Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

W kamiennym kręgu od początku 07:15, 30 kwi 2015

Do góry
Ślicznie wyglądają tulipany na tle ciemnej zieleni. Magnolia cudna, a pomysł z zaznaczaniem tulipanów wart skopiowania ale nie wiem, czy będę miała czas wszystkie wykopać
Co i jak? Nowicjuszka 00:08, 30 kwi 2015

Do góry
Koncepcja jest I nie ukrywa, że wpływ Danusi jest duży- książka jak również ogrodowisko zrobiły swoje
Na ścianie naprzeciw tarasu będą: jabłoń ozdobna, 2 rodzaje hortensji ( niska i wysoka) brzoza szczepiona na pniu ( to drzewko będzie dominować na całej działce), magnolia - genie, różaneczniki, wiąż holenderski. To uzupełnię trawami, lawendą, szałwią omszona, hosty, żurawki, wiosną - tulipany i w trawie krokusy. Skarpa przy tarasie - surmia, trawy, lawendy, szałwia omszona może werbena. Między studnią, a budką gospodarczą będzie warzywnik w skrzyniach, borówki amerykańskie. Natomiast po lewej stronie od studni będą brzozy, trawy, zioła, maki. Naprzeciw jest skarpa koło domu- tam chce dać oczko wodne, z drzew powtórzę magnolię - tylko inna odmianę, hosty, begonie, kalin ( już sobie rośnie). Coś tam dołożę bo mam sporo miejsca i zostaje mi jeszcze przód ( dalszy od domu) muszę nad nim jeszcze popracować głową
Jak widzisz dużo siedzę w necie, bo szukam odmian, czytam, oglądam wystawy, projekty. Będę się trzymać 3 kolorów, sadzić grupowo, powtarzać rośliny. Myślę, że wtedy będzie się to trzymać, czy tworzyć 1 całość. Zamówiłam też hortensje, zobaczymy jakie przyjdą na razie będą w donicy w cieniu
Rododendronowy ogród II. 23:40, 29 kwi 2015

Do góry
U mnie właśnie zaczynają świeżo posadzone Cunninghams'y ale to przedszkole w porównaniu z Twoimi okazami!
Magnolia Suzan owszem, też dołącza do grona właśnie rozbudzonych

Ptaszki rozrabiają na dobre, para wróbli jak co roku zakłada gniazdko pod dachem, gdzie nie mamy jeszcze podbitki, czym niesamowicie irytuje mojego M., ale może to właśnie zmobilizuje go do dalszych prac

Wiosna pięknie pęka u Ciebie kolorami ...
Ogród prawie romantyczny 22:46, 29 kwi 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Tulipków i innych cebulowych u Ciebie dostatek i magnolia przepięknie kwitnie

Dziękuję Aniu
Pozdrawiam
Pszczelarnia 22:15, 29 kwi 2015

Do góry
Ewa, moja magnolia już rozszyfrowana. Nie szukaj zdjęcia tej z OB.
Kulą w płot 22:01, 29 kwi 2015

Do góry
EwaG napisał(a)
Zajrzałam, wątek przejrzany. Na razie tudno cos zaproponować bez planu i szerszej perspektywy.
Ale nasuwają mi się refleksje:
1. usunęłabym skalniak sprzed schodów; nie wiem jakbyś się starała zawsze będzie wrażenie bałaganu. Chyba planujecie tam drewutnię? nawet jeżeli nie to trzeba zapełnić pięknie ułożonymi belkami drewna i aranżacja gotowa.
2. Nie dawałbyn płaczącego drzewa przy wejściu. Źle mi się kojarzą płaczące drzewa przy domu. Lekiej coś kolumnowego: są jarzębiny wąskokolumnowe, wiśnia
'Amonogawa' (jeżeli jest to ciepły i zaciszny zakątek), albo niewielka magnolia np. odm. 'George H. Kern'.
3. forma żywopłotu powinna nawiązywać jednak do już istniejącego (coś zielonego); można uformować coś w rodzaju kolumn wcześniej tu proponowanych;
moge też prosić o wyraźne zdjęcie fragmetu z kącikiem wypoczynkowym (to tu jest grill?); czy jedna z tuj nie jest nieco ogołocona?
4. pomysł z kolistym trawnikiem nie jest zły; to dobra forma dla małych ogródków. Jednak ja zupełnie inaczej to bym poprowadziła. Aby cokolwiek wyrysować muszę mieć rzut z góry.
Pozdrawiam
Ewa Gryguc

Witaj Ewa. Spóźniłam się troszkę. Zaraz dokładnie będę analizować Twoje rady i poczytam o proponowanych roślinach. Ależ Ty masz oko kobieto Tuja ogołocona. W ubiegłym roku wszystkie wyglądały dużo gorzej. Niestety mea culpa bo je przysuszyłam. Na szczęście po solidnym podlewaniu i nawożeniu również dolistnie udało mi się je odratować. Mimo, że takie duże odbiły od pnia. Kącik grillowy będziemy na dniach remontować. Pomiędzy słupkami zawieszony był płotek, rozleciał się ze starości. Pozbędziemy się tych słupków. Mamy kilka dni wolnego mam nadzieję, że ruszymy ze zmianami. Ewo bardzo Ci dziękuję za wszystkie sugestie, bardzo sobie je cenię i zaglądaj tutaj proszę
Testowe dodawanie zdjęć 21:59, 29 kwi 2015

Do góry

Moja magnolia - a jednak nie przymarzła!
O....! 21:29, 29 kwi 2015

Do góry
Mira - a, już pisałam, co tam umieściłam, ale zobaczymy co urośnie...na razie cierpliwie czekam no, Ty to pracusia jesteś znana, więc pełno pracy masz non stop...

Bogdzia, witam, widoki nieodmiennie te same, tylko pory roku się zmieniają

Zbysiu, nie mam metki, ta magnolia ma już trochę lat, wtedy wystarczyło mi, że to 'magnolia' więc tak tylko przypuszczam, ze to Susan

Dorotko, witam miło, ten słup jest obrośnięty winobluszczem trójklapowym, teraz puszczam go również na dom, właśnie 3 sadzonki przetrwały zimę

Aniu monte, różnie jest z tym pigwowcem...ale w ostatnim roku było dość mało owoców

Ola, no nie sądzę, że to będzie 'hit' ale zobaczymy... zawsze można dosadzić, poprawić gdyby mi się nie podobało... pozdrawiam również miło

Rene, to jest linka stalowa otoczona jakimś plastikiem, ale to M się tym zajmował, a jakiś wezwamy spec wiercił specjalną wiertarką głebokie otwory aby umocować metalowe pręty ( no, nie pamiętam, jak się to nazywa) i potem naciągać te linki...

taką roślinkę okrywową mam, właśnie kwitnie ...to jasnota plamista
Ogród niby nowoczesny ale... 21:18, 29 kwi 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

Ja Ci dam Babę! no... moja jedyna magnolia...niech ma i Ty

Lo ludu ale lala
Ogród niby nowoczesny ale... 21:15, 29 kwi 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
cześć Babo

Ja Ci dam Babę! no... moja jedyna magnolia...niech ma i Ty

Kulą w płot 21:10, 29 kwi 2015

Do góry
Zajrzałam, wątek przejrzany. Na razie tudno cos zaproponować bez planu i szerszej perspektywy.
Ale nasuwają mi się refleksje:
1. usunęłabym skalniak sprzed schodów; nie wiem jakbyś się starała zawsze będzie wrażenie bałaganu. Chyba planujecie tam drewutnię? nawet jeżeli nie to trzeba zapełnić pięknie ułożonymi belkami drewna i aranżacja gotowa.
2. Nie dawałbyn płaczącego drzewa przy wejściu. Źle mi się kojarzą płaczące drzewa przy domu. Lekiej coś kolumnowego: są jarzębiny wąskokolumnowe, wiśnia
'Amonogawa' (jeżeli jest to ciepły i zaciszny zakątek), albo niewielka magnolia np. odm. 'George H. Kern'.
3. forma żywopłotu powinna nawiązywać jednak do już istniejącego (coś zielonego); można uformować coś w rodzaju kolumn wcześniej tu proponowanych;
moge też prosić o wyraźne zdjęcie fragmetu z kącikiem wypoczynkowym (to tu jest grill?); czy jedna z tuj nie jest nieco ogołocona?
4. pomysł z kolistym trawnikiem nie jest zły; to dobra forma dla małych ogródków. Jednak ja zupełnie inaczej to bym poprowadziła. Aby cokolwiek wyrysować muszę mieć rzut z góry.
Pozdrawiam
Ewa Gryguc
Nieforemny ogród na przodzie 21:08, 29 kwi 2015

Do góry
Dzięki dziewczyny, że zaglądacie
Magnolia taka była tydzień temu a dziś już większość kwiatów opadła

Dziś wreszcie udało się mi "złapać" dobre światło do zdjęć
Klonik
Ogród pod lasem 20:46, 29 kwi 2015

Do góry
Cudowna ta magnolia.
Działka wkoło Lubczyka :) 20:11, 29 kwi 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Kasiu piękna Magnolia i u Ciebie na pewno będzie ładnie rosła bo kochasz roślinki i o nie dbasz.Pokaż jak już posadzisz

dzięku
magnolię postaram się jutro wsadzić, jeśli pogoda i Milena pozwolą
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:29, 29 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Madżenko, pytałam cię o Magnolię kilka stron wcześniej. Umknęło chyba, bo odpowiedzi nie znalazłam.
1. Jaką masz magnolię w postaci drzewka?
2. Jaką magnolię byś mi poleciła, gdybym musiała wybrać pierwszą w swoim ogrodzie?
Wiem, taką, która mi się będzie podobać. Ale nie mam doświadczenia, nie znam się na magnoliach. Ta twoja przy wejściu mi się podoba

Moja magnolia w formie drzewka to Suzan i gorąco ją polecam bo kwitnie długo i bardzo obficie
W tym roku również przytnę jedną gałąź yellow river aby też była jednopniowe, ale tej nie polecam bo zdecydowanie najkrócej kwitnie.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:13, 29 kwi 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasia japoniec wydaje mi się jeszcze piękniejszy niż wtedy gdy u Ciebie byłam. Jabłonka, wisienka, złotliny... Gdzie nie spojrzeć - kwiecie. Jeszcze tulipanki dopełniają efektu. Kocham ten czas. U mnie teraz gruszka to niekwestionowana królowa ogrodu. Ale tylko przez chwilę, bo już zaczyna się sypać. Magnolia też już strasznie śmieci, choć niektóre kwiaty ma jeszcze w pąkach. To cudowne uczucie siedzieć w swoim ogrodzie i cieszyć się nim. Chętnie bym swój uściskała gdyby się dało bo daje mi ogrom radości .

Japoniec dojrzał, poza tym wszystkie gołe miejsca zostały zarośniete przez rośliny, zwłaszcza tojeść rozesłaną. Jak byłaś to nic na nim nie kwitło.
Magnolia traci płatki, ale wygląda to uroczo... taki marzycielski rózowy dywanik
Rozumiem Cię doskonale, ta miłość jest taka... zielona i bujna
Japoniec o tej porze ma jeszcze mało kolorów, kwitna tylko dąbrówki a azalie się dopiero szykują, pewnie za 2 tyg bedzie pieknie
Działka wkoło Lubczyka :) 18:34, 29 kwi 2015

Do góry
Kasiu piękna Magnolia i u Ciebie na pewno będzie ładnie rosła bo kochasz roślinki i o nie dbasz.Pokaż jak już posadzisz
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 16:32, 29 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Niesamowita ta magnolia, szkoda ze krótko kwitnie

Ale krzew też jest ładny
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 16:18, 29 kwi 2015

Do góry
Anita1978 -ja co roku nażekam,w tym to już złożeczę na te gryzonie,ale i tak na jesień coś kupię.
Może już nie w takich ilościach.Białe exotic muszę dokupić pewnikiem
Tess -ja od dawna heliotrop kupuję,ale zawsze do skrzynek i doniczek ładowałam.I zawsze sądziłam,że mi chore sprzedali,bo obsychają obrzeza. Teraz jak wyczaiłam,że sadzi się tez między różami,będę testowała w gruncie

Pszczółko-dzięki fest. Muszę poszukać jak nazywa się bordowa magnolia która rośnie nieopodal glorietty w parku i kwitnie dopiero w czerwcu,jest prześliczna.

Ewa777 -większość w internecie kupuję. Ale te pomarańczowe i czerwone pełne to przypadek,miały być różowe pełne
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 14:43, 29 kwi 2015

Do góry
Niesamowita ta magnolia, szkoda ze krótko kwitnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies