Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 16:49, 13 maj 2015

margaretka3 napisał(a)
Iwonko, popieram Twoje odważne podejście do bukszpana! Teraz tylko trzeba poczekać na efekt, a przecież wiadomo, że na to trzeba czasu.
Obiecałam Ci foto mojej ognistej.
Już co nieco widać i co nieco kwitnie, nawet mi się podoba, choć są miejsca, które muszę jeszcze dopracować. I jeszcze ogniściej bym chciała... Muszę podumać, jak to osiągnąć. Kuklikiem sie zachwycam, muszę zdobyć jeszcze czerwonego.
A puste miejsca czekają na dalie.

Tę trawkę Ci wysłałam, na lewo od niej goździki kamienne bordowe, potem dzielżany i firletka chalcedońska.

Iwonko, jak Ci się ta rabata wydaje?

Małgosiu, kuklik w masie robi wrażenie. Mojego od ciebie jest malutko, ale i tak cieszy moje oko. Jak się je rozmnaża? Co robiłaś, że masz taki śliczny łan ?
U ciebie widzę, że kwitną liliowce już ?
Trawki jeszcze nie posadziłam (mam je w trzech doniczkach, ładnie rosną), bo na ognistej mam wysokiego miskanta kleine fontane i rozplenice piórkówkę , rabatka czeka jeszcze na barona.
Ale wczoraj M przygotował mi małą rabatkę na trawy, tam chciałabym posadzić ją. Fajnie wygląda. Choć, jak zobaczyłam ten łan u ciebie, to jeszcze nad jednym miejscem myślę.
Pięknie mi się rozrastają roślinki od ciebie
Ciekawa jestem efektu w czerwieni, u mnie na razie jest żółto. Brakuje tulipanów, ale jesienią rabata jeszcze nie istniała.

ps. Proszę nie patrzeć na bałagan budowlany (wykadrowałam, ale nawet trawy nie mogę posiać, ani zielska skosić A dalie są już u mnie wsadzone. Czerwone i żółte Krokosmia też. I zielsko zaczyna rosnąć i muszę czekać, bo nie wiem, gdzie roślinki posiałam,
I wkurza mnie robienie zdjęć pod tym kątem, bo strasznie fotka spłyca perspektywę. Wygląda, jakby rabata miała tylko metr, a ma 5 metrów
A przed rabatą żwir czeka na zalewanie posadzki i nie wiem, do czego jeszcze murarz będzie potrzebował
Iwk4 17:01, 13 maj 2015

Asiuniaa napisał(a)
Iwonka brawo za bukszpana , normalnie pełna profeska, napewno będzie świetnie wyglądał kiedy chmurki i poduchy się rozrosną podziwiam za tą robotę

ps dobrze widzę rozchodnik w pobliżu? biały czy różowy? JA nie mogę dostać tych jaśniejszych , mam bordowy.

Asiu, w tamtym miejscu ,mam takiego:

Dostałam dwie kępki od sąsiadki w sierpniu, niemal w porze kwitnienia. Wiosną podzieliłam na 6 kępek.
Kupiłam jesienią jeszcze taki, mam przy limelight posadzone przy ciurkadełku:

Te kupione zmarniały, niemal zanikły, by na nowo się odrodzić wiosną Więc dostały nową miejscówkę, aby przyozdobiły limki. Ciekawa jestem tylko, czy kolory zagrają
Mam tutaj, za kamieniami, a w plecach hortensje, potem tuje.

Iwk4 17:11, 13 maj 2015

MirellaB napisał(a)

...Trudno teraz już nie ma odwrotu.

Mirelko, pozdrawiam. Żeby tak człowiek wiedział zawczasu wszystko, mniej błędów by popełniał
Iwk4 17:12, 13 maj 2015

Kacha123 napisał(a)
Iwonko, tworzysz piękny ogród własnymi siłami i własną pomysłowością i pięknie Ci to wychodzi. Efekt wow już osiągnęłaś, biorąc pod uwagę jak zmienił się Twój ogród. Masz prawo do mega satysfakcji !!!

Kasiu, lejesz miód na moje serce Tylko żeby mnie pszczoły nie obsiadły potem
margaretka3 17:21, 13 maj 2015

Iwonko, nie uwierzysz, ale te 7 kępek kuklika zrobiłam z jednej, jaką Ty dostałaś. Jedną miałam w marcu w tamtym roku (w kwietniu po łodyżce dałam dwóm osobom), a w sierpniu kępkę rozdzieliłam na siedem. Tak się rozrósł przez jesień i lekką zimę. Dzielenie widać mu służy. Zajrzyj w korzonki, jeśli poszczególne łodyżki mają choć po korzonku, rozdziel i posadź osobno.
Iwk4 17:33, 13 maj 2015

Króluje u mnie obecnie smagliczka , a potem jest taka niepozorna. Pieknie pachnie przy wejściu. Koniecznie trzeba ją potem krótko przyciąć, inaczej dziczeje. Zawsze kwitnie na jednorocznych przyrostach. Przycięta łądnie odbija

Iwk4 17:41, 13 maj 2015

margaretka3 napisał(a)
Iwonko, nie uwierzysz, ale te 7 kępek kuklika zrobiłam z jednej, jaką Ty dostałaś. Jedną miałam w marcu w tamtym roku (w kwietniu po łodyżce dałam dwóm osobom), a w sierpniu kępkę rozdzieliłam na siedem. Tak się rozrósł przez jesień i lekką zimę. Dzielenie widać mu służy. Zajrzyj w korzonki, jeśli poszczególne łodyżki mają choć po korzonku, rozdziel i posadź osobno.

Małgosiu, ty zrobiłaś to w sierpniu. Czy po kwitnięciu też można tak zrobić?
Chwilowo, gdzie chcę go posadzić, jest jeszcze teren budowy, więc posadziłam go pod forsycją Mam tam jeszcze jedną kępkę, rosłą zapomniana na innej rabacie, więc posadziłam razem. Twoja już kwitnie, a tamta jeszcze nie

Iwk4 18:13, 13 maj 2015

Wczoraj oglądałam mojego buka i szukałam lokatorów, bo gdzie nie czytam, są niespodzianki. Przestraszyłam się, że po nim jakieś liszki chodzą, tylko się ze mnie nie śmiejcie

To były młode przyrosty, dziś już są wypuszczone listki. to mój pierwszy i się goopia nie znałam
Iwk4 19:28, 13 maj 2015

Moja magnolia dopiero będzie kwitła. Nie wiem dlaczego zewnętrzne płatki brunatnieją. Od deszczu ?

frezja 20:19, 13 maj 2015

Iwk4 napisał(a)

Ewa, begonię o drobnych listkach bardzo lubię. Sadzę ją do cienia i półcienia, wtedy lepiej się rozrasta. Jest bezobsługowa, choć na glinie podejrzewam, że nie lubi zalania, ja mam piaski i u mnie rośnie bezproblemowo. Lubię ją na obwódkach, jak brakuje mi koloru.

dzięki Iwonko..posadziłam w słonku i raczej muszę znaleźć inne miejsce dla niej.