Edytko,
1) czy dobrze zrozumiałam, że tu na tej rabacie chcesz posadzić Pissardi?
2) oraz czy dobrze rozumiem, że to jest zdjęcie tej samej rabaty dziś i wcześniej?
Myślę, dla śliw że szerokość od ogrodzenia 1,5, a nawet 2 metry będzie dobra, mniej odradzam. Będzie ścisk z tujami, jak urosną. Więcej będziesz miała, jeśli drzewko będzie w pełnej krasie u Ciebie na działce widoczne, a nie "wciśnięte" w tuje sąsiada.
Rozumiem, że nie chcesz tu żywopłotu? Tylko miskanty? Jestem początkująca, ale już wiem, że 2 metry na rabatę to takie minimum, żeby zmieścić na niej "piętra", z tyłu wyższe, z przodu niższe rośliny. To robi efekt. Oczywiście nie każda rabata musi tak wyglądać, ale takie towarzystwo daje roślinom możliwość "pokazania się w towarzystwie". Na jednego miskanta potrzebujesz metr na długość i szerokość. One urosną duże. Więc jeśli przed nimi coś chcesz posadzić, konieczny jest drugi metr. I tak rabata robi się 2metrowa - minimum 2metrowa W takiej rabacie Pissardi będą świetnie wyglądały. Ile chcesz dać sztuk?
Widzę, że Antracyt też pisze o 2 metrach to jest poważny argument nie bój się szerokich rabat, odwagi!
Piękne roślinki do Ciebie przyszły i przepiękne kolory tulipanów, cieszą oko spragnione kolorów Pozdrawiam Cię, Edytko!
Dziś ostatni dzień z serii wolnych, był wir ogrodowy, a od jutra wir pracy. Dlatego dziś dokończyłam zrywanie darni na rabacie grabowo-cisowej (ma dobre 14m2, dziś miałam jakieś 6), cała będzie pokryta falującą hakonechloa.
Udało mi się też posiać warzywa i wsadzić sadzonki ogórków, które dostaną stelaż i będą się po nim pięły do góry. Robiłam to tak dokładnie, że aż z poziomicą A na serio, to bardzo się przydawała do przytrzymywania opakowań, bardzo wiało.
I co, i mam na razie taki etap, że naprawdę cieszę się na pracę, będzie czystym odpoczynkiem od ogrodu Dobrego wieczoru!