Kosiarka automatyczna /robot koszący
16:14, 31 mar 2021
Zacząłem kolejny sezon z Landroidem, kosiareczka ruszyła bez najmniejszych problemów. W zimę zgodnie z zaleceniami producenta ładowałem baterie co 2 miesiące. W tym sezonie zamontowałem na niej nowe kółka, które podobno lepiej mają radzić sobie z nierównościami i podjazdami. Są o 50% cięższe niż te standardowe (1200 gr vs 800 gr) i mają inne wypustki. Wymiana kół bardzo prosta. Kółka kupione na Amazonie, użytkownicy z tamtej strony bardzo je sobie chwalą i mówią że szkoda że nie są one dołączane w standardzie. Po kilku pierwszych przejazdach mogę powiedzieć, że jak na razie kosiarka bezproblemowo radzi sobie w miejscach, które przy starych kółkach były problematyczne. Za kilka tygodni napiszę jeszcze jak po dłuższej chwili oceniam zakup i zmianę kół. Zapytałem nawet producenta na FB czy planują dawać te nowe koła w standardzie i odpisali, że cała ich idea opiera się na dostarczeniu kosiarki, którą każdy może rozbudować wg swoich potrzeb bez płacenia za funkcje, których nie potrzebuje. O ile jestem w stanie to zrozumieć jeżeli chodzi o te dodatkowe moduły (GPS, ACS itp) których ja nie potrzebuje i nie kupiłem tak przy kołach ten argument do mnie zupełnie nie trafia, powinni od razu dawać takie, które poradzą sobie wszędzie.