Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:02, 21 sie 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Adamo się naraził, lny w kulkę.... Oj Adamo popraw się

To co pisze Danusia w czyn zmień, bo wiesz jakie ma oko do kolorów i faktur roślin !

poprasowane lny wykulkowane ... za to bardzo pieczołowicie ... ehhhhhh los ...

Madżenka lawenda aż się uprasza o południową patelnię przy tarasie ... i tam wróci ... jak wreszcie znajdę stipę to dostanie ją do towarzystwa ... plus werbena pacnieta z kosmosem albo inszą subtelną i zdolną do powiewu roślinką ... marzy mi się szum traw przy tarasie wzorem Charlotte Rowe ...
a pod róże i brzozy kulki ma siem rozumieć i burgund
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 18:43, 21 sie 2014

Do góry
Witaj,
ale masz kawał działki!
Toszka dobrze radzi, jak już się zabierasz, to zrób jedną dużą porządną rabatę, wzdłuż tujek. Bo kawałki masz, no i rośliny w trawniku.. poprzenosiłabym na rabatę Wrzosów masz sporo i ładnych, spore wrzosowisko by wyszło! Na wiosnę bym je podzieliła i posadziła na przodzie, a za nimi brzozy i trawy, miskanty i rozplenice. I już spory kawałek rabaty pod tujkami gotowy miejsce słoneczne, bo wrzosy nie lubią cienia...

A na jesień jeszcze, posadziłabym w miejscach docelowych drzewa - za rok już będą większe. A rabaty możesz sobie robić po kolei. (drzewa - buki, klony, katalpę?, wiąza - sadziłabym co kilka-kilkanaście metrów w odległości ok 1,5-2m od tujowego żywopłotu. Z czasem pociągniesz dookoła trawnika, wzdłuż tujek 2,5-3m rabatę (ten wąż coś za blisko tujek położyłaś

pozdrawiam!
Mój kawałek planety 11:44, 20 sie 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Co do brzozy mam mieszane uczucie, mam olbrzymi okaz przed domem, śmieciara straszna.
Jak nie parapety ścieram, daszek szklany nad drzwiami z pylenia, „kićki” zamiatam, teraz znowu do domu leci „coś” z niej, potem liście….
Robota nieustanna, jednak nie dałabym jej wyciąć i łańcuchami jak trzeba się przypnę do niej

Moje nadzieje są takie, że moje brzozy będa przycinane więc raczej olbrzymie nie będą, że doonenbrosy nie będa tak pylić , ale to wypowiem się w przyszłym roku, no a że liście lecą to chyba ze wszystkich liściastych.

No i u mnie za domem, to presja mniejsza
Mój kawałek planety 10:35, 20 sie 2014

Do góry
Co do brzozy mam mieszane uczucie, mam olbrzymi okaz przed domem, śmieciara straszna.
Jak nie parapety ścieram, daszek szklany nad drzwiami z pylenia, „kićki” zamiatam, teraz znowu do domu leci „coś” z niej, potem liście….
Robota nieustanna, jednak nie dałabym jej wyciąć i łańcuchami jak trzeba się przypnę do niej

a co sądzisz o grujeczniku?
Przebarwia sie pięknie... a jak dodać do tego na tarasie ciemne donice,
i Twoje kolory to może.... hmmm
Mój kawałek planety 09:30, 20 sie 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

może brzoza, lubię je i mąż też mędzi że same brzozy , mam jedną papierową, i kilka brodawkowatych z których części się pozbędę.
Danusiu - Twój zakątek z brzozami jest piękny - a jak z liśćmi - dużo grabisz ? pamiętam, że chyba Dominika coś trochę narzekała, że liście a jak nie liście to kwitną i tez śmiecą.
Dlatego zostawiam sobie pierwszy rok i zobaczę czy te brzozy nie wyjdą mi bokiem
chociaż ta papierowa to taka - anie nie rośnie , ani nie schnie, wsadzona w maju, ma ze 2,5 m. - może dlatego że nie taki maluch i trudniej jej się adoptować ?

Kasiu one teraz wsadzone, więc odnosnie liści się nie wypowiem - pisze o tych brzozach na rabatce. No i nie wiem jak z kwitnięciem tej mojej odmiany,bo ponoć doorenbos tak nie śmieci.
A te w lasku to w zeszłym roku w ogóle nie mieliśmy czasu do tej części ogrodu, ale myślę że przejazd kosiarka w miare załatwi sprawę.Ale ta część nie jest "reprezentacyjna" więc tez nie mam presji by byc niewolnikiem ogrodu. W lesie nikt lisci nie grabi i też może być.
Mój kawałek planety 09:04, 20 sie 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Może brzoza?

może brzoza, lubię je i mąż też mędzi że same brzozy , mam jedną papierową, i kilka brodawkowatych z których części się pozbędę.
Danusiu - Twój zakątek z brzozami jest piękny - a jak z liśćmi - dużo grabisz ? pamiętam, że chyba Dominika coś trochę narzekała, że liście a jak nie liście to kwitną i tez śmiecą.
Dlatego zostawiam sobie pierwszy rok i zobaczę czy te brzozy nie wyjdą mi bokiem
chociaż ta papierowa to taka - anie nie rośnie , ani nie schnie, wsadzona w maju, ma ze 2,5 m. - może dlatego że nie taki maluch i trudniej jej się adoptować ?

Ogród z lustrem 14:24, 19 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dereń biały 'Elegantissima, tylko podlewaj w pierwszym roku.

Bardzo dziękuję! To jest to! Jak zwykle

Borówki w brzozach? wybacz ale nie wiem czy to dobry pomysł, bo brzozy to straszne pijaki, a borówki muszą mieć wilgotną glebę, bo inaczej marne owoce są... chyba że nawadnianie tam da czadu

pozdrawiam i czekam na nowe foty. Szpaler jabłoniowy! mm
Nowe życie na pszczyńskiej ziemi 23:09, 18 sie 2014

Do góry
Madziu przywędrowałam do ciebie z metamorfozowego wątku skuszona rabatą przy szopce. Wspaniale wygląda ta rabata- bardzo podrosły limki i miskanty przez ten rok. I cudna szopka i ogrodzenie. Aż musiałam doczytać u Basi jakim lakierem malujesz.
Przepiękny zagajnik brzozowy. Uwielbiam brzozy, choć to takie śmieciuchy.
Powiedz mi proszę Magdo- co to za trawki?

Ogród z lustrem 21:47, 18 sie 2014

Do góry
Będzie się różnił. bo ma inną funkcję, wypoczynkową, użytkową i widokową, a tamten reprezentacyjną, ale wspólne cechy, które je łączą - takie same nawierzchnie, taki sam budynek (materiały), taki sam taras (tylko deski na skos), kule na pniu, hortensje, brzozy. I te same trawy, tylko inaczej ułożone.

Ogród ma przyciągać owady, ptaki, będą domki dla owadów w warzywniku, będzie dużo drzew, w trawniku także jako solitery, niektóre trójkami, niektóre pojedynczo.

Układ ogrodu geometryczny. A więc inny.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:34, 17 sie 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Co to za trawa ta wysoka? Przecudny masz ogród. Cierpliwie zwoziłas roślinki i urzadzałas go ale wyszło cudo. Niewątpliwie projekt miał tu wielkie znaczenie ale Twoja praca nie mniejsze. Podziwiam i gratuluje a ładniejszego w konkursie na pewno nie znajdą.

najwyższa to gracilimus w tej chwili ma około 2 metrów, bardzo ładnie przyrasta, cudnie szumi. Taką samą teraz posadziłam w plecach pod pergolą, liczę, że w przyszłym roku zasłoni mi siatkę.
Projekt w moim przypadku to taki kręgosłup, otworzył mi oczy i pozwolił się 'pobawić' bo o ile linia rabat jest identyczna to już wypełnienie rabat różni się, w niektórych miejscach jest zupełnie inne np w miejscu gdzie są trzy brzozy, trawy i hosty miał być jeden buk i kilka traw... mogłabym tak wymieniać i wymieniać. Najważniejsze, że mi się podoba
Powiem Ci że Rh od Ciebie ma sporo pąków kwiatowych już się nie mogę doczekać jak zakwitną
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:16, 17 sie 2014

Do góry
Tesia, kot jest żywy i prawdziwy, chociaż mało ruchliwy Za to w nocy nam skacze do łóżek i atakuje stopy.. musiałam go dzisiaj wynieść w środku nocy i zamknąć w innym pokoju.. tak to jest jak w dzień śpi, a w nocy ma ochotę na harce...

Dokupić mam ciągle nadzieję kawałek za płotem, nieużytek szerokości naszej działki (kawałek szerokości 19m ciągnie się za wszystkimi działkami na naszej ulicy, ma jakiś kilometr długości). To 350m2 (czyli taki ogródek działkowy) - a jak sąsiad nie będzie miał ochoty, to jego część, za jego działką też (czyli w sumie 3x 350m2).
Brzozy doorenbos w tym celu już rosną - na razie mają 1m wysokości hihi Oby zdrewniały do zimy

Gabrysia, zbiory skonsumowane lub przetworzone. Kot drzemie na parapecie

Miłego dnia! Młoda kaszle mocno, jadę po syrop
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:51, 16 sie 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Eee... jak byś się uparła to jeszcze dwie brzozy byś zmieściła do bagażnika

Albo i ze 3
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:55, 16 sie 2014

Do góry
Karolcia, bardzo zabawnie napisałaś - wątek z pytaniami do popcarol. Aż Ci chciałam założyć....;D

Miałam rozbić skarbonkę i lecieć do Wiesz Kogo po projekt, ale muszę poprzestać na pytaniach do Ciebie.

Chce miskanty z hortensjami i cisami, do tego róże z przyjacielem jakimś i brzozy z rozplenicą.
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 18:40, 16 sie 2014

Do góry
Eee... jak byś się uparła to jeszcze dwie brzozy byś zmieściła do bagażnika
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:16, 15 sie 2014

Do góry
Anias napisał(a)
Jeju jak pieknie u Ciebie! Ale ja jestem ciegle w 2013 roku wiosna postanowilam przeczytac wszystko. I teraz mam juz pare pytan: czy tulipany wysadzasz na lato czy zostawiasz i tak pieknie sie rozrastaja? Czy pod kamieniami masz folie? Czy kamienie odrazu na ziemi?a tam gdzie masz kore?
dobra ide czytac dalej bo kupilas 2 brzozy
Pozdrawiam!
no to starocie oglądasz
tulipanów nie wykopuje..., pod kamieniami mam agrowłukninę, na jednej rabacie nie miałam i jak przyszło mi coś zmieniać to klęłam sama na siebie pod korą agro nie mam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:12, 15 sie 2014

Do góry
Jeju jak pieknie u Ciebie! Ale ja jestem ciegle w 2013 roku wiosna postanowilam przeczytac wszystko. I teraz mam juz pare pytan: czy tulipany wysadzasz na lato czy zostawiasz i tak pieknie sie rozrastaja? Czy pod kamieniami masz folie? Czy kamienie odrazu na ziemi?a tam gdzie masz kore?
dobra ide czytac dalej bo kupilas 2 brzozy
Pozdrawiam!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:20, 15 sie 2014

Do góry
Jeżówki wcale nie są marne Nie przesadzaj.
Architekrura wyjazdowa fajna... brzozy i trawy.. super to wygląda...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 17:17, 14 sie 2014

Do góry
Posadziłam nowe zakupy - buki i sosenki na razie do większych doniczek, brzozy w przechowalniku od razu do ziemi.
Idę zbierać malinki
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:28, 14 sie 2014

Do góry
Małgosiu, jak tylko będą i nie trzeba będzie kupić całej palety, to zrobię zakupy dla Was Bo dla siebie szukam tylko borówki am. z różowymi owocami - pink lemonade się zwie i hortki great star. Ciekawe z czym wrócę hihi

Przyszły mi roślinki z alle, bardzo ładne. Brzozy doorenbos, sosny piramidki, (po odpowiednio 5/3 dla mnie i dla brata), buk purple fountain i purpurea pendula (1 dla mnie drugi dla brata) i dla mnie 1 varelka szczepiona na pniu. Wystawiłam pozytywa
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 18:55, 12 sie 2014

Do góry
Zrobili nam przyłącze kanalizacji, dzisiaj. Na wiosnę będziemy ciągnąć do domu - aż się boję, będzie demolka Oczywiście rura dokładnie przez rabatę żwirową, do wykopania 2 limki i umbraculifera mam nadzieję że to przeżyje...ech i pewnie róże, oby nie tykali świerka inversa. Nawet mi się nie chce myśleć

Kupiłam malutkie - za to tanie - świerki serbskie, brzozy doorenbos, 3 sosny piramidki - posadzę w przechowalniku, niech rosną. Za 2-3 lata będą większe - dla brata do ogrodu i dla mnie na nową działkę - o ile kiedyś kupimy. Jak nie kupimy, to i tak posadzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies