotkniętej suszą i upałami Polsce. Po moim trawniku zostało w większości części tylko siano, a większość roślin ma poskręcane liście.

Marga jeszcze jedno jak rosliny dobrze odzywione i podlane to dobrze wszystko rosnie.
Tam gdzie nie podlewalam tez mam siano. Tez mialam zepsuta pompe w studni głębinowe wiec skromnie podlewalam bo i cisnienie bardzo slabe bo obnizali, ale wybawienie deszczowe przyszlo i juz jest dobrze.
Ja co drugi dzien dosyc mocno podlewalam.
Ptasi gaj 22:44, 12 lip 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu jakiej grubości folię masz w oczku?

Anka ja mam oczko wykladane folia membrana z gumy syntetycznej EPDM.
EM kupował w firmie pod Warszawa na zamowienie gdyz trzeba bylo sklejac.
Nie wiem jaka jej grubosc w kazdym razie bardzo wytrzymała, ze trudno ja nawet ostrym nozem dzgnac.

Do góry
anka_ napisał(a)
Elu jakiej grubości folię masz w oczku?

Anka ja mam oczko wykladane folia membrana z gumy syntetycznej EPDM.
EM kupował w firmie pod Warszawa na zamowienie gdyz trzeba bylo sklejac.
Nie wiem jaka jej grubosc w kazdym razie bardzo wytrzymała, ze trudno ja nawet ostrym nozem dzgnac.

Do góry
Morga to zasluga studni ktora mamy. Bez studni byloby tak samo jak piszesz step.
Tez duzo podlewam recznie gdzie nie mam nawodnienia kropelkowego.
Ptasi gaj 22:29, 12 lip 2018

Do góry

Po

Trawniczek miodzio Ela, masz tak zielono jakbyś mieszkała co najmniej w deszczowej Szkocji,a nie dotkniętej suszą i upałami Polsce. Po moim trawniku zostało w większości części tylko siano, a większość roślin ma poskręcane liście.
Ptasi gaj 22:20, 12 lip 2018

Do góry
Róża Muensted Wood jeszcze mała u mnie od maja zapach nie z tej ziemi

Pierwszy kwitnacy mieczyk bmialam przerwę w sadzeniu w tym roku posadziłam bardzo lubię gladiole.

Ptasi gaj 22:15, 12 lip 2018

Do góry
Trochę fotek po deszczu

Przed

Po

Ptasi gaj 19:01, 12 lip 2018

Do góry
Jestem na dzialce. Skosilismy trawnik przyszła burza podlane więc się cieszę. Jeszcze kropi.
Chwasty w trawniku 18:05, 12 lip 2018

Do góry
Randap ma bardzo duza moc nie wiem czy po pryskaniu tej ziemi do wyrownania cos ci urosnie trzeba sporo odczekac. Czytaj ulotke randapu.

Właśnie boję się że jak po pryskam to zanim posieje to znowu chwasty wyjdą :/. Nie wiem co robić za bardzo.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:12, 12 lip 2018

Do góry

Dziwny sposob pokazania trawy a skad wiesz ze to dziadostwo.
Pokaz trawnik w zblizeniu i z dala gdzie to dziadostwo rosnie jak to w trawniku wyglada. Moze jestes przeczulony.
Na tych pędach trawa wyrasta? Moze to byc perz, ale korzenie u perzu sa biale i ciagna sie na metr pod ziemia i z tych korzeni wyrasta nad ziemia trawa.

Jezeli to perz to trudna sprawa, zle wyczyszczona gleba przed zasianiem trawnika. Trudno sie go pozbyc.
Jedynie mozna pozbyc sie go kupujac randap zrobic roztwor i pedzelkiem liscie potraktowac ale to Syzyfowa praca.
Zrob doświadczenie na 1 m2 i zobaczysz po tygodniu juz widac skutki. Pod warunkiem, ze jest to perz.

Tak jak pisze nie jestem pewna czy to perz. Perz rozrasta sie przez podziemne rozłogi.
Jeszcze jedno jak bedziesz czesto kosil trawnik z biegiem czasu sie wyrowna.

Wracając do tematu w trawniku wyglada to paskudztwo tak:

Proszę o poradę co to takiego i czym to potraktować? Jest tego sporo wiec ręczne wyrywanie odpada.
Gożdzikowa - wiejski ogród 17:07, 12 lip 2018

Do góry
Basiu czy cię zalało, że cię nie ma.
U nas dobrze podlało , ale proszę o jeszcze bardzo parno.

Miłego dnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies